Zaznacz stronę

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata uprawiana jest w 5 krajach na świecie – Indiach, Chinach, Sri Lance, Kenii oraz Indonezji. Prozdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z zawartych w niej związków polifenolowych. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, zwalcza wolne rodniki oraz sprzyja odchudzaniu.

Zielona herbata jest najbardziej skuteczna, jeśli pijesz ją po posiłku. Przy stosowaniu diety proteinowej (wysokobiałkowej), napar z zielonej herbaty zapobiegnie zaparciom i niestrawności (dolegliwości te bardzo często towarzyszą tej diecie). Oprócz tego, że zielona herbata wspomaga odchudzanie, to zapobiega również otyłości. Jej picie sprzyja stabilizacji masy ciała oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zawarte w naparze zielonej herbaty katechiny redukują i hamują wzrost komórek tkanki tłuszczowej i ich namnażanie. Polifenole z zielonej herbaty zmniejszają przyswajanie zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jelitach.

Ponadto napar z zielonej herbaty ogranicza wchłanianie nadmiaru cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowia, mianowicie zapobiega miażdżycy. Systematyczne spożywanie zielonej herbaty może wpływać na spowolnienie starzenia się organizmu. Niektóre zielone herbaty np. Matcha z powodzeniem mogą być stosowane do wypieku ciast czy też wzbogacać smak wielu dań, m.in. naleśników, makaronów, kawy, czy też koktajli mlecznych. Jest wiele rodzajów zielonych herbat. Najważniejsze z jakiej są uprawy, bo to rzutuje na ich jakość.

Nasze herbaty są z najlepszych upraw. Do herbat zielonych dodaje się również różnego rodzaju dodatki, które zmieniają , czasami łagodzą jej smak. Np. Zielona herbata z dodatkiem jaśminu.Bazą do stworzenia tej wyjątkowej chińskiej kompozycji stała się w połowie sfermentowana herbata, do której dodano świeże kwiaty jaśminu.

Płatki kwiatów jaśminu dodawane są podczas suszenia herbaty, a następnie częściowo usuwane z mieszanki. Jest to klasyczna technika przyprawiania herbat, znana w Chinach od niemal 100 lat. Mieszanka charakteryzuje się niezwykłym słodkawym posmakiem, a po zaparzeniu, na powierzchni filiżanki unoszą się pojedyncze kwiaty jaśminu.

Drugą bardzo ciekawą kompozycją jest zielona herbata Sencha, w połączeniu z aromatycznym imbirem i jabłkami. Jest to bez wątpienia kompozycja niezwykle ożywcza z mocno wyczuwalną nutą kawałków imbiru, otoczoną aromatem łagodnych, a przy tym słodkich liści jeżyny. Charakteryzuje się delikatnie cierpkim posmakiem okraszonym słodkawo- korzenną nutą.
Bardzo ważnym zagadnieniem jest temperatura i czas parzenia i ilość zaparzeń. Przy każdej herbacie podany jest dokładny opis parzenia, którego należy przestrzegać aby zielona herbata spełniła swoje funkcje.

0
X