Bardzo często klienci  pytają,  gdzie rośnie czarna herbata, a gdzie zielona, czy biała. Czy Rooibos to też herbata, a co ziołami, czy je też zaliczamy do herbat. Herba oznacza zioło. Przyjęło się, że na wszystkie herbaty z krzaka camellia sinensis oraz ziołowe i owocowe, nazywane są herbatami albo  herbatkami (ziołowe). Herbaty ziołowe są to mieszanki ziół – do nich zalicza się też herbatę Rooibos. Herbaty owocowe to specjalnie skomponowane mieszanki owoców i kwiatów.

Gdzie uprawiany jest krzak Camellia sinensis?

Krzak Camellia sinensis znany jest prawie od 5000 lat.  Rośnie głównie  w Azji i Afryce.  Do uprawy musi mieć odpowiednie warunki: teren dość górzysty, wilgotno i ciepło oraz specyficzne podłoże. Największymi producentami herbaty z krzaka camellia sinensis są Chiny, Sri Lanka (Cejlon), Japonia, Indie, Wietnam, Indonezja, Kenia. Herbatę  zbiera się maszynowo lub ręcznie, w różnym czasie.

Czas zbiorów zależy od rodzaju herbaty. Herbatę białą i żółtą zbiera się najwcześniej. Herbatę  Matcha zaciemnia się. Około sześciu tygodni przed zbiorami, ustawia się stelaże z płachtami nad krzakami  aby ograniczyć nasłonecznienie. Trzy dni przed zbiorami krzaki rosną w całkowitych ciemnościach. Dlatego też herbata Matcha ma różny kolor od pozostałych herbat- intensywnie zielony (sprawcą jest chlorofil). Najlepsza herbata Matcha pochodzi z Japonii.

Proces produkcji

Bardzo duże znaczenie ma przebieg oksydacji (utlenianie). Czarne herbaty podlegają całkowitej oksydacji, natomiast przy produkcji zielonych oksydacja jest przerywana poprzez podgrzewanie, albo w specjalnych wokach, albo ciepłym powietrzem, to samo dotyczy Matcha. Herbaty białe prawie nie podlegają oksydacji. Do herbat fermentowanych zalicza się herbatę Pu-erh. Dawniej herbata mogła być fermentowana nawet przez 50 lat, co w konsekwencji wiązało się z jej wysoką ceną.

Herbaty żółte i niebieskie 

Herbata żółta produkowana jest tylko w Chinach w prowincji Yunnan i Guangdonk. Po zbiorze liście herbaty podgrzewa się w specjalnych wokach „pan-firing” po to, aby nie dopuścić do procesu oksydacji (enzymy odpowiedzialne za  oksydacje powinny być zniszczone). Następnie jeszcze ciepłe liście  zawija się w specjalne tkaniny lub papier ażeby w sposób naturalny pozbywać się wilgoci. Taki proces powtarza się kilka razy: podgrzewanie i zawijanie w tkaninę. Żółte końcówki (stąd nazwa) tworzą wyjątkowy smak – słodko pikantny.

Herbata niebieska wzięła swoją nazwę od  kwiatu blue butterfly pea blossoms.
Kwiat ten pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji. Napar z kwiatem blue butterfly pea blossoms  charakteryzuje się przepięknym niebieskim kolorem a jego intensywność zależy od kwasowości. Jeżeli dodasz cytrynę to napar przybierze kolor fioletowy. Kwiat ten dodaje się do herbaty z krzaka camellia sinensis np. do Senszy, jak również do herbat ziołowych. W zależności od tego, jakie – poza kwiatem- będą składniki herbaty, takie herbata będzie miała właściwości.

Właściwości herbat Camellia sinensis

Herbaty z krzaka camellia sinensis posiadają związki chemiczne, które mają ogromne działania prozdrowotne dla naszego organizmu. Są to:
Polifenole – działanie antyoksydacyjne,  usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne  za szereg chorób oraz starzenie się. Inaczej mówiąc zapobiegają stresowi oksydacyjnemu.
L-teanina – aminokwas nie białkowy. Łagodzi działanie kofeiny oraz stres. Kofeina w herbacie nazywa się teina ale jest to ten sam związek chemiczny. L- teanina stabilizuje nastrój i ma właściwości rozluźniające. Najwięcej jest jej w zielonej herbacie.
EGCG to aminokwas, pochodna katechiny. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Występuje głównie w herbatach zielonych. Zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL.
Teaflawiny powstają na skutek oksydacji. Są bardzo silnym przeciwutleniaczem porównywalnym do EGCG. Występują głównie w herbatach czarnych.

Jaką herbatę wybrać?

Moim zdaniem należy kierować się smakiem i aromatem. Każda herbata z krzaka camellia sinensis ma właściwości prozdrowotne. Jestem zwolenniczką kupowania herbat na wagę i parzenia w czajniczku – tak, aby liście miały nieskrepowaną możliwość rozwinięcia się. Cudowny smak i aromat.

Jak zaparzać herbatę sypką z krzaka camellia sinensis?

Można susz zaparzać na sposób wschodni, zachodni, angielski, mongolski etc. Do herbaty camellia sinensis mogą być dodawane rożnego rodzaju ingrediencje i wtedy kupujemy je pod nazwa aromatyzowane. Dodatki przełamują smak – nadają jej łagodniejszy albo bardziej ostry. Ważne są też doznania wzrokowe np. pływające po powierzchni płatki róż.

Czy herbaty (camellia sinensis) można pić do posiłku?

Do tej pory mówiło się, że herbatę powinno się pić około 20 minut po posiłku. Ostatnio przeczytałam w książce “Jelita wiedzą lepiej” (Michael Mosley), że do posiłku najlepiej pić tylko wodę, herbatę lub kawę. Mocno mnie to zdziwiło.

 

0

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy 20% na wszystkie herbaty nie objęte promocją.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie). Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się też nowe artykuły, oferty.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy 20% na wszystkie herbaty nie objęte promocją.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie). Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się też nowe artykuły, oferty.