Herbata to jeden z najbardziej ukochanych przez Polaków napojów. Rytuał parzenia i picia herbaty przywędrował do nas z Rosji.
Jednak większość naszych ulubionych i wysokojakościowych herbat pochodzi z Azji- głównie Chin, Japonii, Indii, Ceylonu, Sri Lanki, Wietnamu, Malezji, czy Indonezji. Wśród rodzajów herbat wyróżniamy: herbata zielona, herbata biała, herbata czerwona, herbata czarna, herbata owocowa, herbata ziołowa, herbata oolong, yerba mate i matcha.
Czasem zapominamy o tym, że każda z tych herbat charakteryzuje się odpowiednim sposobem i czasem zaparzania, tak, by wydobyć z herbacianych liści jak najlepszy smak, aromat oraz uaktywnić dobroczynne właściwości herbaty, które tak wspaniale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Poznaj zasady parzenia różnych gatunków herbat. Jak prawidłowo to robić?
HERBATA CZARNA
Herbata czarna, np. Earl Grey, czy English Breakfast- powinna być parzona w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 3 do 5 minut. Można zatem zalać listki herbaty niemal od razu po zagotowaniu się wody w czajniku.
HERBATA ZIELONA
Herbata zielona powinna być parzona w temperaturze 65- 85 stopni Celsjusza przez około 1-3 minuty. Celem uzyskania takiej temperatury wody, należy odczekać około 8- 10 minut od momentu zagotowania się wody w czajniku lub kupić czajnik z kontrolowana temperaturą.
HERBATA CZERWONA, ROOIBOS
Parzenie czerwonej herbaty rooibos odbywa się w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut. Wystarczy zalać listki miodokrzewu gorącą wodą, zaraz po jej zagotowaniu.
HERBATA OOLONG
Herbata Oolong powinna być parzona w temperaturze 90- 95 stopni Celsjusza przez około 1- 2 minuty. Warto więc odczekać 2-3 minuty od momentu zagotowania się wody, by zalać nasz świeży, herbaciany napar.
HERBATA OWOCOWA
Herbaty owocowe można zaparzać w 100 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.
HERBATA ZIOŁOWA
Ziołowe herbaty najlepiej smakują jeśli zostaną zaparzone w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 5- 10 minut- w zależności od preferencji herbacianego smakosza.
MATCHA
Herbata Matcha powinna być parzona w specjalnie przygotowanym do tego naczyniu. Do miseczki wlewamy wodę o temperaturze 70- 80 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę herbaty Matcha. Kolejnym krokiem będzie mieszanie naparu za pomocą tradycyjnej, bambusowej miotełki Chasen. Należy mieszać szybko do całkowitego rozpuszczenia proszku. Na wierzchu powinna pozostać spieniona warstwa, a konsystencja herbaty Matcha winna być kremowa.
YERBA MATE
Yerba Mate może być parzona na kilka sposobów. Zalana zimną wodą ( 2-3 zalania liści herbacianych), pobudzi nasz organizm i nada nam energii do działania. Z kolei Yerba parzona w temperaturze około 70- 80 stopni Celsjusza będzie posiadać dużą dawkę kofeiny, która solidnie nas pobudzi. Smak będzie zdecydowanie mocniejszy, przechodzący w gorzki.
0 komentarzy