Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Biała herbata i jej właściwości

lis 2, 2021 | HERBATY | 0 komentarzy

Historia białej herbaty

Z różnych źródeł można dowiedzieć się, że historię białej herbaty notuje się już od roku 618. Największą popularność zyskała między X a XII wiekiem w czasach dynastii Song. Liście herbaty i pączki mielone były na srebrzysty proszek i podawane w czasie ceremonii picia herbaty – był to hołd składany cesarzowi.

W drugiej połowie XIX wieku zaczęto uprawiać białą herbatę na skalę produkcyjną i ją eksportować.

Czym różni się biała herbata od pozostałych herbat?


Herbata biała pochodzi z krzaka camellia sinensis. Z tego krzaka również pochodzą herbaty: czarne, zielone, żółte, oolong, pu-erh. Różnią się między sobą czasem zbiorów, sposobem produkcji oraz miejscem uprawy. Biała herbata jest najwcześniej zbierana. Zrywa się białe pąki i jeszcze niedojrzałe liście. Herbata poddawana jest tylko procesowi więdnięcia. Pozostałe herbaty przechodzą proces utleniania, przerywania oksydacji lub stosuje się proces fermentacji (pu-erh).

Biała herbata jest najmniej przetworzona.

Co to oznacza ? ano to, że liście herbaty białej posiadają więcej polifenoli niż pozostałe herbaty.
Dla przypomnienia: polifenole są bardzo silnymi antyoksydantami, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, czyli przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, który z kolei odpowiedzialny jest za wiele chorób i starzenie się.  
Po zaparzeniu napar jest jasny, delikatny i „lekki” w smaku. Nie znajdziesz w niej posmaku gałki muszkatołowej, czy ziemistego smaku.


Jakie są korzyści z picia białej herbaty?


Zwiększa odporność na infekcje


Przez to, że posiada bardzo dużo przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników zwiększa naszą odporność, co jest niezmiernie ważne szczególnie w okresie pandemicznym i jesiennym, kiedy to występuje najwięcej zachorowań.

Chroni uzębienie


Jeżeli nie przepadasz za wizytami u dentysty to dla ciebie wspaniała wiadomość. Zawarte w białej herbacie polifenole przyczyniają się do niszczenia bakterii odpowiedzialnych za ubytki w uzębieniu. Prócz tego herbata zawiera również fluor. Dentyści zalecają fluoryzacje w ramach ochrony zębów.

Cukrzyca i biała herbata


Wiadomo, że ludzie chorzy na cukrzycę muszą stosować dietę dla diabetyków (cukrzycową) czyli, jak najmniej produktów przetwarzanych i jak najniższy indeks glikemiczny. Absolutnym przeciwwskazaniem jest wszystko, co słodkie. Doskonałym zamiennikiem napojów słodzonych jest biała herbata, która dodatkowo łagodzi pragnienie.
W niektórych publikacjach spotkałam się ze stwierdzeniem, że biała herbata pomaga również obniżyć poziom cukru.


Chroni nasze serce

Biała herbata pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie.
W dobie szybkiego tempa życia i dość powszechnej (niestety) otyłości, coraz częściej występują choroby wieńcowe, które niewątpliwie skracają życie, a na pewno jakość życia. W chorobach kardiologicznych zaleca się zdrową dietę DASH lub śródziemnomorską. warto przeczytać o tej diecie. Do tego dodaj regularną aktywność fizyczną i białą herbatę i sukces murowany.


Herbata biała spowalnia proces starzenia


Na dzień dzisiejszy nikt nie wymyślił tabletki, aby zatrzymać proces starzenia się, możemy go jedynie spowolnić. I tu w sukurs przychodzi nam biała herbata dzięki ogromnej ilości antyoksydantów. Badania potwierdzają, że rzeczona herbata zapobiega aktywacji enzymów rozkładających kolagen i elastynę w skórze.

W związku z powyższym wykorzystuje się ją w kosmetyce np. na bazie wyciągów z białej herbaty produkuje się kremy, toniki, maseczki, serum itp. Zwiększa ona również ochronę przed promieniami słonecznymi. Oczywiście nie zwalnia Cię to przed użyciem filtrów ochronnych.


Herbata zwiększa metabolizm


Herbata nie odchudza, żeby to było jasne
. Jedynie poprawia metabolizm, ale tylko i wyłącznie w połączeniu
z odpowiednio dobraną dieta oraz aktywnością fizyczną.
Nie działa w połączeniu ze słodyczami, słodkimi napojami etc.
Koniecznie sprawdź swoje BMI
BMI 18,5-24,9 kg/m2 – waga optymalna
BMI 25 – 29,9 – oznacza nadwagę
Wartość powyżej 30 –otyłość.
Najbardziej niekorzystna jest otyłość brzuszna, czyli nadmierne odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej.

Biała herbata wyróżniająca się niskim poziomem kofeiny

Herbata biała posiada mniej kofeiny niż pozostałe herbaty, nie mówiąc o kawach. W 230 miligramach jest około 28 miligramów kofeiny. Są jednak białe herbaty, które posiadają więcej kofeiny np. herbata White Peony, która może mieć tyle samo kofeiny, co herbaty zielone.

L-teanina – jakie ma znaczenie?

Biała herbata zawiera również L- teaninę aminokwas (nie) białkowy, który łagodzi działanie kofeiny i działa odprężająco i wyciszająco. L-teanina sprzedawana jest jako suplement diety. Każda herbata z krzaka Camellia Sinensis posiada L-teaninę tyle, że w różnych ilościach.


Herbata na trawienie


Jeżeli masz problemy z trawieniem, zgagą, skurczami żołądka, nadkwaśnością żołądka – sięgnij po białą herbatę.
Znam przynajmniej kilka osób, które zamiast pastylki na trawienie wypijają białą herbatę. Wypróbuj.


Jaką wybrać herbatę?


Kilka dobrych lat temu otrzymałam w prezencie białą herbatę. O herbatach wiedziałam tylko tyle, że są czarne, i że zaparza się w czajniczku esencję, po czym rozlewa do szklanek i dodaje wodę. Często zaparzony rano napar służył aż do kolacji. Ale wtedy wiedziałam już, że nie powinnam pić herbaty z torebek.

Zaparzyłam herbatę tak, jak czarną, a tu dziwny, inny smak i słomkowy kolor. Znów dosypałam bardzo dużo suszu i poza tym, że zrobiła się gorzka, nic się nie zmieniło. W konsekwencji cały napar białej herbaty popłynął o Wisły.
Kilka lat później na Sri Lance odwiedziłam plantację herbaty.

Opowiedziano nam o wszystkich herbatach, o ich procesie produkcyjnym i co najważniejsze – jak je zaparzać. Od tego momentu rozkoszuję się jej smakiem.
Biała herbata może być czysta lub być mieszanką białych i zielonych herbat


Podsumowując

Biała herbata jest koloru jasno żółtego (chyba, że jest z dodatkiem herbat zielonych). Charakteryzuje się delikatnym smakiem w przeciwieństwie do wyrazistych smaków herbat czarnych, czy pu-erh.

Najlepiej wybrać herbatę liściastą, która zapewni nam bogactwo smaku i aromatu.
Wsyp 4-5 łyżeczek suszu na litr naparu i zaparzaj przez 1-do 3 minut w temperaturze 80 st. Celsjusza.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *