Zaznacz stronę

Dwa powody dla, których warto pić zielona herbatę

Jeden z powodów  to działanie prozdrowotne, a drugi to walory smakowe. Za działanie prozdrowotne odpowiedzialne są związki chemiczne występujące w wielu roślinach zwane polifenolami. Mają one  działanie antyoksydacyjne, czyli “wymiatają” z naszego organizmu wolne rodniki. Pamiętajmy, że to wolne rodniki przyczyniają się do  starzenia się organizmu i chorób. Polifenole dzielą się na kwasy fenolowe, flawonoidy, pozostałe związki fenolowe ( więcej można przeczytać w literaturze). Badania wykazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, oraz sprzyja odchudzaniu. W zielonej herbacie występują flawonoidy -katechina, która to pomaga spalić tkankę tłuszczową, a więc wspomaga odchudzanie. Piszę wspomaga, ponieważ aby zredukować wagę, trzeba włączyć dietę i ruch. Bez tych dwóch czynników, i wypite litry zielonej herbaty nie pomogą.

Przy stosowaniu diety proteinowej (wysokobiałkowej), napar z zielonej herbaty zapobiegnie zaparciom i niestrawności. Picie zielonej herbaty sprzyja stabilizacji masy ciała oraz hamuje odkładaniu się tkanki tłuszczowej. I znów uwaga – pod warunkiem, że się nie przejadasz. Napar z zielonej herbaty ogranicza wchłanianie nadmiaru cholesterolu, czyli zapobiega miażdżycy. A więc dzięki polifenolom systematyczne spożywanie zielonej herbaty wpływa na spowolnienie starzenia się organizmu. Zapobiega chorobom, oraz wspomaga odchudzanie. Zielona herbata powinna być włączona do naszej zdrowej, codziennej, zrównoważonej diety. Jest najbardziej skuteczna, jeśli pijesz ją po posiłku.

Walory smakowe

Jest wiele rodzajów zielonych herbat.Najważniejsze z jakiej są uprawy, bo to rzutuje na ich jakość. Nasze herbaty są z najlepszych upraw. Do herbat zielonych dodaje się również różnego rodzaju dodatki, które zmieniają , czasami łagodzą jej smak. Np. Zielona herbata z dodatkiem jaśminu. Bazą do stworzenia tej wyjątkowej chińskiej kompozycji stała się w połowie sfermentowana herbata, do której dodano świeże kwiaty jaśminu. Płatki kwiatów jaśminu dodawane są podczas suszenia herbaty, a następnie częściowo usuwane z mieszanki. Jest to klasyczna technika przyprawiania herbat, znana w Chinach od niemal 100 lat. Mieszanka charakteryzuje się niezwykłym, słodkawym posmakiem, a po zaparzeniu, na powierzchni filiżanki unoszą się pojedyncze kwiaty jaśminu. Drugą bardzo ciekawą kompozycją jest zielona herbata Sencha, w połączeniu z aromatycznym imbirem i jabłkami. Jest to bez wątpienia kompozycja niezwykle ożywcza z mocno wyczuwalną nutą kawałków imbiru, otoczoną aromatem łagodnych, a przy tym słodkich liści jeżyny. Charakteryzuje się delikatnie cierpkim posmakiem okraszonym słodkawo- korzenną nutą. Niektóre zielone herbaty np. Matcha z powodzeniem mogą być stosowane do wypieku ciast czy też wzbogacać smak wielu dań, m.in. naleśników, makaronów, kawy, czy też koktajli mlecznych Bardzo ważna jest temperatura i czas parzenia. Przy każdej herbacie podany jest dokładny opis parzenia, którego należy przestrzegać, aby zielona herbata spełniła swoje funkcje.

Zielona herbata uprawiana jest w 5 krajach na świecie – Indiach, Chinach, Sri Lance, Kenii oraz Indonezji.

 

 

 

0
X