Zaznacz stronę

Blog o herbacie - zapraszamy do czytania i komentowania postów

Lawenda i jej właściwości

Jakie zastosowanie ma lawenda? Historia lawendy sięga 2500 lat. Uważa się, że lawenda pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Indii. Chyba wszystkim podobają  się kwiaty lawendy i jej niesamowity, niezwykły, lekko odurzający zapach. Dziś olejek...

czytaj dalej

Herbaty ziołowe właściwości

Herbaty ziołowej znane były już w starożytnym Egipcie i Chinach.  Herbaty ziołowe nie pochodzą z krzewu Camellia sinensis . Przypominam, że z tej rośliny pochodzą herbaty czarne, zielone, białe, czerwone . Herbaty ziołowe pochodzą z ziół i w przeciwieństwie do...

czytaj dalej

Biała herbata i jej zalety

Jak powstaje biała herbata? Zielona, czarna, biała herbata pochodzą z tej samej rośliny Camellia sinensis . Różnią się metodami przetwarzania, czasem zbioru i utleniania. Biała herbata jest jedną z najdelikatniejszych herbat i najmniej przetworzona. Zbiera się ja,...

czytaj dalej

Herbata Rooibos i jej właściwości

Co to jest herbata Rooibos? Herbata Rooibos to tradycyjny napój wytwarzany z liści czerwonokrzewu rosnącego w Południowej Afryce. Roślina ta nie jest spokrewniona z krzewem herbacianym. Herbata Rooibos jest herbatą ziołową spożywaną w podobny sposób jak czarna, czy...

czytaj dalej

Jak poznać dobrą herbatę?

Aby rozpoznać wysokogatunkową herbatę pomogą Ci w tym cztery zmysły: wzrok, dotyk, zapach, smak. W jaki sposób przetwarzana jest herbata? Istnieją dwa rodzaje przetwarzania herbaty: CTC (cut, tear,curl) oraz metoda tradycyjna. W metodzie CTC liście herbaty są...

czytaj dalej

KATEGORIE ARTYKUŁÓW

FACEBOOK - Dzbanherbaty.pl

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
0
X