Co to jest podwieczorek?

Jak sama nazwa wskazuje podwieczorek, czyli pod wieczór  (godzina 16 -17) pije się herbatę i spożywa  lekką przekąskę.  Między innymi po to, aby w czasie późnej kolacji nie „nadrabiać” kilkugodzinnego braku jedzenia. Pamiętamy, że sygnał „dość jedzenia” mózg wysyła dopiero po 20 minutach. Ileż to rzeczy możemy włożyć w usta w ciągu 20 minut.

Podwieczorek przy herbatce w Anglii

Podwieczorek, czyli kwintesencja angielskiego zwyczaju datuje się od połowy XIX wieku. Wprowadziła ten zwyczaj siódma księżna Bedfor – Anna około roku 1840. Kolacja zwyczajowo serwowana była o godzinie 20. Księżna uważała, że między obiadem a kolacją, jest to zbyt długa przerwa bez posiłku. Serwowano więc herbatę z kromkami pieczywa z masłem oraz  sandwiczami, z czasem z małymi ciasteczkami.

Sandwich – nazwa wzięła się od nazwiska hazardzisty 

Hrabia Sandwich (1718 -1792) był zagorzałym hazardzistą. Przerwy w grze uważał za stratę czasu. Podczas jednej bardzo długiej „sesji hazardowej” wpadł na pomysł, aby podano mu dwa kawałki pieczywa z plastrem szynki w środku.
I tak od jego nazwiska dwa kawałki pieczywa z „nadzieniem” (szynka, ser, konfitura ) w środku noszą nazwę sandwich.

Tradycyjny podwieczorek w Anglii

W latach 80 XIX wieku podwieczorek bardzo szybko rozpowszechnił się, głównie wśród arystokracji. Kobiety ubierały się szykownie. Zakładały eleganckie suknie, kapelusze, rękawiczki i tak udawały się na popołudniową proszoną herbatkę. Podwieczorek podawany był w salonie miedzy godziną 16 a 17.

Z czasem poza sandwiczami i malutkimi kanapkami, podawano ciasteczka, bułeczki z gęstą śmietaną i różnego rodzaju przetworami. Herbatę serwowano w pięknych porcelanowych filiżankach sprowadzanych głównie z Chin. Serwowana herbata była najwyższej jakości, uprawiana w Chinach i na Cejlonie.

Współcześnie w wielu domach angielskich pije się herbatę z kubka, bardzo często z torebki (okropność) i przegryza herbatnikiem. Ale uwaga- są miejsca, gdzie popołudniowa herbata to cały rytuał. Do takich miejsc należą hotele takie jak np:  Dorchester, Ritz and the Savoi, Harrods.

Kremowa herbata popołudniowa bardzo popularna w Anglii

Devonshire Cream 

Podajemy świeżą przekrojoną  bułeczkę, połówki smarujemy śmietaną a następnie dżemem. Do tak przygotowanej bułki serwujemy herbatę najwyższej jakości. Na ogół jest to herbata sypka, którą zaparzamy w tradycyjny sposób i podajemy w porcelanowych filiżankach. W Walii połówki bułek smaruje się odwrotnie- najpierw dżem a później śmietaną i do tego dzbanek wyśmienitej herbaty.

Czy w Polskich domach jada się podwieczorek?

Kiedyś w polskich domach serwowano 5 posiłków. Było to pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Kiedy, jako mała dziewczynka wyjeżdżałam na kolonie, pamiętam, że podawano nam również pięć posiłków. Dzisiaj dzieciom do szkoły daje się tzw. drugie śniadanie (pod warunkiem, że zjadły pierwsze).

W pracy w czasie lunchu spożywa się lekki posiłek, a dopiero w domu po powrocie siada się do kolacji. Niektórzy nazywają ten posiłek obiadokolacją. Czy podwieczorek poza przedszkolem już stracił rację bytu?

Nadwaga i jej konsekwencje dla organizmu

Jest takie stare powiedzenie „ po obiedzie spocznij chwilkę, po kolacji biegnij milkę”. Albo –„po obiedzie spocznij chwilkę, aby zawiązało się sadełko” (tak mówiono nam w przedszkolu).

Kilka dekad temu nie było grubych dzieci. Były bardzo szczupłe  i nie dlatego, że chodziły głodne, ale dlatego, że nie było przetworzonej żywności, a dzieci były w ciągłym ruchu. Nikt nie siedział w domu.

Życie dziecięce toczyło się na podwórkach.  Dzisiaj jadąc środkami lokomocji widzę zarówno rodziców, jak i dzieci z nadwagą.  Wpatrzeni są  w ekrany swoich telefonów i  przegryzają chipsy.

W domu spędzają  godziny przed komputerem, przy odrabianiu lekcji, przed telewizorem etc. Postępu cywilizacyjnego nie da się zatrzymać (zresztą po co). Ważne jest aby wypośrodkować.

Ruch i jeszcze raz ruch (dorośli 10000 kroków dziennie). Eliminujemy nadwagę i zdrowo się odżywiamy: bez słodyczy, żywności przetworzonej a za to z dużą ilością  warzyw i owoców. Trudne? Wydaje mi się, że nie- przy odrobinie dobrej woli.

Najlepiej jednak nie dopuszczać do nadwagi.

Często ja i moi znajomi ze Szkoły Tanga Argentyńskiego słyszymy – jesteście szczupli, bo macie dobra przemianę materii. U nas ta dobra przemiana materii to 1800 kalorii dziennie, dużo ruchu, taniec, pływanie, joga, gimnastyka itd.itp
Raz na 9 dni spożywam 3000 kcal, po to aby organizm nie uznał 1800 za normę i wszystko co powyżej przerabiał w tłuszcz. U mnie się to sprawdza.

Pora na popołudniowa herbatę, czyli podwieczorek

W tak zagonionym świecie potrzebna jest chwila odpoczynku, chwila wytchnienia. Uważam, że te pół godziny dziennie na wytchnienie i rozkoszowanie się herbatą jest konieczne. U mnie jest to już rytuał. Gdy jestem “sama ze sobą” mogę pomedytować, wyciszyć się.

Czego Wam również serdecznie życzę


0
Share via
Copy link