Przepisów kulinarnych ciąg dalszy. W roli głównej Herbata Matcha.

Ciasto na parze z dodatkiem herbaty Matcha

Jest to przepis wypróbowany przez moja przyjaciółkę, na stale mieszkającą w Anglii. Niedawno dowiedziałam się, że ciasta nie tylko są pieczone ale i gotowane na parze. Różnią się one smakiem i czasami konsystencją. Warto więc spróbować jednych i drugich. Przyjaciółka twierdzi, że ciasto na parze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Swoją drogą ona wszystko gotuje na parze. Zakupiła do tego specjalny piekarnik. Dla mnie to jedno wyklucza drugie ale podobno tak  się nazywa to urządzenie kuchenne. Dana (tak ma na imię) wszystkim poleca gotowanie na parze ponieważ -jak twierdzi-  jest dużo zdrowsze niż gotowanie i pieczenie w tradycyjny sposób. Np. gotując na parze warzywa nie używa się soli a mimo to są bardzo smaczne i zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne (w przeciwieństwie do gotowania w dużej ilości wody, czy smażenia)

Przepis, który ona stosuje zaczerpnęła z jakiegoś blogu kulinarnego. I świetnie się sprawdza. Herbata Matcha w formie napoju ma gorzkawy smak i bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. W wypiekach jest dużo łagodniejsza w smaku.

Składniki

  • ½ szklanki mąki do pieczenia. Ona używa maki tzw samo rosnącej. Nie wiem czy w Polsce taka jest. Jeżeli nie ma, to należy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju najlepiej rzepakowego,
  • 1 łyżka miodu – najlepiej wielokwiatowego,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 całe jajko,
  • 1 łyżka herbaty Matcha
  • 2 łyżki cukru

Wyrobienie ciasta

Najpierw dobrze wymieszaj olej z jajkiem dodaj miód i mleko (możesz zamiast mleka dodać jogurt) Mieszając cały czas dodawaj cukier, Przesiej mąkę, jeżeli nie jest to mąka “samo rosnąca” dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.  Następnie wmieszaj przesiana herbatę Matcha. Utwórz konsystencję gładką masę.

Jeżeli masz specjalna kuchnię  do gotowania na parze, będą Ci potrzebne 4 kokilki do których umieść silikonowe wkładki. Rozlej  wyrobione ciasto i koniecznie przykryj folia do pieczenia.

Jeżeli nie posiadasz takiego urządzenia kuchennego możesz wykorzystać zwykły garnek do którego wlewasz wodę i ją gotujesz na bardzo wolnym ogniu. Do gotującej wody włóż kokilki wyłożone silikonowymi foremkami z ciastem. Zakryj garnek pokrywką owiniętą ściereczką lnianą. Gotuj na średnim ogniu około 12 minut. Koniecznie sprawdź patyczkiem- tak jak się sprawdza ciasto pieczone- czy ciastka są już w środku suche.

Następny przepis “Matcha late”

Potrzebujesz:

  • 1 łyżkę wody w temperaturze około 90 st. Celsjusza,
  • 1 szklankę mleka (nie koniecznie krowiego, może to być mleko roślinne np. sojowe)
  • 1 ½ łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka cukru, lub nie jeżeli nie słodzisz napojów

Przygotowanie:

Przesiej Matche (koniecznie) tak aby nie było grudek. Dodaj wodę i cały czas mieszaj tak aby uzyskać konsystencje pasty. Do mieszania możesz użyć tradycyjnej japońskiej bambusowej trzepaczki  lub spieniacza do mleka (można nabyć za grosze w supermarketach).

Podgrzej mleko, ale nie dopuść do wrzenia. Spień mleko a następnie połącz z pastą herbaty Matcha. Możesz tez użyć mleka zimnego i parę kostek lodu wtedy będzie to przepis na mrożone late.

Przyznaję się, że żadnego z tych przepisów nie wypróbowałam ale wierzę przyjaciółce na słowo.

 

0

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ KOD RABATOWY!

Na podany adres e-mail dostaniesz potwierdzenie zapisu i kod rabatowy na zakupy w sklepie dzbanhebraty.pl. Poinformujemy Cię, gdy tylko będą pojawiać się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją, czy nowości. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).