Zaznacz stronę
Kiedy mówimy “mocna herbata”, to często znaczy, że zbyt długo ją parzymy. A więc jak długo parzyć herbatę? Susz herbaty musi być parzony nie tylko w odpowiedniej temperaturze, ale też we właściwym –dla danej herbaty- czasie. Zbyt długie parzenie powoduje dodatkową fermentację, co jest niekorzystne dla organizmu ludzkiego.

A więc jak długo parzymy herbatę?

Zależy czy chcemy, aby herbata miała właściwości pobudzające czy też uspokajające. W procesie parzenia naparu najpierw wydziela się teina, która ma właściwości pobudzające, Natomiast taina, która osłabia działanie teiny, uwalnia się po 3-5 minutach.  Aby więc uzyskać napar pobudzający należy herbatę zaparzać nie dłużej niż 3 minuty. Po tym czasie napar ma właściwości uspakajające.
A więc pamiętajmy – teina ma właściwości pobudzające, natomiast taina osłabia działanie teiny i ma właściwości uspakajające. W herbacie długo parzonej znajduje się dużo garbnika, co powoduje jej gorzki smak. Większą mocą charakteryzują się odmiany wysokogatunkowe, gdyż w suszu jest więcej młodych liści. Rodzaj herbaty determinuje sposób jej parzenia. Inaczej zaparza się herbaty czarne, inaczej zielone a jeszcze inaczej białe czy czerwone.

Parzenie herbaty czarnej.

Na jeden litr naparu należy wsypać od 4 do 5 łyżeczek suszu. Herbatę powinno się zaparzać przez około 3-5 minut w 100 stopniach Celsjusza, wtedy uzyskamy najlepszy aromat.  Czajnik lub kubek, w którym parzymy susz powinien być wcześniej ogrzany. Możemy go np. przelać kilka razy wrzącą wodą. Susz herbaty zalewamy tzw. białym wrzątkiem” . Jeżeli dodatkowo na kubek nałożymy sweterek np. tygryska, nie dopuścimy do szybkiego spadku temperatury naparu.
Parzenie herbaty zielonej
Susz zielonych herbat powinien być zalewany wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza- w zależności od gatunku. Np. herbatę Sencha parzymy w ten sposób: wsypujemy od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Napar powinno się zaparzać od 1 do 3 minut w 75- 80 stopni Celsjusza. Aby dokładnie ustalić temperaturę wody posługujemy się specjalnym termometrem, lub w warunkach domowych odczekujemy, aż woda ostygnie. Po upływie 3-4 minut woda osiąga 90 stopni Celsjusza, a po 12-14 minutach – 75 stopni Celsjusza.
Przy każdej zielonej herbacie jest opis jak należy ją parzyć. Gdy herbata jest zaparzona, można wylać pierwszą filiżankę i pić napar dopiero z drugiego parzenia (tak postępuje się w krajach Azji Środkowej). Prawie wszystkie zielone herbaty nadają się do dwu lub trzykrotnego parzenia, Należy pamiętać, że wtedy pierwsze parzenie, które ma właściwości pobudzające powinno być nie dłuższe niż minuta, następne parzenia mogą być dłuższe. Są wtedy naparem relaksującym.
0
X