W niektórych sklepach (supermarkety) sprzedaje się herbatę
w małych jednorazowych torebkach w innych (specjalistycznych) sypaną – na wagę.

Herbatę w torebce  wystarczy zanurzyć  w odpowiedniej temperaturze i napar gotowy. Jestem zwolenniczką herbaty sypanej, sprzedawanej na wagę ponieważ  widzę jej jakość. Po zaparzeniu dobrej gatunkowo  herbaty, jej liście są śliskie i gładkie.  Zaparzając ją w tradycyjny sposób pozwalamy liściom się rozwinąć. Herbata jest  smaczniejsza, bardziej aromatyczna oraz zachowuje wszystkie swoje wartości prozdrowotne.  Często parząc herbatę wsypujemy ją do tzw. koszyczków, sitek.
Jeżeli jesteś zwolennikiem zaparzania herbaty w dzbanku z koszyczkiem to wybierz taki, w którym liście nie będą ściśnięte. Herbata to cały rytuał parzenia i picia (  rytuał Japoński nazywa się herbateizm). Oczywiście można z kubkiem lub termosem gorącej herbaty biec do pracy, ale to przecież nie oto chodzi. Ważne jest aby usiąść przy filiżance dobrej herbaty i rozkoszować się jej smakiem i aromatem.

Jak parzyć herbaty sypane z krzaka camellia sinensis

Czarne parzymy w temperaturze 100 st. C. albo w tak zwanym białym wrzeniu (około 97 st. C). Wsypujemy na litr naparu 4 – 5 łyżeczek sypkiej herbaty i zalewamy gorącą wodą. Po dwóch, trzech minutach napar gotowy do spożycia. Pozostałe herbaty z krzaka camellia sinensis – poza (Matcha). Parzy się w podobny sposób. Różnica jest w temperaturze parzenia. Zielone herbaty sypane parzymy w temperaturze 65-80 st.C., białe 75-80 st.C. Na każdym jednostkowym opakowaniu podana jest właściwa temperatura, czas parzenia i ilość suszu.

W odmienny sposób zaparza się Matcha

W  sposób tradycyjny i uproszczony. Do tradycyjnego potrzebujemy:  miseczkę, miotełkę bambusową i drewnianą łyżeczkę.
2 g. proszku zalewamy 200 ml wody w temperaturze 80-90 st. C i spieniamy bambusową miotełką. Jeżeli  nie masz tradycyjnych akcesoriów, możesz użyć spieniacza do mleka. Jeszcze bardziej uproszczony metoda to: wsypujemy 1 łyżeczkę Matchę, dodajemy odrobinę wody do kubka i mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Następnie bardzo powoli dolewamy wodę. Matche można również dodawać do potraw np. naleśników czy ciasteczek.

Odmienną grupę stanowią herbaty bezkofeinowe

Do nich zaliczamy herbaty owocowe, które de facto są kompozycjami staranie dobranych suszonych owoców. Te kompozycje są bardzo smaczne – nawet na sucho –i charakteryzują się przepięknym zapachem. Należy wsypać 5- 6 łyżeczek suszu, zalać 1 litrem wody o temperaturze 100 st. Celsjusza i pozostawić na 10 – 12 minut.
Ja do takiego naparu dodaję ¼ szklanki esencji z czarnej herbaty. Smak zachwycający i niepowtarzalny.

Herbaty Rooibos charakteryzują się lekko miodowym smakiem i kolorem rdzawo –czerwonym, stąd jej potoczna nazwa herbata czerwona. Rooibos ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Mogą ją pić właściwie wszyscy. Polecana jest kobietom w ciąży i karmiącym, jak również dzieciom. Jest doskonałym zamiennikiem popularnych napojów gazowanych
i niegazowanych a przede wszystkim słodzonych. Herbata Rooiboss może być czysta jak i z dodatkami, które nadają  jej charakterystyczny smak. Można ją nabyć w torebkach jednorazowych i na wagę.
Wsypuje się 4-5 łyżeczek herbaty na 1 litr gorącej wody 100st. Celsjusza i zaparza 8- 10 minut. Herbatę Rooibos możemy wypić również przed snem.

Herbaty ziołowe mają różne właściwości zdrowotne. Jedne działają uspokajająco, drugie pomagają w trawieniu, jeszcze inne poprawiają naszą urodę. Wszystko zależy od kompozycji ziół zawartych w mieszankach. Herbaty ziołowe są sprzedawane w torebkach jak i sypane – na wagę. Na ogół wsypuje się 4-5 łyżeczek ziół, zalewa 1 litrem wody o temperaturze 100 st. Celsjusza i pozostawia na 8 -10 minut.

Herbata Lapacho – wsypujemy 1 łyżkę stołową na litr naparu do zimnej wody i czekamy do zagotowania, następnie gotujemy ją na wolnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy w garnku na 20 minut (parzenie).

Chiński sposób parzenia herbaty sypanej (camellia sinensis)

Wschodnie parzenie herbaty różni się od zachodniego. Jakie są różnice ? W Chinach susz parzy się w małych czajniczkach, używa się dwa, dwa i pół razy więcej  suszu, dwa razy mniej wody, czas parzenia to około 30-45 sekund. Temperatura w zależności od rodzaju herbaty miedzy 60 a 95 st. Celsjusza.  Ten sam susz parzy się kilka  razy.
Przykład:
Zachodnie parzenie herbaty:
1 łyżeczkę suszu wsypujemy do czajniczka, parzymy w 200 ml wody o temperaturze odpowiedniej dla danej herbaty
( 70-100 st. Celsjusza) przez 2-3 minuty.
Wschodnie parzenie herbaty:
do czajniczka wsypujemy 2,5 łyżeczki suszu, parzymy w 100 ml wody o właściwej temperaturze dla danej herbaty i parzymy przez 30 – 45 sekund. Następnie przelewamy do czarek lub filiżanek i ten sam susz ponownie zalewamy wodą i tak kilka razy.

 

Herbaty sypane są idealnym prezentem.
Jak mówią statystyki przeszło 90 % Polaków pije herbatę.
Można wybrać dowolnie kompozycję herbat.
Zawsze będą miłym prezentem z okazji i bez okazji.
0

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy na zakupy w sklepie dzbanhebraty.pl. Poinformujemy Cię, gdy tylko będą pojawiać się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją, czy nowości. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).