Zespół nieszczelnego jelita

Zespół nieszczelnego jelita to uszkodzenie ścian jelita, które ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Coraz powszechniejsze staje się twierdzenie, że choroby zaczynają się w jelitach.

Beate Rossbach w swoim artykule „Nieszczelna bariera ochronna. Zespół nieszczelnego jelita. Co pomaga w wypadku uszkodzenia ścian jelita ” pisze:

Zdrowe jelita dbają o kontrolowane wydzielanie substancji odżywczych do układu krążenia i o stabilny układ odpornościowy. Do tego są niezbędne zarówno fizjologiczna flora bakteryjna, jak i nienaruszona błona śluzowa. Aby dawała ona prawidłową ochronę, wyściółka jelit musi być okryta ściśle przylegającymi do siebie komórkami.

W tym celu tak zwane ścisłe połączenia uszczelniają przestrzeń międzykomórkową. Jeżeli się rozluźnią powstaje zespół nieszczelnego jelita, znany również pod angielską nazwą leaky –Gut Syndrome.

Co się dzieje, gdy jelita są nieszczelne?

W takiej sytuacji do krwi przedostają się substancje toksyczne, które niszczą nasz organizm i generują wiele chorób takich jak: alergie, zespół jelita drażliwego, podrażnienie i otłuszczenie wątroby, choroby układu pokarmowego, reumatoidalne zapalenie stawów, czy chorobę Hashimoto.

Co powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita?

Przyczyną jest zniszczona flora bakteryjna, która sprawia, że następuje rozluźnienie międzykomórkowych połączeń błony śluzowej, zaś niszczenie flory bakteryjnej powoduje:

  • zażywanie antybiotyków (niestety lekarze zbyt często je ordynują).  Co i raz ukazują się artykuły, w których zarzuca się lekarzom zbyt pochopne ich zapisywanie. W Polsce antybiotyki można nabyć na receptę, ale są kraje, gdzie jej się nie wymaga.
  • zażywanie leków przeciwzapalnych i stosowanych w chemioterapii
  • wysokie spożycie cukru (dziś mówi się o cukrze – biała śmierć),
  • wysokie spożycie mąki przetworzonej np. makarony, biały chleb i bułki,
  • alkohol, papierosy,
  • infekcje bakteryjne lub grzybicze.

Jakie objawy wskazują na zespół nieszczelnego jelita?

  • brak odporności na infekcje,
  • chroniczne zmęczenie,
  • dolegliwości żołądkowe (zaparcia, wzdęcia, gazy, biegunka, nietolerancja pokarmowa)
  • grzybica,

Jak sprawdzić, czy mamy zespół nieszczelnego jelita?

Należy zrobić badanie. Najnowsza metoda to określenie poziomu ilości białka – zonuliny- we krwi. U osób z podwyższoną ilością zonuliny występuje nieszczelność jelit. W Polsce badanie kosztuje około 250 zł i niestety nie jest refundowane przez NFZ.

Jak leczyć nieszczelność jelita?

Przede wszystkim należy zmienić sposób odżywiania.

Wg Beate Rossbach

Aby oczyścić jelito i rozpocząć proces przechodzenia do diety podstawowej, bogatej w błonnik pokarmowy trzeba przez kilka dni zachować post. Należy pić tylko wodę, soki warzywne, i niesłodzoną herbatę. Później można jeść codziennie artykuły spożywcze zawierające probiotyki jak np. jogurt naturalny lub kefir.

Również sok z kapusty i ziemniaków jest bogaty w prawoskrętny L+kwas mlekowy i wspomaga proces leczenia. Aby przyspieszyć regenerację flory bakteryjnej można też stosować gotowe preparaty, które zawierają zdrowe bakterie, takie jak bifidobakterie i lactobacillus.

Jak można uszczelnić błonę śluzową jelita?

Na rynku dostępne są :

 L-glutamina-aminokwas. Jego zwiększone zapotrzebowanie występuje  podczas infekcji i przy chorobach chronicznych. Nasz organizm nie jest w stanie wystarczająco go wytworzyć. Zaleca się przyjmowanie dawki od 1 do 2 g dziennie. Można nabyć L-glutaminę w proszku lub w kapsułkach.

Kurkuma. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, usuwa stany zapalne i wiąże substancje toksyczne w ścianie jelita. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Kurkumę można również nabyć w kapsułkach.

Papaja. Bardzie silny antyoksydant. W jelitach- kosmkach błony śluzowej- przyczynia się do redukcji i rozpuszczania osadów oraz stwardnień. Papaję można nabyć zarówno, jako świeży owoc, suszoną oraz ekstrakt w kapsułkach.

Sole nazwane od nazwiska doktora Heinricha Schusslera

Sól nr 4 – Kalium chloratum – wiąże substancje toksyczne.

Sól nr 8- Natrium chloratum – nawilża błony śluzowe

Sole te powinno się przyjmować codziennie przez 6 tygodni.

Ślaz i mięta

Świeżo zaparzone herbaty z mięty np. Herbata Turecka – Mięta Ayran lub ze ślazu znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych, łagodzą podrażnienia, działają przeciwstresowo.

Przypominam, że wszystkie herbaty mają ogromną ilość przeciwutleniaczy, które regulują równowagę oksydacyjną w organizmie usuwając nadmiar wolnych rodników, tym samym zwiększają naszą odporność.

Materiałem źródłowym do niniejszego tekstu był artykuł Beate Rossbach opublikowany w miesięczniku „Dłuższe i zdrowsze życie „

0