Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Wiosenne Sajgonki – przepis

kwi 29, 2016 | PRZEPISY | 0 komentarzy

REKOMENDOWANA HERBATA: Sencha CytrynowaPRODUKTY:-opakowanie papieru ryżowego– zioła dalmatyńskie/ zioła tajskie– przyprawa tzatziki– sos sojowy– jogurt naturalny– ogórek– papryka– pierś kurczaka lub krewetki– kiełki fasoli Mung

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wiosenne sajgonki:

Pokrój w drobną kostkę ogórek i paprykę. Następnie pokrój pierś kurczaka w niewielkie kawałki i podsmaż z przyprawami na patelni. Na talerz wylej nieco wody, w której zanurzysz płat papieru ryżowego. Po kilkudziesięciu sekundach, papier będzie namoczony i gotowy do wypełnienia farszem. Sajgonki wypełnij kolejno: ogórkiem, papryką, kiełkami fasoli Mung, piersią kurczaka lub podsmażonymi krewetkami.

Wszystko to posyp przyprawą dalmatyńską lub tajską. Na koniec farsz jednej z sajgonek polej sosem sojowym, a do drugiej dodaj odrobinę sosu tzatziki ( w tym celu wymieszaj w niewielkiej miseczce sowitą łyżkę jogurtu naturalnego z odrobiną przyprawy tzatziki). Kolejnym krokiem jest zawinięcie sajgonek. Zacznij od lewej strony- zawiń bok do środka i to samo wykonaj z prawą częścią papieru ryżowego. Pozostałe końce również zwiń do środka. Danie gotowe!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *