Co to jest podwieczorek?

Jak sama nazwa wskazuje podwieczorek, czyli pod wieczór  (godzina 16 -17) pije się herbatę i spożywa  lekką przekąskę.  Między innymi po to, aby w czasie późnej kolacji nie „nadrabiać” kliku godzinnego braku jedzenia. Pamiętamy, że sygnał „dość jedzenia” mózg wysyła dopiero po 20 minutach. Ileż to rzeczy możemy włożyć w usta w ciągu 20 minut.

Podwieczorek przy herbatce w Anglii

Podwieczorek, czyli kwintesencja angielskich zwyczajów datuje się od połowy XIX wieku. Wprowadziła ten zwyczaj siódma księżna Bedfor – Anna około roku 1840. Kolacja zwyczajowo serwowana była o godzinie 20. Księżna uważała, że między obiadem a kolacją, jest to zbyt długi czas bez posiłku. Serwowano więc herbatę z kromkami pieczywa z masłem oraz  sandwiczami z czasem z małymi ciasteczkami.

Sandwich- nazwa wzięła się od nazwiska.

Hrabia Sandwich (1718 -1792) był zagorzałym hazardzistą. Przerwy w grze uważał za stratę czasu. Podczas jednej bardzo długiej „sesji hazardowej” wpadł na pomyśl, aby podano mu dwa kawałki pieczywa z plastrem szynki w środku.
I tak od jego nazwiska dwa kawałki pieczywa z „nadzieniem” (szynka, ser, konfitura ) w środku noszą nazwę sandwich.

Tradycyjny podwieczorek w Anglii

W latach 80 XIX wieku podwieczorek bardzo szybko rozpowszechnił się, głównie wśród arystokracji. Kobiety ubierały się szykownie. Zakładały eleganckie suknie, kapelusze, rękawiczki i tak udawały się na popołudniową proszoną herbatkę. Podwieczorek podawany był w salonie miedzy godziną 16 a 17. Z czasem poza sandwiczami i malutkimi kanapkami, podawano ciasteczka, bułeczki z gęstą śmietaną i różnego rodzajami przetworami. Herbatę serwowano w pięknych porcelanowych filiżankach sprowadzanych głównie z Chin. Serwowana herbata była najwyższej jakości, uprawiana w Chinach i na Cejlonie.

Współcześnie w wielu domach angielskich pije się herbatę z kubka, bardzo często z torebki (okropność) i przegryza herbatnikiem. Ale uwaga są miejsca, gdzie popołudniowa herbata to cały rytuał. Do takich miejsc należą hotele
takie jak: Clardiges, Dorchester, Ritz and the Savoi, Harrods, Fortnum and Mason.

Kremowa herbata popołudniowa bardzo popularna w Anglii

Devonshire Cream 

Podajemy świeżą przekrojoną  bułeczkę, połówki smarujemy śmietaną a następnie dżemem. Do tak przygotowanej bułki serwujemy herbatę najwyższej jakości. Na ogół jest to herbata sypka, którą zaparzamy w tradycyjny sposób i podajemy
w porcelanowych filiżankach. W Walii połówki bułek smaruje się odwrotnie- najpierw dżem a później śmietaną i do tego dzbanek wyśmienitej herbaty.

Czy w Polskich domach jada się podwieczorek?

Kiedyś w polskich domach serwowano 5 posiłków. Było to pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Kiedy, jako mała dziewczynka wyjeżdżałam na kolonie, pamiętam, że podawano nam również pięć posiłków. Dzisiaj dzieciom do szkoły daje się tzw. drugie śniadanie (pod warunkiem, że zjadły pierwsze). W pracy w czasie lunchu spożywa się lekki posiłek, a dopiero w domu po powrocie siada się do kolacji. Niektórzy nazywają ten posiłek obiadokolacją. Czy podwieczorek poza przedszkolem już stracił rację bytu?

Nadwaga i jej konsekwencje dla organizmu

Jest takie stare powiedzenie „ po obiedzie spocznij chwilkę po kolacji biegnij milkę”. Albo –„po obiedzie spocznij chwilkę, aby zawiązało się sadełko” (tak mówiono nam w przedszkolu).
Kilka dekad temu nie było grubych dzieci. Były bardzo szczupłe  i nie dlatego, że chodziły głodne, ale dlatego, że nie było przetworzonej żywności a dzieci były w ciągłym ruchu. Nikt nie siedział w domu. Życie dziecięce toczyło się na podwórkach.  Dzisiaj jadąc środkami lokomocji widzę zarówno rodziców jak i dzieci z nadwagą.  Wpatrzeni są  w ekrany swoich telefonów i  przegryzają  chipsy.
W domu spędzają  godziny przed komputerem, przy odrabianiu lekcji, przed telewizorem etc. Postępu cywilizacyjnego nie da się zatrzymać (zresztą po co). Ważne jest aby wypośrodkować. Ruch i jeszcze raz ruch (dorośli 10000 kroków dziennie). Eliminujemy nadwagę i zdrowo się odżywiamy bez słodyczy, żywności przetworzonej a za to z dużą ilością  warzyw i owoców. Trudne? Wydaje mi się, że nie przy odrobinie dobrej woli.

Najlepiej jednak nie dopuszczać do nadwagi.

Często ja i moi znajomi ze Szkoły Tanga Argentyńskiego słyszymy – jesteście szczupli, bo macie dobra przemianę materii. U nas ta dobra przemiana materii to 1800 kalorii dziennie, dużo ruchu, taniec, pływanie, joga, gimnastyka itd.itp
Ja raz na 9 dni spożywam 3000 kcal, po to aby organizm nie uznał 1800 za normę i wszystko co powyżej przerabiał w tłuszcz. U mnie się to sprawdza.

Pora na popołudniowa herbatę, czyli podwieczorek.

W tak zagonionym świecie potrzebna jest chwila odpoczynku chwila wytchnienia. Uważam, ze te pół godziny dziennie na wytchnienie i rozkoszowanie się herbata jest konieczne. U mnie jest to już rytuał. Gdy jestem sama mogę pomedytować, wyciszyć się.

Czego Wam również serdecznie życzę
0
X

ZGARNIAJ RABATY. ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).