Zaznacz stronę

REKOMENDOWANA HERBATA: Sencha Cytrynowa

PRODUKTY:

-opakowanie papieru ryżowego

– zioła dalmatyńskie/ zioła tajskie

– przyprawa tzatziki

– sos sojowy

– jogurt naturalny

– ogórek

– papryka

– pierś kurczaka lub krewetki

– kiełki fasoli Mung

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wiosenne sajgonki:

Pokrój w drobną kostkę ogórek i paprykę. Następnie pokrój pierś kurczaka w niewielkie kawałki i podsmaż z przyprawami na patelni. Na talerz wylej nieco wody, w której zanurzysz płat papieru ryżowego. Po kilkudziesięciu sekundach, papier będzie namoczony i gotowy do wypełnienia farszem. Sajgonki wypełnij kolejno: ogórkiem, papryką, kiełkami fasoli Mung, piersią kurczaka lub podsmażonymi krewetkami.

Wszystko to posyp przyprawą dalmatyńską lub tajską. Na koniec farsz jednej z sajgonek polej sosem sojowym, a do drugiej dodaj odrobinę sosu tzatziki ( w tym celu wymieszaj w niewielkiej miseczce sowitą łyżkę jogurtu naturalnego z odrobiną przyprawy tzatziki). Kolejnym krokiem jest zawinięcie sajgonek. Zacznij od lewej strony- zawiń bok do środka i to samo wykonaj z prawą częścią papieru ryżowego. Pozostałe końce również zwiń do środka. Danie gotowe!

0
X