Indie są siódmym co do wielkości państwem na świecie i jednym z czołowych producentów herbaty.

Całe Indie od połowy  XIX wieku do połowy XX należały do Anglików. Według danych  historycznych uprawa herbaty w Indiach rozpoczęła się na początku XVIII wieku. Angielscy naukowcy odkryli sposób przeflancowania sadzonek chińskiej herbaty.
W tym samym czasie odkryto krzaki „thea assamica” w regionie Assam. Podwójny sukces  stanowił podstawę do uprawy herbaty na dużą skalę. Łagodny tropikalny klimat, który dominuje w regionie Assam, okazał się idealny do uprawy mocnych, pikantnych herbat. Z drugiej strony chłodniejsze wyżyny Darjeeling były idealne do uprawy herbaty drobniejszej, bardziej delikatnej z  lekko nutką gałki muszkatołowej. Czarna herbata z górskich płaskowyżów Sikkim przypomina herbatę Darjeeling, ale ma bardziej łagodniejszy smak.

Indyjska herbata Assam

Assam to prowincja w północno-wschodnich Indiach o tropikalnym klimacie. Otoczona Bangladeszem, Birmą, Bhutanem, Tybetem, Chinami. Jedynym połączeniem z Indiami jest pas ziemi w północno-zachodniej części tej prowincji. Uprawia się tu około połowy herbat produkowanych w Indiach i jest to największy region uprawy herbaty na świecie. Te mocne i pikantne herbaty dobrze sprawdzają się w przypadku twardej  wody i stanowią podstawę dla kilku klasycznych mieszanek czarnej herbaty. Rośliny herbaciane są uprawiane w dużych ogrodach herbacianych o powierzchni uprawnej do 1000 hektarów. W Assam jest około 2000 plantacji.

Pierwszy zbiór- połowa kwietnia, późny maj. Herbaty z tego zbioru nie cieszą się popularnością na rynku europejskim. Przeważnie są bardzo aromatycznie, mają lekki kubek  a w smaku są raczej cierpkie.

Drugi zbiór odbywa się na początku czerwca do połowy sierpnia

Herbaty z tego zbioru są  bardzo dobrej jakości. Przeważnie ten zbiór jest eksportowany na rynek europejski. Napar jest bardzo ciemny, ostry i pikantny o bardzo mocnym aromacie

Koneserom herbat, którzy lubią mocny wyrazisty, mocny kubek,  proponuje dwie herbaty czarne z regionu Assam

Mokalbari East (drugi zbiór) ta doskonała herbata produkowana jest od ponad 100 lat. Charakteryzuje się najwyższą jakością o bardzo bogatym korzennym smaku. Można do niej dodać odrobinę cukru trzcinowego albo śmietankę.

Hathikuli z uprawy organicznej. (drugi zbiór) Herbata ta pochodzi z jednej z najlepszych certyfikowanych plantacji organicznych.Charakteryzuje się głębokim kolorem, słodkawo -chlebowym posmakiem. Ulubiona herbata wszystkich koneserów.

Herbaty czarne parzymy w temperaturze 100 st. Celsjusza lub tzw. białym wrzeniu.

Zakochaj się w herbacie od pierwszego parzenia

0

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy na zakupy w sklepie dzbanhebraty.pl. Poinformujemy Cię, gdy tylko będą pojawiać się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją, czy nowości. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).