Przedstawiam krótki opis najbardziej znanych i popularnych herbat. Najbardziej popularne japońskie Herbaty Sencha, Gyokuro, Kabusecha.

Sencha

Sencha-herbata japońska (w tłumaczeniu palona herbata) jest jedną z najpopularniejszych herbat w Japonii. Przy produkcji herbaty zielonej przerywa się oksydację poprzez podgrzewanie. W metodzie tradycyjnej ( dzisiaj rzadko stosowanej)  liście herbaty podgrzewa się (praży) w wysokiej temperaturze na specjalnych patelniach (wokach). Sposób ten, jak łatwo zauważyć, wymaga sprawnych dłoni (aby uniknąć poparzenia). Bardziej nowoczesna metoda to gotowanie liści na parze. Tę metodę stosuje się coraz częściej.

Stopień podgrzewania herbaty ma wpływ na jej smak i dzieli się na: asamushi (lekka), chumushi (średnia) i fukamushi (głęboka).
Asamushi i chumushi generalnie charakteryzują się delikatniejszym, roślinnym smakiem. Fukamushi natomiast ma mocny smak z bardziej wyrazistymi nutami.
Uważa się, że zbiory wczesno wiosenne (kwiecień, maj) są najwyższej jakości.

Gyokuro

Krzaki herbaciane 20 dni przed zbiorami zaciemnia się , w wyniku czego herbata charakteryzuje się wysoką zawartością teniny (kofeiny) i L- teaniny (aminokwas (nie) białkowy). Uważa się ją za jedną z najwyższej jakości japońskich herbat. Charakteryzuje się  słodkim, łagodnym smakiem o świeżo – kwiatowym aromacie.

Kabusecha

Kabusecha to herbata, której produkcja jest pomiędzy gyokuro i sencha. Uprawiana się ją w mocnym nasłonecznieniu. Po pączkowaniu liści przez tydzień się ją zaciemniana. Charakteryzuje się łagodnym, lekko pikantnym smakiem.

Kukicha

Jest to rodzaj japońskiej herbaty zrobionej z gałązek lub łodyg krzewu herbacianego (camellia sinensis). Łodygi oddziela się od liści podczas przetwarzania i stają się kukichą. Napar herbaty kukicha charakteryzuje się lekkim i orzeźwiający smakiem z subtelną nutką słodyczy i świeżym aromatem.

Bancha

W tłumaczeniu „Zwykła herbata”. Liściom tej herbaty pozwala się urosnąć do maksimum.  Zbiera się je w czasie drugiego i trzeciego zbioru latem i jesienią. Podczas produkcji senchy większe liście i górne łodygi są odrzucane i z nich powstaje „zwykła herbata”. W porównaniu do senchy, bancha jest mniej aromatyczna i bardziej cierpka. Charakteryzuje się małą zawartością teiny (kofeiny) i bardzo wyrazistym smakiem.  Japończycy piją ją do posiłków ponieważ doskonale się z nimi komponuje.

Genmaicha

Genmaicha to rodzaj herbaty powstałej przez zmieszanie senchy lub banchy z prażonym ryżem. Za standard uważa się stosunek ryżu do herbaty 50% do 50%.  Niemniej są również inne proporcje. Genmaicha zawiera mniej kofeiny w porównaniu z sencha lub inną zieloną herbatą. Do herbaty dodaje się również matche i powstaje Matcha Genmaicha

Hojicha

Hojicha jest wytwarzana przez bardzo mocne podgrzewanie  banchy lub kukichy. W skutek czego napar jest pikantny, orzeźwiający z odrobiną palonego smaku i właściwie bez goryczy. Jej aromat i smak zależy od stopnia podgrzewania.
W przeciwieństwie do innych japońskich herbat, napar hojicha ma wyraźny czerwonawo-brązowy kolor. Charakteryzuje się śladową zawartością teiny (kofeiny) kofeiny dlatego też nie ma przeciwwskazań aby piły ją dzieci. Często podaje się ją po posiłkach.

 Matcha

Matcha to sproszkowana herbata z tenchy (wybrane młode, najwyższej jakości liście). Krzaki herbaty stopniowo zaciemnia się przez około 6 tygodni przed zbiorami.  Przez ostatni tydzień rosną w całkowitych ciemnościach. Po procesie podgrzewania liście herbaty mieli się na drobny proszek przy użyciu specjalnego młynka.
Japońska herbata matcha jest uważana za herbatę najwyższej jakości
Matcha wysokiej jakości jest używana do ceremonii parzenia herbaty, podczas gdy matcha gorszego gatunku może być używana do gotowania, pieczenia lub mieszania z napojami. Matcha zawiera duże ilości teiny (kofeiny) i aminokwasów. Charakterystyczny smak matcha to umami.

Zimna japońska herbata przygotowana metodą kouridashi

Metoda kouridashi jest odmianą  metody  przygotowania herbaty cold brew tyle, że japońską.
Za pomocą lodu wydobywa się bardziej wyrazisty smak liści herbaty.

Japończycy używają do jej powstania herbaty zielonej ( jest ona nieomal japońskim napojem narodowym).
Ja wypróbowałam również ten przepis dodając herbatę matcha. Napój jest niezwykle energetyczny, zastępuje co najmniej trzy kawy. Przedstawiam dwie metody

 

Metoda pierwsza

Przygotowanie

Potrzebne są kostki lodu z wody źródlanej lub filtrowanej, lub z kranu – jeżeli masz pewność, że woda jest dobrej jakości.
Użyj liści zielonej japońskiej herbaty Sencha.

Przygotuj szklankę napełnioną kostkami lodu i około dwóch łyżeczek herbaty. Ważne aby herbata leżała na kostkach lodu a nie odwrotnie.

Poczekaj aż lód się roztopi -trwa to na ogół 2-3 godziny.

Druga metoda

Kostki lody przygotowujemy tak, jak poprzednio

Dodajemy japońska herbatę sencha lub matcha i  polewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości szklanki. W tym wypadku czekamy około 3 do 5 minut.

Dwa sposoby i dwa smaki

Przy pierwszej metodzie mamy  bardzo wyrazisty smak umami.  Jest pikantno- słodki i bardzo mocny.

W drugiej metodzie przez dodawanie gorącej wody smak jest bardziej zrównoważony, słodko-ziemisty.

Wypróbuj te dwie metody. Możesz zmodyfikować napój  dodając  plastry cytryny, listki ziół, sok.
Zachęcam Cię  również do sporządzenia napoju z japońskiej herbaty Matcha.

Pamiętaj : pij  herbatę ( nie) w biegu.

0