Siedzę sobie przy mojej ulubionej herbacie Pu- erh z książką Anny Brożyny pt. „Herbata – odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie”. Jest to kompendium wiedzy o herbacie.
Książka poświęcona jest herbatom z krzaka camellia sinensis.

Można ją nabyć w wielu księgarniach zarówno internetowych jak i stacjonarnych.


Mapa upraw herbaty


Anna Brożyna w swojej książce przedstawia mapę upraw herbaty.
Czy kiedyś doczekamy się plantacji w Polsce?

Aby herbata się u nas dobrze czuła potrzebowałaby
temperatury 18 -20st.C dla większości kultywatorów, czyli
jednorodnych uprawnych odmian herbaty,

temperatura poniżej 5 st.C byłaby zabójcza,

przynajmniej 5 godzin słońca dziennie,

dużo deszczu, czyli jakieś 150-250 cm w skali roku i wilgotności na
poziomie 70-90 %,

pory suchej trwającej nie dłużej niż 3 miesiące.

Czy herbaty pochodzą z różnych krzaków?

Często klienci są zdziwieni tym, że herbata, czarna, biała, zielona, pu-erh, oolong, czy żółta to herbaty pochodzące z tego samego krzaka camellia sinensis.
Autorka opisuje, jakiej ewolucji ulegały krzewy herbaciane chociażby poprzez tworzenie hybryd.


Produkcja herbaty


Bardzo ciekawy jest rozdział poświęcony produkcji herbaty, bo każda z wymienionych posiada inny.
W tym rozdziale dowiesz się między innymi: w jakim stopniu poszczególne rodzaje herbat podlegają oksydacji, kiedy i w jaki sposób zostaje ona zatrzymana. Na jakim etapie zatrzymuje się produkcję herbaty białej i jak ważne jest wyczucie, w którym momencie wstrzymać proces oksydacji herbat oolong.
A czy wiesz, że herbata żółta „ stanowi mniej niż 1% herbat produkowanych na świecie i tylko produkuje się ją w Chinach”.

Jest też herbata, która w ogóle nie podlega oksydacji.
Taka herbata to GABA produkowana w Japonii.


Czy herbata zawiera kofeinę ?

Takie pytanie ciągle słyszę od klientów i znajomych.
Tak, kofeina w herbacie nazywa się teina (kofeina i teina jest to ten sam związek chemiczny)
Ania Brożyna w książce mówi o działaniu kofeiny w herbacie versus kawa.
Wyjaśnia dlaczego jej przyswajalność w herbacie jest mniejsza niż w kawie? Jakie ma znaczenie aminokwas L-teanina zawarty w herbacie? I jak „zachowuje” się kofeina (teina) w herbacie a jak w kawie.

Sposoby parzenia herbaty

Przy parzeniu kawy musisz zaprogramować kawiarkę i podstawić kubek lub filiżankę.
Parzenie herbaty wymaga rytuału.

Autorka omawia metodę wschodnią i zachodnią
Po pierwsze – wybieramy rodzaj herbaty.
Po drugie – sposób jej parzenia począwszy od temperatury, czasu i ilości suszu. Te czynniki są zmienne przy każdym rodzaju herbaty.
Po trzecie – jak serwujemy napar.

Możesz tworzyć wariacje , próbować różne gramatury liści, wydłużyć lub skrócić czas parzenia.
Napar przygotowywać w czajniczku lub gaiwanie, pić z czarek lub filiżanek albo kubków.
Dowiesz się, której herbaty susz możesz zaparzać kilkakrotnie i jakie warunki muszą być spełnione.
Kiedy herbata jest przeparzona a kiedy niedoparzona. Czy ma to konsekwencje dla zdrowia, czy nie?

W czym parzyć herbatę?


W tym rozdziale autorka omawia asortyment ( a on jest niemały).
Mamy bardzo duży wachlarz począwszy od różnego rodzaju czajniczków (szklany, porcelanowy, ceramiczny, żeliwny) skończywszy na gaiwanie. Parzenie herbaty w gaiwanie to wschodni sposób, ale już coraz częściej stosowany w Europie. Autorka omawia jego rodzaje i materiał, z którego jest zrobiony oraz instruuje, jak zaparzać by się nie poparzyć.
Z gaiwanem nierozłącznie związane są czarki, bo to do nich przelewamy napar.
Oddzielnie omawia zestaw do przygotowania herbaty matcha.

Jeden nawyk możemy zastąpić innym.


Znajomy lekarz twierdzi, że np. nawyk palenia tytoniu możemy zastąpić nawykiem rytualnego parzenia herbaty.
Oczywiście nie chodzi tu o wrzucenie do wrzątku torebki z herbatą a o cały rytuał jej przygotowania.

Spróbuj to wciąga


Smaki w herbacie


W tym podrozdziale autorka wymienia smaki jakie możesz znaleźć w poszczególnych rodzajach herbat,
Pisze też o mieszankach herbat i sposobach ich przygotowania.
Anna Brożyna obala też niektóre mity np. że woda na herbatę może być tylko raz gotowana, okazuje się, że dla naparu nie ma to znaczenia
Następny mit, że herbata odwadnia. Wręcz przeciwnie nawadnia tak samo jak woda.


Herbata w towarzystwie


To kolejny rozdział, na który zwróciłam szczególną uwagę.
Parzenie herbaty może stać się super imprezą, a co najważniejsze zastąpić jałowe rozmowy.
Autorka podpowiada jak zorganizować tasting herbaty (nauka poprzez porównywanie).
Można konfrontować herbaty tego samego typu, pochodzące z tego samego regionu, również pod kątem łączenia ich z jedzeniem etc.

O tym jak to zorganizować tasting samodzielnie przeczytasz w książce.
Jestem zwolenniczką rytualnego parzenia herbaty, spokoju, medytacji przy herbacie i relaksu.
O tym niejednokrotnie pisałam na naszym blogu.

Oczywiste okazuje się, nieoczywiste

W Polsce 97% dorosłej populacji spożywa herbatę. Wydaje się, oczywiste, że większość konsumentów dość dużo wie o tym napoju. A jednak.

Od pewnego czasu robię krótkie filmiki i umieszczam je na Instagramie i Facebooku. Dodaję do nich muzykę na ogół wschodnią, czyli japońską lub chińską. Osoba, która obejrzała jeden z filmików zapytała:
– dlaczego nie ma podkładu muzyki niemieckiej?
– trąb Wagnera raczej nie umieszczę – zażartowałam
– no dobrze, ale dlaczego nie jest to muzyka niemiecka, skoro sprowadzasz niemiecką herbatę?

I tu mnie olśniło.
Osoba, z którą rozmawiałam uważała, że herbata zamawiana w Hamburgu rośnie w Niemczech.
Nie wiem ile osób de facto wie, w których regionach świata uprawia się herbaty.

Podsumowanie


Książka liczy 320 stron i jest to kompendium wiedzy o herbacie


Jeżeli jesteś początkującym” herbaciarzem” lub zaczynasz dopiero przygodę z herbatą – to książka jest dla Ciebie.


Jeżeli regularnie pijesz herbatę i jesteś jej piewcą – ta książka jest dla Ciebie.


Jeżeli chcesz zamienić jeden nawyk na drugi na przykład palenie papierosów na picie herbaty z zachowaniem wszelkich rytuałów- książka jest dla Ciebie.

Na zakończenie

Książka napisana jest zrozumiałym językiem, ze swadą, i każdy znajdzie coś dla siebie. Ze swojej strony gratuluję. Aniu nie tylko napisałaś dobrą książkę ale poprzez nią szerzysz kulturę picia herbaty.

Drogi czytelniku poświęć codziennie 15 minut tylko dla siebie, zaparz swoją ulubioną herbatę i się zrelaksuj, nie pędź, świat Ci nie ucieknie. Pamiętaj o hasztagu #herbataniewbiegu.

Ania Brożyna prowadzi blog piewcy teiny, jest organizatorką festiwalu herbaty zaparzaj

0