Skąd pochodzi bubble tea?
Bubble tea, czyli herbata bąbelkowa, pochodzi z Tajwanu i została stworzona w latach 80. XX wieku.
Jej nazwa pochodzi od powstających bąbelków podczas energicznego mieszania napoju lub od tapiokowych kuleczek, które przypominają małe bąbelki. W Polsce pojawiła się na początku roku 2010. Zdobyła popularność przede wszystkim w dużych miastach. To młodzi ludzie “zachłysnęli” się jej smakiem, nietypowym wyglądem, możliwością miksowania smaków.
W Polsce powstał boom na buble tea, który trwa do dzisiejszego dnia
Jak się robi bubble tea?
Podstawowe składniki to:
1. Herbata – najczęściej to czarna, zielona lub oolong
2. Mleko lub napój roślinny – jeżeli robimy wersję mleczną.
3. Kuleczki tapioki – charakterystyczne, miękkie kuleczki z mąki maniokowej.
4. Syropy smakowe lub owoce – nadają one unikalny smak.
5. Kostki lub skruszony lód – dla orzeźwienia i zmniejszenia temperatury napoju
Sposób przygotowania :
- Kuleczki tapioki gotujemy w osłodzonej wodzie, aż zmiękną, a następnie je schładzamy.
2. Zaparzamy mocną wybrana herbatę,(czarną, zieloną, oolong) a po ostygnięciu mieszamy z mlekiem lub
syropem smakowym.
3. Na dno kubka wsypujemy tapiokę, zalewamy herbatą, dodajemy kostki lub skruszony lód i intensywnie
mieszamy.
4. Dodajemy grubą słomkę, która umożliwi nam picie napoju razem z kuleczkami.
Warianty bubble tea:
Bubble tea można zrobić w wersji mlecznej lub owocowej, a zamiast tapioki można dodać kuleczki popping boba (wypełnione sokiem) albo galaretki.
Bardzo dużo powstało miejsc, w których sprzedawana jest herbata bubble tea. Np. w Galeriach handlowych, lokalach gastronomicznych etc.
Tapioka główny składnik bobble tea
Kuleczki tapioki, powstają z mąki z manioku zwanego tez carrado. Jest to roślina tropikalna pochodząca z Ameryki Południowej. Maniok jest bogaty w skrobię, witaminy i stanowi podstawę diety w wielu krajach tropikalnych.
Tapioka sama w sobie jest neutralna w smaku, dlatego tak dobrze chłonie aromaty z herbaty, syropów lub innych dodatków. Wykorzystywana jest także w kuchni np. jako zagęszczacz do zup czy deserów.
Jak produkuje się tapiokę?
1. Najpierw zbiera się korzenie manioku, obiera i mieli.
2. Ze zmielonej masy maniokowej wyciska się sok, a pozostała skrobia jest suszona na proszek – nazywa się
mąką tapiokową.
3. Mąkę tapiokową miesza się z wodą i czasami dodaje barwniki (np. naturalny węgiel do czarnych
kulek). Z tej masy formuje się maleńkie kuleczki.
4. Ostatni etap to suszenie: kuleczki musza być wysuszone, po to aby można je było przechowywać
i transportować.
Przed użyciem w herbacie kuleczki są gotowane w wodzie lub słodzonym syropie, dzięki czemu stają się miękkie i lekko gumowate i takie dodajemy do bubble tea.
Wady bubble tea
Bubble tea, choć jest smaczną i bardzo modną herbatą , ma kilka wad, które warto wziąć pod uwagę:
1. Wysoka zawartość cukru
Wiele wersji bubble tea zawiera duże ilości syropów, słodzonych dodatków (żelki) i mleka skondensowanego. Regularne spożywanie może prowadzić do nadwagi, problemów z gospodarką cukrową.
2. Wartość odżywcza
Bubble tea często dostarcza “pustych kalorii”, czyli energii bez istotnych wartości odżywczych, takich jak witaminy
czy minerały, jedyna wartością jest herbata (zielona, czarna, oolong)
3. Możliwe problemy trawienne
Tapioka, będąca głównym dodatkiem, jest ciężkostrawna, zwłaszcza w dużych ilościach. Spożycie dużej ilości
kuleczek może powodować dolegliwości gastryczne.
4. Wysoka kaloryczność
Typowa bubble tea zawiera od 300 do 500 kalorii, co sprawia, że jest to bardziej deser niż napój. Dla osób liczących
kalorie może to być problem.
5. Sztuczne dodatki
W niektórych lokalach do bubble tea dodaje się sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty, które jak już wiemy nie są korzystne dla zdrowia.
6. Plastikowe opakowania
Bubble tea często podawana jest w jednorazowych kubkach z plastikowymi słomkami, co generuje odpady i jest
szkodliwe dla środowiska.
7. Alergie i nietolerancje
Tapioka, mleko, czy syropy smakowe mogą powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych.
Podsumowanie:
W wielu punktach sprzedaży widziałam rodziców z małymi dziećmi, które z radością piły Bubble tea.
Chciałabym przypomnieć, że do tej herbaty dodaje się herbaty z krzaka camellia sinensis a one zawierają kofeinę. Dzieci nie powinny pić herbat z kofeiną.
Bubble tea to smaczna przyjemność, ale warto spożywać ją z umiarem, wybierać mniej słodkie wersje i dbać o różnorodność w diecie.
0 komentarzy