Dziś dalszy ciąg o herbatach z Azji

Tajlandia

To kraj jest położony między Oceanem Indyjskim na zachodzie a Pacyfikiem na wschodzie. Tajlandia na północy graniczy z Birmą, Laosem i Kambodżą, na południu z Malezją. Plantacje herbaty położone są na północy kraju, na wysokościach powyżej 1000 m.
Od lat osiemdziesiątych cieszący się popularnością wśród rodaków król Bhumibo, chcąc zniechęcić rolników i ich rodziny do produkcji opium, zachęca do uprawę herbaty. Rolnicy otrzymali dotacje finansowe i wsparcie agro- techniczne przy zakładaniu plantacji herbat. Pomoc była na tyle duża, że z produkcji opium przerzucono się na produkcje herbaty. W latach 90 sprowadzono wyselekcjonowane najwyższej klasy krzaki herbaciane z Tajwanu. Tajlandia jest wciąż młodym krajem herbacianym, ale na pewno wkrótce zapisze się trwale na mapie świata uprawy herbat.

Tajwan- Formosa

Wyspa Tajwan odkryta została przez Portugalię, podobno, gdy odkrywcy zobaczyli tę wyspę określili ją jako Ilha Formosa” (piękna wyspa). Od 1885 r. nazwa Tajwan (dosłownie „zatoka na taras”) stała się bardziej znana i jest dziś oficjalną nazwą tej wyspy. Podobnie jak w przypadku Sri Lanki / Cejlonu, nazwa Formosa zachowała swoje znaczenie w świecie herbat. Mówi się, że wyspa zroszona jest krwią. Toczyły się tu ciągłe walki powstańcze między Aborygenami, Chińczykami, Japończykami, Holendrami. Obecnie wyspa Tajwan jest prowincją Chin.
Ta wyspa dominuje w produkcji światowej sławy herbat Oolong oraz kilku ekskluzywnych herbat zielonych. Najwyższej jakości herbaty przede wszystkim są eksportowane do Japonii i USA, niektóre oczywiście docierają do Europy. Mimo, że pierwsze plantacje uprawy herbat powstały dopiero w 1650 r produkcja rozwinęła się bardzo dynamicznie. Promuje ją wielu ekspertów od herbaty.
Najwyższej klasy herbaty Oolong ( w połowie oksydowane) są produkowane w północnych i północno-wschodnich regionach górskich Tajwanu. Prowincja Nantou to główny region uprawy klasycznych herbat Oolong.

Japonia

Japonia jest jednym z niewielu krajów produkujących herbatę, które ze względu na stały wzrost popytu krajowego zmuszone są importować herbatę (przeczytaj o herbateiźmie ). Na głównej wyspie Hunshu, a także na mniejszej wyspie Shikoku i Kyushue, prawie wszystkie plantacje tradycyjnie uprawiają zieloną herbatę: herbaty te różnią się znacznie, ale wszystkie mają świeżą, charakterystyczną postać. Główny okres zbiorów trwa od kwietnia do września. Niewiele wybranych cech herbat  eksportowych jest zatem bardzo popularnych. W Japonii herbata nie jest oksydowana. Zaraz po przybyciu do fabryki herbaty liście są gotowane na parze, aby zatrzymać utlenianie przez naturalne enzymy obecne w liściach i utrwalić zielony kolor. W zależności od jakości liście walcuje się ręcznie lub maszynowo. Trzeba też dodać, że Japonia jest producentem najlepszej jakościowo herbaty matcha. Dziś polecam herbatę Bancha (najmniejsza ilość kofeiny. Kukicha

Zakochaj się w herbacie od pierwszego parzenia

0

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy na zakupy w sklepie dzbanhebraty.pl. Poinformujemy Cię, gdy tylko będą pojawiać się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją, czy nowości. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).