Co to jest dieta zbilansowana?

Aby odpowiedzieć na pytanie „dlaczego tyjesz prawie bez powodu?” musimy przeanalizować skład prawidłowej diety przeciętnego człowieka.
Dieta zbilansowana to taka, która dostarcza organizmowi niezbędne składniki. Dzisiaj, kiedy na rynku jest bardzo dużo szkodliwej, przetworzonej żywności, trzeba bardzo uważać na to, co się je i w jakich ilościach.

Składniki zbilansowanej diety to:

Białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały.

Białko niezbędne jest do budowy tkanki łącznej, mięśni oraz właściwego systemu odpornościowego.

Spożywając zbyt dużo białka- szczególnie zwierzęcego- narażamy się na wystąpienie takich chorób jak np.: kamica nerkowa, zakwaszenie organizmu, długotrwałe obstrukcje, choroby wątroby, apatie, zmęczenie, odwodnienie.
Jego niedobór bardzo często występuję u ludzi, którzy przeszli na wegetarianizm i nie wprowadzili do diety wystarczającej ilości białka roślinnego.

Główne objawy to bóle głowy, wypadanie włosów, ospałość, złe samopoczucie, nierzadko depresja. Osoby, które przechodzą się na wegetarianizm powinny skorzystać z pomocy dietetyka, który poda gotowe wzorce, albo zasugeruje całodobowy skład posiłków.

Są też inne przyczyny niedoboru białka m.in. choroby jelit lub nerek. Białko zawarte jest: w mięsie, rybach, przetworach mlecznych, jajach oraz roślinach strączkowych np. soja, soczewica, fasola. Przy umiarkowanym wysiłku fizycznym potrzebujesz 0, 8 g białka na kilogram masy ciała, przy dużym wysiłku fizycznym około 1 grama.  
Ilości białka w poszczególnych produktach znajdziesz w dostępnych w Internecie tabelach.

Wpływ lipidów na nasze zdrowie

Tłuszcze są niezbędne, aby przyswoić witaminę A, D, E i K. Ponadto obniżają poziom cholesterolu, wspierają układ krwionośny i nerwowy.

Najlepsze tłuszcze to te nienasycone takie jak: oliwa i olej z pierwszego tłoczenia, orzechy, pestki, avocado, siemię lniane, tłuszcz z ryb morskich (łosoś, makrela, dorsz, śledź). Zbyt mała jego ilość powoduje niską odporność, zmęczenie, brak snu, problemy z koncentracją, problemy ze skórą, włosami i podwyższony cholesterol.

Nadmiar tłuszczów – szczególnie tych nasyconych zawartych w mięsach – podwyższa: cholesterol całkowity, LDL oraz trójglicerydy. Może również powodować choroby np. wątroby. Dietetycy uważają, że powinniśmy ograniczać tłuszcze nasycone do około 120 kcal dziennie.

Najgorsze są przemysłowe tłuszcze trans, które powstają na skutek utwardzania olejów roślinnych. W ogromnej mierze odpowiedzialne są za zawały serca, udary mózgu, raka jelita grubego.
Występują one w twardych margarynach, w przemysłowych wyrobach cukierniczych np. w chipsach chrupkach, pączkach.

Należy pamiętać, że możemy smażyć na oleju tylko do tego przeznaczonym, w innym przypadku wytworzą się tłuszcze trans. Unikajmy smażalni, gdzie kilka a nawet kilkanaście razy smaży się na tym samym oleju np. palmowym

Węglowodany, czyli cukry – źródło naszej energii

Dzielą się na:
węglowodany proste, do których zaliczamy: owoce, miód oraz złożone: pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, płatki owsiane, soja, soczewica.

Przy węglowodanach złożonych organizm musi dokonać wysiłku by je strawić. Jeżeli stosujesz dietę odchudzającą wybieraj węglowodany o niskim indeksie glikemicznym ( tabele z indeksami możesz znaleźć w Internecie).

Ogromna rola warzyw i owoców

Są przede wszystkim źródłem niezbędnych składników służących do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają całą gamę witamin i pierwiastków. Znajdziesz tam między innymi: potas, magnez, błonnik, kwas foliowy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Angielskie przysłowie mówi ” one apple a day keeps the doctor away”

Ruch, Ruch i jeszcze raz ruch

Jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia.
Przy tak zróżnicowanych formach sportu, każdy może wybrać coś dla siebie. Możesz chodzić 10000 kroków dziennie, na wycieczki z kijkami, tańczyć, pływać, codziennie się gimnastykować i np. zamiast windy korzystać ze schodów, Często widzę osoby 50 +, których kroki przypominają chód kaczki. Od razu widać, że nie ćwiczą.
Każdy może znaleźć formę ruchu, która będzie mu odpowiadała. Ważne, aby być aktywnym fizycznie.

Podstawą Piramidy Żywienia jest ruch a podstawą diety owoce i warzywa. Wyeliminowane są słodycze, sól i alkohol.


Herbata w diecie

Każda z herbat ma właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim posiada polifenole, które są antyoksydantami i odpowiadają za równowagę oksydacyjną, innymi słowy usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Przy stosowaniu diet odchudzających szczególnie polecam herbaty Pu-erh są to herbaty fermentowane.

Niekiedy fermentacja trwa 50 lat.  Herbata Pu-erh nazywana jest potocznie spalaczem tłuszczu, faktycznie, jak wykazały badania przyspiesza metabolizm.  Co jest też bardzo ważne ten sam susz możesz zaparzać trzykrotnie, czyli herbata jest bardzo wydajna. Więcej znajdziesz na blogu: właściwości herbaty czerwonej pu-erh.

Drugą herbatą wspomagającą odchudzanie jest herbata zielona. Możesz ją pić czystą oraz z dodatkami np. owoców, które łagodzą trochę ostry smak naparu.

Myślę, że odpowiedziałam, dlaczego tyjesz prawie bez powodu? Odpowiedź zawarta jest w słowie prawie.
Zbilansuj swoją dietę, czyli dostarcz organizmowi niezbędnych składników we właściwych proporcjach i pij, co najmniej 2 filiżanki herbaty dziennie – jakiej? Takiej, która ci smakuje. Możesz zrobić z tego rytuał albo święto.

0