Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Pigwa – Nowy Ulubiony Dodatek do Twojej Codziennej Herbaty

wrz 5, 2023 | HERBATY | 0 komentarzy

Pigwa -nowy ulubiony dodatek do Twojej codziennej herbaty. Pigwa nie tylko posiada właściwości zdrowotne ale też nadaje inny, niepowtarzalny smak herbacie.

Pigwa to owoc z drzewa pigowca

Pigwa to owoc drzewa pigwowca (Cydonia oblonga), które jest blisko spokrewnione z jabłkiem i gruszką.
Pigwa jest pomarańczowego lub złotożółtego koloru, ma charakterystyczny kształt i jest twarda w konsystencji. Rośnie na drzewach pigwowca, które można znaleźć w różnych regionach świata.

Pigwa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy (zwłaszcza witamina C), minerały (takie jak potas), przeciwutleniacze i fitochemikalia.

Jakie właściwości zdrowotne posiada pigwa ?


Dzięki wyżej wymienionym składnikom pigwa ma następujące właściwości zdrowotne:

  1. Ze względu na zawartość błonnika, pigwa pomaga w regulacji procesów trawiennych i zapobiega zaparciom.
  2. Wzmacnia układ odpornościowy dzięki dużej dawce witaminy C oraz jest pomocna w walce z infekcjami.
  3. Przeciwutleniacze w pigwie pomagają w ochronie skóry przed działaniem wolnych rodników, przyczyniając się do zdrowego wyglądu skóry.
  4. Pigwa ma niski indeks glikemiczny i może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
  5. Zawartość potasu w pigwie sprzyja regulacji ciśnienia krwi i wzmacnia pracę serca.
  6. Niektóre badania wskazują na obecność substancji w pigwie, które mogą mieć działanie przeciwwirusowe.

Pigwa może być twarda i kwaśna w smaku. Wykorzystywana jest do przygotowywania przetworów, dżemów, soków lub dodawana jako składnik do herbat.

Pigwa – Nowy Ulubiony Dodatek do Twojej Codziennej Herbaty. Przepis na czarną herbatę z Pigwą

Składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty czarnej liściastej
  • 1 łyżeczka suszonych owoców pigwy lub 1 łyżeczka pigwowego dżemu lub syropu.
  • Gorąca woda (98-100st.C)
  • Opcjonalnie miód lub cukier do słodzenia

Sposób przygotowania

  1. Umieść łyżeczkę suszu czarnej herbaty w filiżance.
  2. Dodaj łyżeczkę suszonych owoców pigwy lub pigwowego dżemu.
  3. Zalej herbatę i pigwę gorącą wodą (98-100st. C )
  4. Zaparzaj herbatę z pigwą przez około 3-5 minut, w zależności od preferowanego stopnia zaparzenia herbaty.
  5. Po upływie czasu, wyjmij liście herbaty i jeśli używasz suszonych owoców pigwy, możesz je również wyjąć jeśli dodajesz syrop wlej go po zaparzeniu herbaty i wyjęciu liści.
  6. Opcjonalnie dodaj miód lub cukier do herbaty, aby nadać jej słodszy smak. Przypominam, że miód w temp. 40st. C traci swoje właściwości, staje się słodzikiem.
  7. Delikatnie zamieszaj herbatę, aby równomiernie rozprowadzić smak pigwy. Ciesz się herbatą z pigwą, ma bardzo ciekawy smak!

Pamiętaj, że proporcje i czas parzenia mogą być dostosowane do twoich upodobań. Eksperymentuj, aż znajdziesz idealny smak dla siebie.

Herbata zielona z nutą Pigwy

Oto prosty przepis na zieloną herbatę z pigwą:

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszu zielonej herbaty
  • 1 pigwa (świeża lub suszona) lub syrop.
  • 1 szklanka gorącej wody w temp.80 st.C.
  • Miód lub cukier do smaku (opcjonalnie).

Instrukcje:

  1. Jedną łyżeczkę suszu zielonej herbaty zalej wodą w tem.80 st.C. Pozostaw do zaparzenia przez około 2-3 minuty. Uwaga nie dłużej bo może być zbyt gorzka. Susz odcedź.
  2. Obierz pigwę i pokrój ją na małe kawałki.
  3. Po zaparzeniu herbaty, dodaj pokrojoną pigwę do kubka z herbatą.
  4. Odczekaj kilka minut, aż pigwa uwalni swój smak i aromat. Możesz też delikatnie rozgnieść kawałki pigwy widelcem, aby przyspieszyć proces.
  5. Jeśli lubisz słodką herbatę, dodaj miód lub cukier do smaku. Mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Pozostaw herbatę na kilka minut, aby pigwa mogła połączyć się z herbatą.
    Gotowe! Możesz teraz delektować się zieloną herbatą z pigwą. Podałam dwa przepisy na herbatę z pigwą, można oczywiście pigwę dodać do pozostałych herbat takich jak biała, oolong. Najlepiej samemu próbować i eksperymentować. Najbardziej do mieszanek naddaje się herbata czarna.

Co dodawać do herbaty prócz pigwy?

Pigwa do herbaty dodaje nie tylko wyjątkowego aromatu, ale również wzbogaca napar o liczne właściwości prozdrowotne. Jej delikatny, owocowy smak idealnie komponuje się z ciepłymi, jesienno-zimowymi wieczorami.

  1. Cytryna lub cytrynowa skórka: Dodanie kawałków cytryny lub skórki cytrynowej dodaje świeżości i lekkiej kwasowości do herbaty.
  2. Miód: Miód może nadaje herbacie słodki smak oraz ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie – pod jednym warunkiem, że dodamy go do herbaty przestudzonej poniżej 40 st.C. W temperaturze powyżej 40st.C miód staje się tylko słodzikiem.
  3. Imbir: Świeży imbir lub imbirowy syrop dodaje pikantności a herbata staje się rozgrzewająca. Przeczytaj o właściwościach imbiru
  4. Cynamon: Dodatek cynamonu nadaje herbacie przyjemny aromat i korzenny smak.
  5. Goździki: Kilka goździków nadaje subtelny smak i aromat, oraz goździk posiada właściwości bakteriobójcze.
  6. Mięta: Świeża mięta lub miętowy syrop nadaje herbacie odświeżający i aromatyczny smak.
  7. Kardamon: Dodatek kardamonu może nadać herbacie wyjątkowy smak z nutą korzenno-cytrusową.
  8. Kwiaty: Kwiaty, takie jak lawenda, jaśmin czy róże, dodają delikatny aromat i wizualny urok.
  9. Mleko lub śmietanka: Jeśli lubisz herbatę z mlekiem, możesz dodać odrobinę mleka lub śmietanki, aby uzyskać kremową konsystencję. W niektórych publikacjach można znaleźć informację, że herbata z mlekiem ma działanie bardzo nawilżające.

Zakończenie

Mamy nadzieję, że Pigwa – Nowy Ulubiony Dodatek do Twojej Codziennej Herbaty stanie się faktem.
Zbliżają się jesienne dni, niestety o tej porze roku jest najwięcej infekcji.
Warto sięgnąć po herbatę z pigwą z łyżeczką miodu, który jest naturalnym antybiotykiem. Eksperymentujcie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *