Rozgrzewająca herbata z goździkami ma właściwości smakowe i prozdrowotne.

Goździki charakteryzują się silnym aromatem i zapachem. Najważniejszy w goździkach jest olejek eteryczny. Jego głównym składnikiem jest eugenol. Dzięki niemu goździki mają właściwości nie tylko zapachowe i smakowe, ale i prozdrowotne.

Goździki hamują stany zapalne i wspomagają trawienie. Przyprawę tę wykorzystuje się zarówno w profilaktyce jak i leczeniu np. przeziębień. Eugenol ponadto ma właściwości lekko znieczulające. Przy bólach zęba najlepszy jest dentysta, ale jeżeli czekamy kilka godzin na wizytę, to bardzo pomaga żucie goździka. Na własnym zębie sprawdziłam. Podsumowując: goździk przyśpiesza trawienie, ma działanie bakteriobójcze oraz lekko znieczulające.

 

Jak sprawdzić jakość goździków?

Na Sri Lance pokazywano nam sposoby sprawdzania jakości goździków. Najwyższej jakości pływają na powierzchni wody. Goździki złej jakości opadają na dno. Uwaga: goździk podobnie jak imbir nie traci swych wartości w wysokiej temperaturze. Pora jesienno-zimowa to pora przeziębień, dlatego profilaktycznie pijmy herbatę z goździkiem.

Jak zaparzyć goździki? Kilka przepisów na rozgrzewającą i prozdrowotną herbatę z udziałem goździków

1.Wybierz czarną herbatę czystą np. Margaret’s Hope lub smakową np. Brzoskwiniowo- truskawkową, zaparz ją w tzw. białym wrzeniu i dodaj kilka goździków oraz kawałki imbiru. Do naparu możesz dodać plastry pomarańczy. Kiedy herbata trochę wystygnie dodaj jagody Goi i opcjonalnie możesz dosłodzić łyżeczką miodu lub soku. Pamiętaj, że miód w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości zdrowotne.

2. Wybierz herbatę owocową np. Herbata Marzyciela lub Granat Jagoda i dodaj do niej kilka goździków oraz kilka plasterków imbiru. Herbaty owocowe zalewamy wodą o temperaturze 100 st. Celsjusza. Uwaga: aby dobrze skomponować herbatę czytaj bardzo dokładnie skład herbat owocowych.

3.Goździki świetnie komponują się z zieloną herbatą np. Sensha i Sencha Imbirowo -jabłkowa. Wystarczy kilka goździków. Pamiętajmy, że herbaty zielone parzy się w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza. Przy każdej herbacie podana jest temperatura i długość parzenia. Najlepiej samemu wg własnych kryteriów i kubków smakowych skomponować swoją herbatę rozgrzewającą jesienno – zimową. A jeśli ktoś ma ochotę na sprawdzone przepisy na herbatę zimową to zapraszam do  tego wpisu.

Najważniejsze – musimy mieć na podorędziu imbir i goździki najlepszej jakości, dodatkowo pomarańczę i trochę miodu lub np. sok malinowy. Eksperymentujmy i kosztujmy!

Warto spróbować rozgrzewającej herbaty z imbirem – wyśmienicie smakuje zwłaszcza jesienno-zimowe wieczory.

Herbaty zimowe rozgrzewające-herbata z imbirem

 


0
Share via
Copy link