Zaznacz stronę

Herbaty Czarne

Herbaty czarne  posiadają następujące działania lecznicze|:  oczyszczają organizm, wspomagają pracę układu trawiennego, zwalczają wolne rodniki i obniżają cholesterol.

Przy produkcji herbaty czarnej wyróżniamy cztery głóne etapy: więdnięcie, skręcanie,  fermentację i suszenie liści. Najcenniejszymi flawonoidami pochodzącymi z czarnej herbaty są katechiny.  Katechiny chronią organizm przed rozwojem miażdżycy i zawałem serca. W skuteczny sposób obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Czarne  herbaty mają włąsciwości antyoksydacyjne czyli wymiataja wolne rodniki. Herbaty czarne są wykorzystywane do produkcji kosmetyków np kremów przeciw zmarszczkom, maseczek etc

Wyświetlanie 1–9 z 10 wyników

0
X