Jak powstaje biała herbata?
Zielona, czarna, biała herbata pochodzą z tej samej rośliny Camellia Sinensis . Różnią się metodami przetwarzania, czasem zbioru i utleniania. Biała herbata jest jedną z najdelikatniejszych herbat i najmniej przetworzona. Zbiera się ją, kiedy młode pąki pokryte są białymi włoskami, stąd nazwa biała herbata. Zarówno biała, zielona i czarna herbata ma właściwości prozdrowotne. Biała herbata jest prawie nieprzetworzona. I jest to jedna z najdroższych herbat.
Jakie właściwości ma biała herbata?
Biała herbata poza walorami smakowymi ma głównie właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To one, w głównej mierze, ponoszą odpowiedzialność za starzenie się organizmu, osłabieniem układu odpornościowego i za wiele chorób. Biała herbata podobnie jak zielona posiada katechin EGCG.
Na co pomaga biała herbata?
- ze względu na dużą zawarość polifenoli może zmniejszać ryzyko chorób serca,
- wspomaga dietę odchudzającą. W białej herbacie jest teina i pochodna katechiny – EGCG (antyoksydant o bardzo silnym działaniu). Te dwa związki wspomagają spalanie tłuszczu i zwiększają metabolizm organizmu,
- posiada związki fluoru a co za tym idzie chroni zęby przed bakteriami, czyli zapobiega odkładaniu się płytki nazębnej,
- może mieć działanie przeciwnowotworowe, ponieważ tłumi namnażanie się komórek nowotworowych,
- zmniejsza ryzyko oporności na insulinę. Badania wykazały, że EGCG i inne polifenole znajdujące się w białej herbacie mogą nasilać działanie insuliny i zapobiegać wysokiemu poziomowi cukru we krwi,
- polifenole zawarte w białej herbacie mogą zmniejszać ryzyko osteoporozy,
- EGCG mogą zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera,
- może zapobiegać starzeniu się skóry. Skóra starzeje się na skutek czynników wewnętrznych jak i zewnętrznych. Zewnętrzne starzenie to np. wpływ promieni UV słońca. Za wewnętrzne starzenie się w bardzo dużej mierze odpowiedzialne są wolne rodniki. Wiele badań wykazało, że, polifenole, które znajdują się w białej herbacie zapobiegają uszkodzeniu włókien, dzięki czemu skóra się wolniej starzenie.
Jak zaparzać białą herbatę?
Wsyp 4 – 5 czubatych łyżeczek suszu i zalej wodą o temperaturze 75-85 st. Celsjusza i zaparzaj od 3 do 7 minut. Unikaj używania wrzątku, ponieważ może on zniszczyć delikatny smak białej herbaty.
Zapraszamy do sklepu online, a w nim m.in. herbaty białe warte spróbowania:
-
Herbata biała Cesarska Perła 100G49.00zł
-
Herbata Angel’s Kiss Premium 100G29.00zł
0 komentarzy