Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Sposoby parzenia herbaty

wrz 17, 2019 | HERBATY, PRZEPISY | 0 komentarzy

Sposoby parzenia herbaty – czy są ważne?

Tak sposób parzenia herbaty jest bardzo ważny, gdyż prawidłowo zaparzona herbata nie tylko posiada wspaniałe walory smakowe i aromat ale zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne.

Parzenie herbaty w czajniczku

Moim zdaniem najlepszy sposób  parzenia herbaty z krzaka camellia sinensis, to parzenie herbaty sypanej w czajniczku, imbryku lub dzbanku może być z dodatkiem sitka lub sprężynki . Woda przepływając swobodnie przez liście, pozwala  się im rozwinąć, przez co uwalniają się w pełni wszystkie walory smakowe i pełen aromat.  Napar zaś zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne.

Przed wsypaniem suszu dobrze jest ogrzać imbryk lub dzbanek, przelewając przez niego wrzącą wodę. Trzeba pamiętać, że zawsze wsypujemy właściwą ilość suszu i zalewamy wodą w odpowiedniej temperaturze. (przy każdej herbacie podana jest receptura).  Napar herbaty z krzaka camellia sinensis zaparzamy tyle, ile od razu chcemy wypić. Nie sięgajmy do modelu z  PRL, gdzie parzyło się tzw. esencję i cały dzień uzupełniało wodą.

Parzenie herbaty zielonej

Właściwą ilość  herbaty sypanej zalewamy wodą o temperaturze 60-80 st. Celsjusza. Czas parzenia to około 2-3 minuty. Gotowy napar przelewamy do filiżanek lub kubków. Przy każdej herbacie podana jest ilość suszu na litr naparu.  W literaturze spotkałam się z różnymi informacjami na temat, ile razy można ten sam susz parzyć.

Susz zielonej herbaty  na wzór europejski  można zalewać wodą  3 razy. Na wzór wschodni dajemy dwa razy więcej suszu, dwa razy mniej wody, parzymy od 30 do 40 sekund i ten sam susz zalewamy kilkakrotnie (widziałam 7 razy). Przypominam, herbata zielona posiada kofeinę ale również l-teinę (aminokwas nie-białkowy), który nie tylko łagodzi działanie kofeiny, ale również działa wyciszająco. 

W zielonej herbacie jest go najwięcej. Herbata zielona zawiera również pochodna katechiny EGCG. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz, również sprzedawanym jako suplementach diety. Przypominam, ze najwięcej kofeiny ma herbata Matcha.

Jak parzyć herbatę Matcha?

Herbata Matcha ma inny proces produkcji niż pozostałe herbaty. Kilka tygodni przed zbiorami krzaki są zaciemniane, po to, aby liście wytwarzały więcej chlorofilu. Herbata Matcha charakteryzuje się intensywnym  zielonym kolorem. Ostatni etap produkcji to delikatne mielenie. W sprzedaży występuje w formie proszku. Nie tylko można ją pić, ale również dodawać do różnego rodzaju potraw.

Herbatę Matcha możemy parzyć w sposób tradycyjny do tego potrzeba: średniej wielkości czarka (matchawan), bambusowa trzepaczka (chasen), gorąca woda (około 90 st. Celsjusza). 
Wsypujemy do miski 2 łyżeczki proszku dodajemy stopniowo gorącą wodę  i ubijaj trzepaczką aż do uzyskania piany. Tak przygotowana herbata gotowa jest do spożycia.

Jeżeli nie posiadasz wymienionych akcesoriów możesz zaparzyć ją w filiżance w następujący sposób: podgrzej wodę do temperatury 90 st. Celsjusza, wsyp do filiżanki 2 łyżeczki herbaty Matcha, dodaj odrobinę wody i wymieszaj do konsystencji pasty, dalej mieszając powoli dodawaj wodę. Tu świetnie się sprawdza mały ubijacz do mleka. Ilość wody zależy od twoich preferencji smakowych.

Uwaga: proszek zawsze trzeba przesiać przez sitko aby nie było żadnych grudek.

Jak parzyć herbaty czarne?

W herbacie czarnej występują Teaflawiny powstałe na skutek pełnej oksydacji. Są bardzo silnym przeciwutleniaczem, zaliczanym do senolityków. Herbata czarna zawiera więcej kofeiny (teiny) niż herbata zielona i posiada mniej l-teaniny.
Herbatę czarną zaparza się w 100 st. Celsjusza lub w białym wrzeniu. Należy wsypać  susz do imbryka i zalać wrzątkiem. Odczekać 3 do 5 minut  i napar gotowy.
Można tu posłużyć się dzbankiem z sitkiem lub samymi zaparzaczami. Do zaparzacza wsypujemy odpowiednią ilość suszu i zalewamy wodą. Po zaparzeniu fusy usuwamy.

Ten sam susz parzymy tylko raz.

Jak parzyć herbatę czarną Pu-erh (zwana potocznie czerwoną)?

Ten sam susz herbaty Pu-erh można zaparzać trzy razy, za każdym razem uzyskując różne smaki.
Herbata ma te same właściwości co wszystkie herbaty czarne ale dodatkowo zwiększa metabolizm stąd nazwa „spalacz tłuszczu”.

Pamiętaj żeby stracić wagę, potrzebna jest zbilansowana dieta, ruch i herbata Pu-erh.

Jak parzyć herbatę Rooibos?

Herbata Rooibos powstaje z czerwonokrzewu rosnącego w południowej Afryce. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Jest bardzo smaczna, mogą ją pić wszyscy, nawet kobiety w ciąży, kobiety karmiące i małe dzieci.
Wsyp 4-5 łyżeczek suszu na litr naparu, zalej wodą w temperaturze 100 st. Celsjusza i poczekaj 8-10 minut. Pijąc tę herbatę poczujesz lekko miodowy smak. Można do niej dodać trochę mleka i osłodzić np.syropem lub odrobiną cukru trzcinowego.

Jak parzyć herbaty ziołowe?

Herbaty ziołowe mają dużo związków chemicznych sprzyjających zdrowiu. Jedne mają właściwości uspokajające np. melisa, inne niezastąpione są w leczeniu kamicy nerkowej np. pokrzywa. Inne wpływają na proces trawienia i dodatkowo posiadają  walory smakowe (dodaje się je do posiłków) np. mięta. Przy każdym opisie podany jest sposób parzenia, czyli temperatura i czas parzenia. Na ogół to 100 st. Celsjusza i czas parzenia 10-15 minut.

Często dostaję pytania, poniżej odpowiedzi na najczęściej pojawiające się:

Czy można zrobić mocniejszą czarną herbatę?  Oczywiście można, jeżeli po niej będziesz dobrze się czuć. Jednak nie polecałabym wypijać ją przed snem, ponieważ mogą wystąpić kłopoty z zasypianiem.

Co się stanie z moim zdrowiem, jeżeli herbata będzie zaparzana krócej lub dłużej?

Nic się nie stanie. Napar utraci część walorów smakowych i część związków chemicznych wpływających pozytywnie na nasze zdrowie.

Gdzie kupić dobrą herbatę w Warszawie ?

Najlepiej w sklepie internetowym zapraszam do zapoznania się z naszym asortymentem. Herbatę można odebrać osobiście w siedzibie firmy, po wcześniejszym umówieniu się.

Zakończenie

Sposoby parzenia herbaty tak jak widzicie są bardzo ważne, od prawidłowego zaparzania herbaty zależy smak, aromat. Usiądź wygodnie z filiżanką herbaty i zrelaksuj się.
Te 15 minut powinno być tylko dla Ciebie.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *