Przepisy kulinarne z herbatą Matcha ciąg dalszy.
Ciasto na parze z dodatkiem herbaty Matcha
Jest to przepis wypróbowany przez moja przyjaciółkę, na stale mieszkającą w Anglii. Niedawno dowiedziałam się, że ciasta nie tylko są pieczone ale i gotowane na parze. Różnią się one smakiem i czasami konsystencją. Warto więc spróbować jednych i drugich. Przyjaciółka twierdzi, że ciasto na parze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Swoją drogą ona wszystko gotuje na parze. Zakupiła do tego specjalny piekarnik.
Dla mnie to jedno wyklucza drugie ale podobno tak się nazywa to urządzenie kuchenne. Dana (tak ma na imię) wszystkim poleca gotowanie na parze ponieważ -jak twierdzi- jest dużo zdrowsze niż gotowanie i pieczenie w tradycyjny sposób. Np. gotując na parze warzywa nie używa się soli a mimo to są bardzo smaczne i zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne (w przeciwieństwie do gotowania w dużej ilości wody, czy smażenia)
Przepis, który ona stosuje zaczerpnęła z jakiegoś blogu kulinarnego. I świetnie się sprawdza. Herbata Matcha w formie napoju ma gorzkawy smak i bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. W wypiekach jest dużo łagodniejsza w smaku.
Składniki:
- ½ szklanki mąki do pieczenia. Ona używa maki tzw samo rosnącej. Nie wiem czy w Polsce taka jest. Jeżeli nie ma, to należy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju najlepiej rzepakowego,
- 1 łyżka miodu – najlepiej wielokwiatowego,
- 3 łyżki mleka,
- 1 całe jajko,
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 2 łyżki cukru
Wyrobienie ciasta
- Dobrze wymieszaj olej z jajkiem dodaj miód i mleko (możesz zamiast mleka dodać jogurt).
- Mieszając cały czas dodawaj cukier,
- Przesiej mąkę, jeżeli nie jest to mąka “samo rosnąca” dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Następnie wmieszaj przesianą herbatę Matcha.
- Utwórz konsystencję gładką masę.
Jeżeli masz specjalna kuchnię do gotowania na parze, będą Ci potrzebne 4 kokilki do których umieść silikonowe wkładki. Rozlej wyrobione ciasto i koniecznie przykryj folia do pieczenia.
Jeżeli nie posiadasz takiego urządzenia kuchennego możesz wykorzystać zwykły garnek do którego wlewasz wodę i ją gotujesz na bardzo wolnym ogniu. Do gotującej wody włóż kokilki wyłożone silikonowymi foremkami z ciastem. Zakryj garnek pokrywką owiniętą ściereczką lnianą. Gotuj na średnim ogniu około 12 minut. Koniecznie sprawdź patyczkiem- tak jak się sprawdza ciasto pieczone- czy ciastka są już w środku suche.
Matcha late
Potrzebujesz:
- 1 łyżkę wody w temperaturze około 90 st. Celsjusza,
- 1 szklankę mleka (nie koniecznie krowiego, może to być mleko roślinne np. sojowe)
- 1 ½ łyżeczki herbaty Matcha
- 1 łyżeczka cukru, lub nie jeżeli nie słodzisz napojów
Przygotowanie:
- Przesiej Matche (koniecznie) tak aby nie było grudek.
- Dodaj wodę i cały czas mieszaj tak aby uzyskać konsystencje pasty.
- Do mieszania możesz użyć tradycyjnej japońskiej bambusowej trzepaczki lub spieniacza do mleka.
- Podgrzej mleko, ale nie dopuść do wrzenia.
- Spień mleko a następnie połącz z pastą herbaty Matcha.
Możesz tez użyć mleka zimnego i parę kostek lodu wtedy będzie to przepis na mrożone late.
Matcha Pancakes:
Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka matcha
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Masło lub olej do smażenia
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i matchę.
- W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko i olej.
- Połącz suche i mokre składniki i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją masłem lub olejem.
- Na rozgrzanej patelni smaż placuszki z ciasta, odwracając je po zrumienieniu jednej strony.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce lub bita śmietana.
Matcha Chia Pudding:
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1 łyżeczka matcha
- 1 łyżka miodu lub innego słodzika (opcjonalnie)
- Świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj nasiona chia, mleko, matchę i słodzik (jeśli używasz).
- Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Odstaw mieszankę na około 15-20 minut.
- Ponownie wymieszaj, aby uniknąć tworzenia się grudek.
- Przełóż masę do słoiczków lub miseczek i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub najlepiej na noc), aby nasiona chia nabrały konsystencji puddingowej.
- Przed podaniem udekoruj matcha pudding świeżymi owocami.
Przepisy te to tylko kilka przykładów, jak można wykorzystać herbatę matcha w kuchni. Możesz także eksperymentować i dodawać matchę do smoothie, lodów, ciast czy muffinek, aby dodać im unikalny smak i kolor.
0 komentarzy