Zielona herbata zawiera kofeinę i dlatego często uważa się, że jest szkodliwa dla kobiet w ciąży i karmiących. Kofeina dociera także do dziecka, a ono nie jest w stanie jej metabolizować.

Kofeina powoduje wydzielanie się w organizmie adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy. Substancje te kojarzone są ze stresem i mogą mieć szkodliwe działanie na dziecko.

Poza tym źle wpływają na wątrobę kobiety, bardziej obciążoną w tym okresie. Badania wykazały, że kobiety ciężarne metabolizują kofeinę znacznie dłużej niż zdrowy dorosły człowiek.

Istnieją poglądy, że kofeina ma związek z poronieniami, przedwczesnymi porodami i mniejszą wagą noworodków. Ale wyniki przeprowadzonych w tym zakresie badań są sprzeczne i niejednoznaczne. Dało się jednak zauważyć, że kofeina pochodząca z innych źródeł niż kawa, nie wywiera tak złego wpływu na organizm matki i dziecka. Oczywiście wszystko zależy od ilości.

Stwierdzono, że kofeina pochodząca z zielonej herbaty jest lepiej tolerowana przez organizm matki i dziecka. Przede wszystkim jest jej mniej niż w tej samej ilości kawy. Zielona herbata dobrej jakości zawiera dużo korzystnych dla organizmu aminokwasów, w tym L-teainę, o której pisałam wcześniej. Łagodzą one działanie kofeiny.

Oczywiście najlepiej wybrać te herbaty, które zawierają najmniej kofeiny, czyli Kukicha , Bancha i Genmaicha. Przypominam też o tym, jak ważne jest parzenie – 2 min. w temperaturze 60 – 70°C.

Dłuższe parzenie i wyższa temperatura powodują większe uwalnianie się kofeiny i katechin do naparu.  Katechiny, bardzo skąd inąd pożyteczne, przeszkadzają w asymilowaniu przez organizm matki kwasu foliowego, a nawet mogą być niebezpieczne dla dziecka. Dlatego też kobieta w ciąży nie powinna pić herbaty na czczo.

Uważa się, że maksymalna dawka kofeiny dla kobiety ciężarnej wynosi do 200 mg dziennie.

Znalazłam badania, według których porcja (2 łyżeczki do kawy) Kukichy zawiera tylko 19 mg kofeiny, a kawa espresso ok. 115 mg.

Można więc wypić nawet kilka filiżanek Kukichy dziennie. Ale koniecznie parzyć krótko (2 min.) i w niższej temperaturze  (60-70°C).

Picie herbaty nie zwalnia oczywiście z obowiązku picia czystej wody, która pomoże usunąć z organizmu toksyny.

Powyższe informacje są optymistyczne dla miłośniczek zielonej herbaty  będących w ciąży. Jednak najlepiej uzgodnić picie jej lub niepicie ze swoim lekarzem.

0
X