Jak powstaje biała herbata?

Zielona, czarna, biała herbata pochodzą z tej samej rośliny Camellia Sinensis . Różnią się metodami przetwarzania, czasem zbioru i utleniania. Biała herbata jest jedną z najdelikatniejszych herbat i najmniej przetworzona. Zbiera się ją, kiedy młode pąki pokryte są białymi włoskami, stąd nazwa biała herbata.  Zarówno biała, zielona i czarna herbata ma właściwości prozdrowotne. Biała herbata jest prawie nieprzetworzona. I jest to jedna z najdroższych herbat.

Jakie właściwości ma biała herbata?

Biała herbata poza walorami smakowymi ma głównie właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To one, w głównej mierze, ponoszą odpowiedzialność za starzenie się organizmu, osłabieniem układu odpornościowego i za wiele chorób. Biała herbata podobnie jak zielona posiada katechin EGCG.

Na co pomaga biała herbata?

  • ze względu na dużą zawarość polifenoli może zmniejszać ryzyko chorób serca,
  • wspomaga dietę odchudzającą. W białej herbacie jest teina i pochodna katechiny – EGCG (antyoksydant o bardzo silnym działaniu).  Te dwa związki wspomagają spalanie tłuszczu i zwiększają metabolizm organizmu,
  • posiada związki fluoru a co za tym idzie chroni zęby przed bakteriami, czyli zapobiega odkładaniu się płytki nazębnej,
  • może mieć działanie przeciwnowotworowe, ponieważ tłumi namnażanie się komórek nowotworowych,
  • zmniejsza ryzyko oporności na insulinę. Badania wykazały, że EGCG i inne polifenole znajdujące się w białej herbacie mogą nasilać działanie insuliny i zapobiegać wysokiemu poziomowi cukru we krwi,
  • polifenole zawarte w białej herbacie mogą zmniejszać ryzyko osteoporozy,
  • EGCG  mogą zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera,
  • może zapobiegać starzeniu się skóry. Skóra starzeje się na skutek czynników wewnętrznych jak i zewnętrznych. Zewnętrzne starzenie to np. wpływ promieni UV słońca. Za wewnętrzne starzenie się w bardzo dużej mierze odpowiedzialne są wolne rodniki. Wiele badań wykazało, że, polifenole, które znajdują się w białej herbacie zapobiegają uszkodzeniu włókien,  dzięki czemu skóra się wolniej starzenie.

Jak zaparzać białą herbatę?

Wsyp  4 – 5 czubatych łyżeczek suszu  i zalej wodą o temperaturze 75-85 st. Celsjusza i zaparzaj od 3 do 7 minut. Unikaj używania wrzątku, ponieważ może on zniszczyć delikatny smak białej herbaty.

 

0
X

ZGARNIAJ RABATY. ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).