Obecnie w sklepach możemy nabyć dwa rodzaje porcelany – tradycyjną i kostną.

Historia porcelany

Produkcję porcelany zaczęto w VII wieku w Chinach.
Na przestrzeni stuleci do jej wytwarzania używano różnych składników np. Chińczycy stosowali kaolin i granit pegmatytowy. Europejczycy zaś gliny, mielonego szkła, skalenia i kwarcu.
Jej skład na przestrzeni wieków różnił się. W różnych regionach świata i w różnym czasie rozmaite były receptury. Pierwsze przedmioty z porcelany w Europie powstały w Dreźnie w 1708 roku.

Produkcja porcelany


Porcelanę wypala się w temperaturze 920-980 st. C- dotyczy to wyrobów nieszkliwowych tzw. biskwitu.
W temperaturze od 1280 do 1460 st. C. wypala się wyroby szkliwowane.


Porcelana cechuje się dużą wytrzymałością, nieprzepuszczalnością gazów i cieczy. Dodatkowo charakteryzuje się niskim przewodnictwem prądu, czyli jest świetnym izolatorem.


Dzięki tym właściwościom ma bardzo duże zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu elektrycznego i elektronicznego np. przy produkcji komputerów.


Ma ona również ogromne zastosowanie w medycynie. Stosuje się ją jako implanty w ubytkach kostnych oraz – co zapewne wszyscy wiemy- poprawia nasze uzębienie czyli służy do wykonywania wszelkiego rodzaju koron zębowych.
Przeciętny Kowalski poza koronami w uzębieniu zna porcelanę jako piękną zastawę stołową, komplety do kawy, komplety do herbaty, kubki, wazony, figurki i inne ozdobne gadżety. W Wielkiej Brytanii zaczęto wytwarzać nowy rodzaj porcelany- porcelanę kostną.


Porcelana kostna Bone China


Bardzo dużą popularnością obecnie cieszą się wyroby z porcelany kostnej Bona China, niekiedy zwane królową porcelany.
W Europie recepturę jej wytwarzania opracowano w Wielkiej Brytanii w XVIII wieku.
Stała się ona bardzo popularna dzięki – przede wszystkim -swoim właściwościom dekoracyjnym.
Porcelana kostna od porcelany różni się przede wszystkim sposobem produkcji i wyglądem.

Materiały używane do jej wytwarzania obejmują popiół kostny, kwarc, kaolin, skaleń, krzemionkę.
Popiół kostny otrzymuje się z kości zwierzęcia, głównie krowy, ale też z innych zwierząt.


Kości mieli się i rozdrabnia. W mieszance musi znajdować się od 30% do 45% popiołu kości zwierzęcych. Taka mieszanina formowana jest w różne kształty a następnie wypalana w piecu w temperaturze 1220 st. C
Obrońcy zwierząt mają zastrzeżenia co do tej produkcji. Uważają, że Bon China jest nieetyczna.


Różnice między dwoma rodzajami porcelany


Poza sposobem produkcji są jeszcze inne różnice dostrzegalne tzw. gołym okiem.
Porcelana kostna ma cieplejszy kolor, jest cieńsza, prawie przezroczysta i lżejsza od porcelany tradycyjnej. Jednocześnie jest bardzo wytrzymała i stanowi ozdobę niejednego stołu. Obecnie niektórzy producenci używają kolorów takich jak: limonkowy, turkusowy i fioletowy do barwienia produktów.

Ma to na celu wzbudzenie większego zainteresowania wyrobem wśród potencjalnych klientów.


Jak rozpoznać prawdziwą porcelanę kostną Bone China?

Wskazówki, jak odróżnić autentyczną, antyczną chińską porcelanę od nowoczesnych kopii i podróbek?


Przede wszystkim sprawdź oznaczenia czyli pieczęć, nazwa producenta, kraj pochodzenia i specyfikację produktu. Możesz sprawdzić ich autentyczność w katalogach korzystając z Internetu.
Jeżeli jest niemożliwe zweryfikowanie informacji np. z powodu zatarć, to kieruj się następującymi wskazówkami.


Przezroczystość porcelany


Porcelana Bone China jest cieńsza niż tradycyjna porcelana, bo prawie przezroczysta. Czyli jak rozpoznać prawdziwą porcelanę od podróby? Dobrej jakości porcelana jest cienka.
Przezroczystość wyrobów można sprawdzić na dwa sposoby.
Po pierwsze, skieruj produkt pod światło; jeśli widzisz swój palec przez wyrób, oznacza to, że jest on oryginalny.
Inna metoda polega na umieszczeniu wyrobu nad latarką w ciemnym pokoju. Prawdziwa porcelana kostna przepuszcza znaczny stopień światła.


Sprawdź kraj pochodzenia


Najdroższa porcelana kostna pochodzi z Anglii. To dlatego, że tam powstał cały proces produkcyjny z wykorzystaniem popiołu kostnego. Sprawdź, czy na znaku probierczym znajduje się korona, która wskazuje, że produkt pochodzi z Anglii. Jeżeli nie, sprawdź kraj, z którego pochodzi i jak jest oceniana.


Waga porcelany kostnej


Jedną z wyróżniających cech porcelany kostnej jest to, że jest jednocześnie lekka i wytrzymała.
Wyroby są delikatne i charakteryzują się pewną elegancją. Mówi się, że mają swój sznyt.
Jednak mimo, że są cieńsze i lżejsze są wytrzymałe i nie są podatne na pękanie.
Średnia waga porcelanowych lub ceramicznych kubków waha się zwykle od 250-400 gramów.
Z porcelany kostnej kubki są i cieńsze i lżejsze, ich waga wynosi mniej niż 200 gramów.


Dźwięk


Wykonaj test. Weź do rąk np. dwa kubki czy filiżanki. Pukaj delikatnie nimi o siebie i uważnie słuchaj. Prawdziwy wyrób z porcelany kostnej będzie miał długie echo i bardzo delikatny prawie balsamiczny dźwięk.


Cena


Produkty z porcelany kostnej są droższe od porcelany. Powodem jest bardziej złożony i kosztowny proces produkcji oraz moda. Wyroby Bone China są bardzo efektowne, delikatniejsze a jednocześnie bardzo wytrzymałe.
Im wyższy procent popiołu kostnego w produkcie tym wyższa cena.

Porcelanowy kubek Sanyo


Przykład: jeśli producent zwiększy ilość popiołu kostnego z 25% do 45%, wskaźnik jasności wzrośnie odpowiednio z 89 do 96 %. Ponieważ więcej popiołu kostnego sprawia, że produkt jest bardziej miękki, mniej kruchy i trwalszy, co automatycznie czyni go droższym.

Najbardziej znani polscy producenci porcelany

Oto niektórzy z nich:

Ćmielów– zakład znany na całym świecie, słynie z luksusowych wyrobów porcelanowych i jako jedyna w Europie wytwarza porcelanę różową. Istnieje na rynku od ponad 230 lat.

Chodzież – równie znany producent porcelany. Istnieje od roku 1852. Produkcja łączy w sobie tradycje z nowoczesnością. Jej wyroby mogą być myte w zmywarce.

Lubiana – zakłady produkują porcelanę zarówno na potrzeby indywidualnych osób jak i gastronomii. Specjalizuje się w produkcji białej porcelany.

Nie znalazłam polskich producentów Bone China.
Jeżeli znasz zakład produkujący w Polsce porcelanę kostną- napisz


Fajans


Kiedyś to było pejoratywne określenie wyrobu, czyli coś gorszego, nie godnego uwagi.
Fajans jest to rodzaj ceramiki, wytwarzany z zanieczyszczonego kaolinu.
Dziś już swoje pejoratywne znaczenie stracił.
Obecnie z fajansu szkliwionego wytwarza się naczynia domowego użytku takie jak kubki talerze, miski etc. Produkowane są również płytki ścienne, wyroby artystyczne.
Z fajansu nieszkliwionego wyrabia się filtry bakteriologiczne i przegrody do elektrolizerów.
Bardzo popularnym producentem wyrobów fajansowych jest Włocławek i Bolesławiec
Wyroby z Włocławka były hitem PRL a i dziś jego miejsce zajął Bolesławiec.

0