Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Międzynarodowy Dzień Herbaty zmiana daty z 15 grudnia na 21 maja

gru 14, 2020 | HERBATY | 0 komentarzy

Historia: Jak narodził się Międzynarodowy Dzień Herbaty?

Międzynarodowy Dzień Herbaty jest młodym świętem. Pierwszy raz obchodzony był w New Dehli w 2005 rok. W 2003 roku w Porto Alegre odbyło się Światowe Forum Społeczne, gdzie wśród uczestników narodził się pomysł, aby ustanowić Międzynarodowy Dzień Herbaty przypadający na 15 grudnia.

Ten dzień nadal celebrujemy w Polsce 15 grudnia. Ale w 2019 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ustanowiła nowy dzień 21 maja Międzynarodowym Dniem herbaty.

  • Ideą, oprócz celebrowania spożycia herbaty, jest upowszechnienie jej produkcji wg najwyższych standardów, zgodnie z wymogami naturalnego środowiska.
  • Międzynarodowy Dzień Herbaty został ustanowiony w celu promowania herbaty na całym świecie. Powstał jako inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat różnorodności herbat i ich kulturowego znaczenia.
  • Inicjatywa i cel: Głównym celem Międzynarodowego Dnia Herbaty jest promowanie herbaty jako napoju o bogatej historii, różnorodności smaków i aromatów oraz korzyściach dla zdrowia.
  • Znaczenie kulturowe: Data 21 maja została wybrana również ze względu na znaczenie herbaty w innych kulturach na całym świecie, gdzie napój ten odgrywa ważną rolę w ceremoniach, tradycjach i codziennym życiu.
  • 21 maja organizowane są różne imprezy i wydarzenia związane z herbatą, takie jak degustacje, warsztaty, konkursy czy pokazy przygotowywania tradycyjnych naparów herbacianych.

Czy wiesz, że herbata uprawiana jest od prawie 5000 lat


Najwcześniej zaczęto uprawiać herbatę w Chinach (camellia sinensis) i do dzisiejszego dnia jest ona nieomal napojem narodowym. Największą popularnością cieszy się herbata zielona Sencha.
Anglicy w XVIII wieku odkryli krzaki herbaciane camellia w regionie Assam (Indie). Krzaki te wielokrotnie krzyżowano z krzakami rosnącymi w Chinach. Dzisiejsze hybrydy z Indii cieszą się bardzo dużą popularnością, są to przede wszystkim herbaty z regionu Assam oraz z regionu Darjeerling.

W Japonii od XVI wieku herbaty są napojem narodowym. Jest to chyba jedyny producent herbat, który ze względu na bardzo duży popyt nie tylko je eksportuje ale również importuje. Przeczytaj również o japońskiej ceremonii parzenia herbaty.

Najbardziej popularne w Europie japońskie herbaty to: Bancha, Genmaicha, Kukicha, Matcha, Gyokuro.
Producentami herbat są również : Nepal, Sri Lanka (Cejlon), Wietnam, Taiwan, Tajlandia, Indonezja, Korea. W Afryce Rwanda, Kenya, Tanzania oraz na pograniczu Azji i Europy Gruzja.


Herbaty czarne, białe, zielone, Pu-erh, oolong pochodzą z tego samego krzaka camellia.

Różnią się ; czasem zbiorów, najwcześniej zbierana jest biała. Sposobem produkcji: biała poddawana jest tylko procesowi więdnięcia, czarna jest oksydowana, zielona ma przerywaną oksydacje poprzez podgrzewanie, pu- erh fermentuje się, oolong jest w około 50 % procentach oksydowana. Matcha sześć tygodni przed zbiorami jest zaciemniana, a trzy dni przed zbiorami rośnie w całkowitych ciemnościach. Czytaj również Herbata Matcha i jej właściwości


Magiczne związki chemiczne występujące w herbatach

EGCG- występuje głównie w herbatach zielonych i jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy. Łączy się on z receptorami komórek nowotworowych i blokuje enzym o nazwie reduktaza dihydrofolianowa, przez co zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.

L-teanian – aminokwas nie białkowy, stabilizuje nastrój, łagodzi działanie teiny.

Teaflawiny powstają wskutek oksydacji i są bardzo silnym przeciwutleniaczem. Występują w herbatach czarnych.
Herbaty zawierają całe mnóstwo antyoksydantów, które usuwają nadmiar wolnych rodników z naszego organizmu, czyli zapobiegają chorobom i starzeniu się.

Reasumując herbaty to samo zdrowie.


Czy ważna jest temperatura wody do parzenia naparu herbaty?


Jeżeli chcesz aby herbata zachowała w pełni swoje właściwości powinno się ją zaparzać w prawidłowej temperaturze. Czarna w 100 st. C lub białym wrzeniu, zielona, biała w 70- 80 st.C., oolong w 80 -90 st.C, Pu – erh w 100 st.C. Czas parzenia: zielona, biała, żółta od 1 do 3 minut, oolong od 2 do 3 minut, czarna od 3 do 5 minut.


Jak ważne są akcesoria do parzenia herbaty?


W Europie pije się herbatę w kubkach – tak na szybko- oraz w pięknych porcelanowych filiżankach. Do kubków- na ogół – wkłada się tzw. zaparzaczki, koszyczki, do których wsypuje się susz. Ważne jest, aby susz nie był “tłamszony”.

Do filiżanek nalewa się napar z pięknego porcelanowego dzbanka. Picie herbaty winno stać się codziennym rytuałem. Np. spotkaniem ze znajomymi przy herbatce, albo kontemplacją przy filiżance dobrego naparu. Niech przeniesie nas w zaczarowany świat marzeń.

Małgorzata Sygitowicz joginka twierdzi:

Osoby medytujące i praktykujące uważność zwiększają ilość substancji szarej, co w efekcie oznacza grubszą korę mózgową w trzech kluczowych obszarach. W korze przedczołowej (kontroluje uwagę) w Wyspie dzięki, której dostrajamy się do samych siebie i innych ludzi oraz w Hipokampie. Praktykując medytacje zwiększasz aktywność genów odpowiedzialnych za wyciszenie reakcji stresowych. Dzięki temu stajemy się odporniejszymi psychicznie.

Kto pije najwięcej herbaty w Europie?

Na pierwszym miejscu jest Irlandia
Drugie – Wielka Brytania
Trzecie – Rosja
Polacy zajmują czwartą pozycję, ale niestety najczęściej piją expresową.

Jeżeli chodzi o świat nie znalazłam wiarygodnych źródeł.

Ps. Herbata też jest kobietą

Międzynarodowy Dzień Herbaty 21.05.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *