W tym bardzo trudnym okresie, gdzie praktycznie nie powinniśmy wychodzić z domu, nie kontaktować się z innymi, musimy wypełnić sobie czas. Dzisiaj napiszę o prawidłowym parzeniu herbaty. Sami zobaczycie, jak inaczej smakuje.
Niezwykłe właściwości zdrowotne herbaty
Herbata zawiera:
Polifenole mają działanie antyoksydacyjne, czyli usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników i przyczyniają się do prawidłowego ich poziomu. Odpowiedzialne są one za szereg chorób oraz starzenie się organizmu.
Teina jest to ten sam związek chemiczny co kofeina w kawie. Zawartość teiny w herbatach jest różna. Matcha jest jedną z herbat, która zawiera najwięcej kofeiny ale również zawiera ogrom L-teaniny.
L-teanina – aminokwas nie białkowy. Łagodzi działanie kofeiny oraz stres. Stabilizuje nastrój i ma właściwości rozluźniające. . L-teanina sprzedawana jest również jako suplement diety.
EGCG to galusan epigallokatechiny. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Najwięcej jest go w herbatach zielonych. Zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL oraz, jak pokazują niektóre badania, uniemożliwia wzrost jak i podział komórek nowotworowych. Beta Rossbach – Metody holistyczne i alternatywne w leczeniu raka.
Teaflawiny powstają na skutek oksydacji. Są bardzo silnym przeciwutleniaczem, zapobiegają stresowi antyoksydacyjnemu (usuwają nadmiar wolnych rodników). Właściwości porównywalne są do EGCG.
Występują głównie w herbatach czarnych.
Minimum jedna filiżanka herbaty dziennie to konieczność, w regionach, gdzie znaczna liczba osób dożywa 100 lat- picie herbaty jest powszechne.
Jak parzyć poprawnie herbatę, by wybornie smakowała?
Sposoby zaparzania herbat z krzaka camellia sinensis. Do nich zaliczamy herbaty czarne, zielone, żółte, pu erh (potocznie zwane czerwonymi), białe, oolong
Herbaty te różnią się ( poza sposobem i miejscem uprawy) przede wszystkim czasem zbiorów (najwcześniej zbierane są białe i żółte), procesem produkcji – jedne są całkowicie oksydowane, drugie tylko częściowo, inne poddawane tylko procesowi więdnięcia i suszenia a jeszcze inne procesowi fermentacji lub częściowej fermentacji.
Dlaczego tak ważny jest sposób parzenie herbaty
Przy parzeniu herbaty należy uwzględnić trzy czynniki: ilość suszu na litr naparu (w zależności od ilości wody zmieniamy proporcje), temperaturę parzenia, czas parzenia i ilość parzeń tego samego suszu.
Bardzo ważne – liście herbaty nie mogą być ściśnięte, dlatego jeżeli zaparzasz susz w zaparzaczce, sitku, kupuj tylko takie, gdzie liści herbaty mogą się rozwinąć.
Przy prawidłowym parzeniu herbaty nie tylko zachowuje swoje właściwości prozdrowotne ale również aromat i smak.
Parzenie herbaty czarnej
Wsypujemy 4- 5 łyżeczek suszu na litr naparu, temperatura parzenia 100 st. Celsjusza lub parzymy w tzw. białym wrzeniu, Czas parzenia od 3- do 5 minut. Jeżeli jest to mieszanka zielonej i czarnej herbaty np. 7 skarbów cesarza parzymy ją 2- 3 minuty. Ilość parzeń – 1
Parzenie Herbaty zielonej
Wsypujemy 4- 5 łyżek suszu na litr naparu. Parzymy w temperaturze 70-80 st. Celsjusza przez 1 – 3 minuty.
Ten sam susz możemy zaparzać 3 razy
Uwaga: Chińczycy do parzenia herbaty używają dwa razy więcej suszu, dwa razy mniej wody i zmniejszają czas parzenia do 30 -45 sekund. Rozlewają napar i ponownie zalewają susz.
Ilość parzeń zależna od preferencji 4-6. Przeczytaj właściwości herbaty zielonej
Parzenie białej i żółtej herbaty
Te herbaty najwcześniej są zbierane i nie podawane oksydacji. Kolor jest bardzo jasny i są to jedne z najdroższych herbat. Charakteryzują się jasnym kolorem (słomkowym) wyraźnym smakiem, czasami przypominającym zapach świeżo skoszonej trawy. Mówi się, że białe herbaty są przyjacielem kobiety ponieważ mają dobroczynny wpływ na urodę.
Wsypujemy 4 – 5 łyżeczek na litr wody. Parzymy w temperaturze 75 – 80 st.. Celsjusza przez 1 – 3 minuty.
Ten sam susz możemy zaparzać 2 razy.
Przeczytaj o właściwościach herbaty białej herbata biała i jej właściwości
Parzenie herbaty Pu-erh
Przeczytaj o własciwościach herbaty pu-erh
Jest jedną z nielicznych herbat fermentowanych i post fermentowanych.
Wsypujemy 4- 5 łyżek suszu na litr naparu. czas parzenia od 3 do 5 minut w miękkiej wodzie w temperaturze 100 st. Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu. Uwaga; zaleca się po pierwszym zalaniu suszu prawie natychmiast wylać napar i ponownie zalać wodą. Przy krótkim parzeniu napar będzie orzeźwiający i pobudzający. Przy dłuższym będzie miał działanie relaksujące. Susz można zaparzać 3 razy. Herbata pu-erh nazywana jest potocznie “spalaczem tłuszczu”. Faktycznie poprawia metabolizm i wspiera dietę odchudzającą, ale nie odchudza.
Parzenie herbaty oolong
Produkcja herbaty oolong jest bardzo różna w zależności od gatunku jest bardziej lub mniej oksydowana
Wsypujemy 4 – 5 łyżeczek suszu na 1 litr naparu, czas parzenia od 1 do 3 minut w temperaturze od 75 do 90 st. Celsjusza. Ilość parzeń tego samego suszu 2- 3.
Pamiętaj: dobra herbata ma wyrazisty smak, właściwy kolor i wyróżniający ją aromat.
Zakończenie
Co się stanie jeżeli herbatę będę parzyła w innej temperaturze i innej gramaturze, czy jest to szkodliwe dla organizmu? (pytanie klientki)
Na pewno się nie zatrujesz, ale pamiętajmy, że herbata to również aromat i smak. Po to jest podana właściwa temperatura aby wydobyć piękny aromat (notabene też jest leczniczy) i smak.
Często klienci zadają też pytanie Jaką herbatę wybrać ? Taką, która będzie Ci smakowała. Wszystkie herbaty zawierają teiną (ten sam związek chemiczny co kofeina w kawie). Najmniej kofeiny zawiera herbata z Japonii Bancha i Kukicha. Japończycy piją je do śniadania.
W ostatnim czasie ukazała się książka „Jelita wiedzą lepiej”. Autor Michael Mosley twierdzi, że do posiłków można pić wodę, herbatę i kawę.
Usiądź wygodnie z filiżanką lub kubkiem prawidłowo zaparzonej herbaty i zanurz się w swoich myślach.
Jest to Twój czas, nigdzie się nie spiesz, nie myśl o niezałatwionych sprawach. Jesteś tu i teraz a co będzie jutro? Bądź dobrej myśli.
Przeczytaj jak to robią Japończycy (herbateizm)
Zostań w domu i zrób rzeczy, na które nigdy nie miałaś czasu!
0 komentarzy