Czy  sposób parzenia herbaty jest ważny

Tak sposób parzenia herbaty jest bardzo ważny, gdyż prawidłowo zaparzona herbata nie tylko posiada wspaniałe walory smakowe, ale zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne.

Parzenie herbaty w czajniczku

Moim zdaniem najlepszy sposób  parzenia herbaty z krzaka camellia sinensis, to parzenie w czajniczku, imbryku lub dzbanku. Woda przepływając swobodnie przez liście, pozwala  się im rozwinąć, przez co uwalniają się w pełni wszystkie walory smakowe.  Napar zaś zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne. Przed wsypaniem suszu dobrze jest ogrzać imbryk lub dzbanek, przelewając przez niego wrzącą wodę. Trzeba pamiętać, że zawsze wsypujemy właściwą ilość suszu i zalewamy wodą w odpowiedniej temperaturze. (przy każdej herbacie podana jest receptura).  Napar herbaty z krzaka camellia sinensis zaparzamy tyle, ile od razu chcemy wypić. Nie sięgajmy do modelu z  PRL, gdzie parzyło się tzw. esencję i cały dzień uzupełniało wodą.

Parzenie herbaty zielonej

Właściwą ilość suszu zalewamy wodą o temperaturze 60-80 st. Celsjusza. Czas parzenia to około 2-3 minuty. Gotowy napar przelewamy do filiżanek lub kubków. Przy każdej herbacie podana jest ilość suszu na litr naparu.  W literaturze spotkałam się z różnymi informacjami na temat, ile razy można ten sam susz parzyć. Jedni piszą,  że susz zielonej herbaty można zalewać wodą  2 – 3 razy,  inni , że tylko raz ponieważ znikają właściwości prozdrowotne. Przypominam, herbata zielona posiada kofeinę ale również l-teinę (aminokwas niebiałkowy), który nie tylko łagodzi działanie kofeiny, ale również działa wyciszająco. W zielonej herbacie jest go najwięcej. Herbata zielona zawiera również pochodna katechiny EGCG. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz, również sprzedawanym jako suplementach diety.
Przypominam, ze najwięcej kofeiny ma herbata Matcha i Sencha

Jak parzyć herbatę Matcha

Herbata Matcza ma trochę inny proces produkcji niż pozostałe herbaty. Kilka tygodni przed zbiorami krzaki są zaciemniane, po to, aby liście wytwarzały więcej chlorofilu. Matcha charakteryzuje się intensywnym  zielonym kolorem. Ostatni etap produkcji to delikatne mielenie. W sprzedaży występuje w formie proszku. Nie tylko można ją pić, ale również dodawać do różnego rodzaju potraw.
Herbatę Matcha możemy parzyć w sposób tradycyjny do tego potrzeba: średniej wielkości miseczka, bambusowa trzepaczki, gorąca woda (około 90 st. Celsjusza).  Wsypujemy do miski 2 łyżeczki proszku dodajemy stopniowo gorącą wodę  i ubijaj trzepaczką aż do uzyskania piany. Tak przygotowana herbata gotowa jest do spożycia.
Jeżeli nie posiadasz wymienionych akcesoriów możesz zaparzyć ją w filiżance w następujący sposób: podgrzej wodę do temperatury 90 st. Celsjusza, wsyp do filiżanki 2 łyżeczki herbaty Matcha, dodaj odrobinę wody i wymieszaj do konsystencji pasty, dalej mieszając powoli dodawaj wodę. Ilość wody zależy od twoich preferencji smakowych.

Jak parzyć herbatę czarną Pu-erh

W herbacie czarnej występują Teaflawiny powstałe na skutek pełnej oksydacji. Są bardzo silnym przeciwutleniaczem, porównywalnym do EGCG. Herbata czarna zawiera więcej kofeiny (teiny) niż herbata zielona i posiada mniej l-teaniny.
Herbatę czarną zaparza się w 100 st. Celsjusza lub w białym wrzeniu. Należy wsypać  susz do imbryka i zalać wrzątkiem. Odczekać 3 do 5 minut  i napar gotowy.

Jak parzyć herbatę czarną Pu-erh (zwana potocznie czerwoną)

 Można ten sam susz zaparzać trzy razy. Za każdym razem napar ma inny smak. Herbata ma te same właściwości co wszystkie herbaty czarne,  dodatkowo nazywana jest “spalaczem tłuszczu”, – zwiększa metabolizm.
Pamiętaj żeby stracić wagę, potrzebna jest zbilansowana dieta, ruch i herbata
Pu-erh.

Jak parzyć herbatę Rooibos

Herbata Rooibos powstaje z czerwonokrzewu rosnącego w południowej Afryce. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Jest bardzo smaczna, mogą ją pić wszyscy, nawet kobiety w ciąży, kobiety karmiące i małe dzieci.
Wsyp 4-5 łyżeczek suszu na litr naparu, zalej wodą w temperaturze
100 st. Celsjusza i poczekaj 8-10 minut. Pijąc tę herbatę poczujesz lekko miodowy smak. Można do niej dodać trochę mleka i osłodzić np. miodem.

Jak parzyć herbaty ziołowe

Herbaty ziołowe mają dużo związków chemicznych sprzyjających zdrowiu.
Jedne mają właściwości uspokajające np. melisa, inne niezastąpione są
w leczeniu kamicy nerkowej np. pokrzywa. Inne wpływają na proces trawienia
i dodatkowo posiadają  walory smakowe (dodaje się je do posiłków) np. mięta.
Przy każdym opisie podany jest sposób parzenia, czyli temperatura i czas parzenia. Na ogół to 100 st. Celsjusza i czas parzenia 10-15 minut.

Często dostaję pytania:

Czy można zrobić mocniejszą czarną herbatę?  Oczywiście można, jeżeli po niej będziesz dobrze się czuć. Jednak nie polecałabym wypijać ją przed snem, ponieważ mogą wystąpić kłopoty z zasypianiem.
Co się stanie z moim zdrowiem, jeżeli herbata będzie zaparzana krócej lub dłużej?
Nic się nie stanie. Napar utraci część walorów smakowych i część związków chemicznych wpływających pozytywnie na nasze zdrowie.
0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).