Właściwości zielonej herbaty

Wszystko co warto wiedzieć na temat zielonej herbaty

Wprowadzenie – pochodzenie, zbiór, przechowywanie

Zielona herbata pochodzi z krzaka camelia sinensis. Z tego krzaka pochodzą również herbaty czarne, białe, oolong i Pu-erh.
Różnią się między sobą okresem zbiorów i procesem produkcji. Największymi producentami zielonej herbaty są Chiny i Japonia.
Zieloną herbatę produkuje się również na Sri Lance, w Indiach i Kenii.

Liście zielonej herbaty w okresie zbiorów są zrywane co 5-10 dni. Pierwsze liście zbiera się w kwietniu lub maju, następne w czerwcu, lipcu i we wrześniu. Po zbiorze poddawane są więdnięciu. Drugim elementem procesu produkcji jest zatrzymanie oksydacji (utleniania). W Chinach liście podgrzewa się w dużych wokach nad otwartym płomieniem albo w wokach elektrycznych. Ważne jest aby cały czas były mieszane i potrząsane. Na ogół jest to praca ręczna. Japończycy zaś liście herbaty podgrzewają (gotują ) na parze. Następnie, żeby całkowicie pozbyć się wody, osuszają je zimnym powietrzem.

Innym sposobem przerwania utleniania jest podgrzewanie w specjalnych piecach. Taki proces produkcji stosuje się na np. Sri Lance. Ostatnim etapem jest formowanie. Liście są zwijane, skręcane w kulki lub w granulki. Wszystko to wykonywane jest ręcznie lub maszynowo. Następnie herbata jest sortowana i pakowana do sprzedaży. Herbaty pakowane w torebki są najniższej jakości, oprócz suszu mogą zawierać kurz, połamane liście itp.

Japończycy zaś liście herbaty podgrzewają (gotują ) na parze. Następnie żeby całkowicie pozbyć się wody, osuszają je zimnym powietrzem. Innym sposobem przerwania utleniania to podgrzewanie w specjalnych piecach. Taki proces produkcji stosuje się na np. Sri Lance. Ostatnim etapem jest formowanie. Liście są zwijane, skręcane w kulki lub w granulki. Wszystko to wykonywane jest ręcznie lub maszynowo. Następnie herbata jest sortowana i pakowana do sprzedaży.

Herbaty pakowane w torebki są najniższej jakości, oprócz suszu mogą zawierać kurz, połamane liście itp.

Proces produkcji herbaty Matcha

Proces produkcji różni się od pozostałych zielonych herbat. Najlepszy klimat do uprawy matcha- to klimat podzwrotnikowy, charakteryzujący się dużymi opadami i temperaturą wahającą się między 14-17 stopni Celsjusza. Herbata matcha produkowana jest w Japonii. Najbardziej znana plantacja to Uji, która leży na południowo-wschodniej granicy miasta Kioto. Również matchę produkuje się w Chinach na plantacji Tai Shan Tea, zlokalizowanej w prowincji Zhe Iiang.

Okres zbiorów herbaty matcha

Najwyższej jakości herbata zbierana jest raz w roku w maju, zawsze ręcznie. Niektórzy producenci prowadzą zbiory dwa, a nawet trzy razy, ale jest to herbata już gorszej jakości. Około 6 tygodni przed zbiorem (pod koniec marca, albo na początku kwietnia), krzaki herbaciane stopniowo osłaniane są przed promieniami słońca. W tym celu buduje się rusztowania, na których umieszcza się słomę, albo czarne winylowe arkusze. Tuż przed zbiorem herbata rośnie w całkowitych ciemnościach (jest to herbata najwyższej jakości). Dzięki temu, że krzaki herbaty stopniowo zasłaniane są przed słońcem, liście zaczynają wytwarzać większe ilości chlorofilu i aminokwasów.

Chlorofil ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych miedzy innymi jest skuteczny w walce z rakiem, przy odkwaszaniu organizmu, zwalcza stany zapalne, jest silnym przeciwutleniaczem, poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie. Zbiera się tylko najmłodsze i najdelikatniejsze listki- dwa liście na końcu nowego pędu.

Sposób przerwania oksydacji podobny jest jak w pozostałych zielonych herbatach. Zebrane liście gotuje się bardzo krótko na parze. Następnie osusza strumieniem wydmuchiwanego powietrza. Po wysuszeniu następuje sortowanie listków. Najmłodsze, najdelikatniejsze i najbardziej zielone uzyskują najwyższy gatunek. Wybrane i osuszone liście nazywają się tencha. Jakość ich jest niejednolita, co ma odbicie w cenie. Następny etap produkcji to bardzo powolne i delikatne mielenie za pomocą dużych granitowych kół. W taki oto sposób otrzymujemy proszek zwany matcha. Zmielona herbata pakowana jest próżniowo.

Związki chemiczne występujące w zielonych herbatach:

    • Polifenole to organiczne związki chemiczne posiadające działanie antyoksydacyjne. Usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, które odpowiedzialne są za szereg chorób oraz starzenie się organizmu.
    • Teina jest to ten sam związek chemiczny, co kofeina w kawie. W herbacie jest mniej kofeiny niż w kawie.
    • L-teanina – aminokwas nie białkowy. Osłabia działanie kofeiny oraz łagodzi stres, czuli stabilizuje nastrój i ma właściwości rozluźniające. Najwięcej jest jej w zielonej herbacie. L-teanina sprzedawana jest również jako suplement diety.
    • EGCG to aminokwas, pochodna katechiny. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Występuje głównie w herbatach zielonych. Zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Ponadto zwiększa odporność, wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych. EGCG sprzedawany jest również jako suplement diety.
    • Taniny – garbniki roślinne nadające herbacie gorzkawy smak. Mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, zapobiegają biegunkom, sprzyjają właściwemu trawieniu.

Podsumowując:

Systematyczne spożywanie zielonej herbaty wpływa na spowolnienie starzenia się organizmu. Zapobiega licznym chorobom
np. krążenia, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, wzmacnia układ immunologiczny. Zielona herbata wspomaga dietę odchudzającą.

Zielona herbata w codziennej diecie

Zielona herbata powinna być włączona do naszej zdrowej, codziennej, zrównoważonej diety. Jest najbardziej skuteczna, jeśli pijesz ją mniej więcej 20 minut po posiłku. Susz powinien być parzony w sposób tradycyjny, nie uwięziony w torebkach czy zaparzaczkach itp. Należy pozwolić liściom się rozwinąć, wtedy napar ma największe walory smakowe i zdrowotne.

Moim zdaniem najlepszy sposób parzenia jest w imbryku (czajniczku). Wsypujemy 4-5 czubatych łyżeczek suszu na 1 litr wody. W przypadku mniejszej lub większej pojemności imbryka proporcjonalnie korygujemy ilość suszu. Zalewamy wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza.

Ile kofeiny jest w zielonej herbacie?

Herbata zielona posiada kofeinę (teinę). Posiada również l-teaninę, która osłabia działanie kofeiny. Największa zawartość kofeiny jest w herbacie Matcha i Senscha.

Jak parzyć zielona herbatę?

Susz powinien być parzona w sposób tradycyjny, nie uwięziony w torebkach, czy zaparzaczkach itp. Należy pozwolić liściom się rozwinąć, wtedy napar ma największe walory smakowe i zdrowotne. Moim zdaniem najlepszy sposób parzenia jest w imbryku (czajniczku). Wsypujemy 4-5 czubatych łyżeczek suszu na 1 litr wody. W przypadku mniejszej lub większej pojemności imbryka proporcjonalnie korygujemy ilość suszu. Zalewamy wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. 

Inaczej zaparza się herbatę matcha. Tradycyjny sposób przyrządzania herbaty matcha jest następujący. Potrzebujesz średniej wielkości miseczki, bambusowej trzepaczki, gorącej wody i herbaty Matcha. Wsyp do miski 2 łyżeczki herbaty dodaj 560 gr. gorącej wody (około 90 st.C) i ubijaj trzepaczką aż do uzyskania piany. Tak przygotowana herbata gotowa jest do spożycia.

Czy kobiety w ciąży mogą pić zielona herbatę?

Zielona herbata posiada kofeinę. Najwięcej jest jej w herbacie Matcha i Sencha. Prawie w ogóle nie ma w herbacie Kukicha. Przypominam, że zielona herbata zawiera l-teaninę, która łagodzi działanie kofeiny. Najlepiej przed spożyciem jednak skonsultować się z lekarzem prowadzącym czy można i w jakiej ilości spożywać tą herbatę.

 

Najpopularniejsze zielone herbaty:

Herbata zielona Sencha

Najpopularniejszą zieloną herbatą jest japońska Sencha. Liście po zbiorze są natychmiast gotowane na parze od 30 do 60 sekund. Od długości gotowania zależą walory smakowe. Herbata Sencha charakteryzuje się jasnym słodkawym smakiem. Często wzbogacana jest różnego rodzaju ingrediencjami i tak np. Sencha mango – mirabelka- charakteryzuje się bardzo ciekawą kompozycja smakowa i cieszy się największą popularnością wśród klientów naszego sklepu. Do Sechny dodaje się również imbir, jabłko, kiwi, suszone jagody, cytrynę, figi, migdały. Odpowiednio dobrane i zbalansowane kompozycje nadają herbacie niepowtarzalny smak.

Zielona herbata Genmaicha

Zielona herbata Genmaicha to połączenie zielonej herbaty z ziarnkami ryżu. Jest to perfekcyjnie zbalansowana kombinacja klasycznych listków Senchy, łagodnej Matchy oraz prażonych  ziaren ryżu. Ta mieszanka stanowi najwyższą jakość herbaty podawanej w Japonii. W Polce również cieszy się niemałą popularnością. Napar po zaparzeniu nabiera limonkowo-zielony kolor. Po skosztowaniu już pierwszego łyku z łatwością wyczujemy delikatnie paloną nutę smakową.

Herbata Matcha TaiShana

Ta popularna zielona herbata wytwarzana jest na plantacji Tai Shan Tea zlokalizowanej w północno- zachodniej prowincji Zhejiang. Ma odcień koloru mchu o niezwykle bogatym, świeżym bukiecie zapachowym oraz delikatnie cierpkim posmaku.
Może być również z powodzeniem stosowana do wypieków ciast i ciasteczek oraz wzbogacać wiele dań, m.in. naleśniki, makarony, koktajle mleczne.

Herbata Gunpowder „Temple of Haven”

znana również pod nazwą „Zucha” lub „Perłowa herbata”. Podczas procesu przetwarzania listki herbaty roluje się w niewielkie kulki . To powoduje, że herbata podczas zaparzania wydaje charakterystyczny dźwięk przypominający chrzęst ( stąd nazwa Gunpowder- proch strzelniczy).
Napar słynie ze swoich właściwości antynowotworowych oraz detoksykacyjnych. Spożywając systematycznie tę herbatę pobędziesz się toksyn z organizmu, wzmocnisz układ odpornościowy. Aromat tego naparu jest nieco bardziej delikatny, a zarazem gorzkawy, w porównaniu do zwykłego Gunpowder. Tę herbatę możemy pić o każdej porze dnia. Jeśli zatem chcesz wzmocnić swój organizm koniecznie spróbuj herbaty Gunpowder “Temple of Heaven”. Cieszy się ona najwyższym uznaniem wśród miłośników zielonych herbat.

Herbata zielona Kukicha

To wysokojakościowa herbata, bardzo popularna w Japonii. Kompozycja to łodyżki oraz listki herbaty. Zawiera ona niską zawartości kofeiny i garbników. Dzięki temu może być z powodzeniem podawana dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku. Po zaparzeniu charakteryzuje się, słodkawym smakiem delikatnie przechodzącym w goryczkę. Napar przybiera żółto-limonkowy kolor. Zapraszam do sklepu – zielona herbata Kukicha dla smakoszy.

Podsumowując:

Zielona herbata to samo zdrowie. Wypicie 2,3 filiżanek dziennie wpłynie znacząco na poprawę twojego zdrowia i samopoczucia.

Rozsmakuj się w herbatach! Testuj i delektuj się.

Na zdrowie.

0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).