Herbaty Darjeeling uznawane za najlepsze z indyjskich gatunków herbat na świecie.

Region Darjeeling jest jednym z najbardziej znanych regionów uprawy herbaty znajdujący się na południowym zboczu Himalajów. Na wysokości do 2500 m n. p.m. ponad 80 plantacji produkuje najbardziej wykwintne odmiany herbat.

Pierwszy zbiór

Na początku wiosny, po zakończeniu przerwy wegetacyjnej (marzec – kwiecień) zrywa się pierwsze bardzo delikatne  liście  i pąki. Z pierwszego zbioru herbaty charakteryzują się żywym, świeżym aromatem i jasnym kolorem. Czasami mogą zawierać nutę gałki muszkatołowej.

Drugi sezon zbiorów
zaczyna się od maja do początku czerwca. Liście i napar herbaty stają się ciemniejsze oraz zmieniają się smaki-są bardziej intensywne i bardziej aromatyczne.
Od czerwca do lipca rozpoczyna się letni zbiór. Krzewy herbaciane poprzez dłuższą ekspozycję a także silniejsze światło słoneczne, wyróżniają się silnym aromatem. Herbaty “drugiego rzutu” mają ciemnobrązowe lub czarne liście ze złotymi końcami. Napar jest lekko bursztynowy o wyrazistym smaku i bardzo aromatyczny, z lekką nutą gałki muszkatołowej.

Ostatni zbiór
datuje się od października do zaniku wegetacji, do listopada. Herbaty cechuje łagodniejszym smakiem i jaśniejszy kolor.

Herbata Darjeeling właściwości

Czarne herbaty z krzaka camellia sinensis, tak jak i pozostałe herbaty z tego krzaka, posiadają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim są źródłem polifenoli, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i wiele chorób. Przypominam, że herbaty czarne ulegają pełnej oksydacji, dlatego też cechują się ciemniejszym kolorem, bardziej wyrazistym smakiem i aromatem.

Herbaty Darjeeling maja odmienny od herbat z innych regionów smak, mocny, lekko cierpki z domieszką aromatu gałki muszkatołowej. Niektórzy do tych herbat dodają odrobinę miodu, mleka lub śmietanki. Z moich obserwacji wynika, że herbaty te piją koneserzy, którzy nie przepadają za herbatami np. zielonymi lub białymi.Moją ulubioną herbatą jest Margaret’s Hope. Plantacja  tej herbaty znajduje się w wyższych partiach Himalajów. Charakteryzuje się doskonała jakością. Bukiet herbaty jest aromatyczny, pikantny i lekko słodki.

Herbata Darjeeling parzenie

Herbaty czarne parzymy w temperaturze 100 st. Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu. Jestem zwolenniczką parzenia herbat liściastych tzn. kupowanych na wagę. Na litr naparu wsypujemy 4-5 łyżeczek suszu i zalewamy wodą o temperaturze 100 st. C. Napar powinien zaparzać się przez około 2- do 4 minut. Można również zaparzać herbaty w tzw. białym wrzeniu. Susz herbaty możemy wsypać bezpośrednio do imbryka, albo do zaparzaczki. Ważne żeby zaparzaczka nie ściskała herbaty a pozwoliła się jej rozwinąć, wtedy nie straci swojego aromatu.

Często klienci zadają pytania, którą herbatę wybrać? Zieloną, białą, czy czarną?

Przy wyborze herbat kieruj się przede wszystkim smakiem. Każda herbata z krzaka camellia sinensis posiada właściwości prozdrowotne. Są osoby, które preferują tylko czarne herbaty i są osoby, które preferują tylko zielone lub białe. Proponuję próbować. Zwolennicy czarnych, od czasu do czasu, powinni skosztować herbatę innych kolorów. I odwrotnie. W różnorodności jest urok.

Zakochaj się w herbacie od pierwszego parzenia

#zakochajsiewherbacieodpierwszegoparzenia

0

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy na zakupy w sklepie dzbanhebraty.pl. Poinformujemy Cię, gdy tylko będą pojawiać się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją, czy nowości. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).