Gdzie jest produkowana herbata matcha ?

Herbata matcha pochodzi z krzaka  camellia sinensis,  z którego również  pochodzą herbaty czarne, białe, oolong, zielone i Pu-erh.  Różnią się między sobą czasem zbioru i sposobem produkcji.
Najlepszy klimat do uprawy matcha-  to klimat podzwrotnikowy, charakteryzujący się dużymi opadami i temperaturą  wahającą się między 14-17 stopni Celsjusza. Herbata matcha produkowana jest w Japonii. Najbardziej znana plantacja  to Uji, która leży na południowo-wschodniej granicy miasta Kioto. Również matchę produkuje się w Chinach na plantacji Tai Shan Tea, zlokalizowanej w prowincji Zhe Iiang.

Okres zbiorów herbaty matcha.

Najwyższej jakości herbata  zbierana jest raz w roku w maju, zawsze ręcznie. Niektórzy producenci prowadzą zbiory dwa, a nawet trzy razy, ale jest to herbata już gorszej jakości.
Około sześciu tygodni przed zbiorem- pod koniec marca, albo na początku kwietnia, krzaki herbaciane stopniowo osłania się  przed promieniami słońca. W tym celu buduje się rusztowania na których umieszcza się słomę, albo  czarne winylowe arkusze. Tuż przed zbiorem herbata rośnie w całkowitych ciemnościach (jest to herbata najwyższej jakości). Dzięki temu, że krzaki herbaty stopniowo zasłania się przed słońcem, liście zaczynają wytwarzać większe ilości chlorofilu i aminokwasów. Zwiększona zawartość aminokwasów, między innymi,  powoduje koncentrację  cząsteczek glutaminianu i w ten sposób nadaje jej smak umami ( piąty smak wyodrębniony przez naukowców w 2000 roku). Zbiera się tylko najmłodsze i najdelikatniejsze listki- dwa liście na końcu nowego pędu.

Technologia przetwarzania liści herbaty.

Zebrane liście  gotuje się bardzo krótko na parze (  przerywa się oksydację). Następnie osusza się je strumieniem wydmuchiwanego powietrza.  Po wysuszeniu następuje sortowanie listków. Najmłodsze, najdelikatniejsze i najbardziej zielone uzyskują najwyższy gatunek. Wybrane i osuszone liście nazywają się  tencha. Jakość ich jest niejednolita, co ma odbicie
w cenie. Następny etap produkcji to bardzo powolne i delikatne mielenie za pomocą dużych granitowych kół. W taki oto sposób otrzymujemy proszek zwany  matcha. Zmielona herbata pakowana jest próżniowo.

Czym charakteryzuje się dobra jakościowo herbata matcha ?

Dobrej jakości herbata Matach powinna charakteryzować się : pięknym wyrazistym kolorem, smakiem umami i świetnie ubitą pianą.Matcha jest bogatym źródłem witamin takich jak: witamina A, K, C oraz posiada  multum przeciwutleniaczy.

Właściwości zdrowotne herbaty Matcha

  • zawiera największą ilość EGCG* przez co ma największe działanie antyoksydacyjne,
  • hamuje namnażanie się komórek rakowych,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • zwiększa energię ponieważ posiada teine. Jest to ten sam związek chemiczny co kofeina w kawie. Herbata posiada
    L-teaninę, która łagodzi niepożądane działanie kofeiny.
  • dzięki związkom chlorofilowym usuwa toksyny z naszego organizmu
  • działa relaksacyjnie – duża zawartość L-teaniny

Uwaga:

Herbata matcha, ze wszystkich zielonych herbat, ma największą zawartość teiny (kofeiny). Picie jej bez umiaru może spowodować  rozdrażnienie, kołatanie serca, nadpobudliwość. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć jej spożywanie, a najlepiej skontaktować się z lekarzem.

Od 2014 roku Matcha cieszy się coraz większą popularnością i sprzedażą, również w Polsce.

Tradycyjny sposób przyrządzania herbaty matcha

Potrzebujesz średniej wielkości miseczki, bambusowej  trzepaczki, gorącej wody i herbaty matcha.  Wsyp do miski 2 łyżeczki herbaty dodaj 560 gr .gorącej wody (około 90 st.C) i ubijaj trzepaczką aż do uzyskania piany. Tak przygotowana herbata gotowa jest do spożycia.

Pozostałe przepisy możesz przeczytać we wcześniejszym artykule: Herbata Matcha przepisy kulinarne

*EGCG – pochodna katechiny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. sprzyja  leczeniu takich chorób jak rak, układ sercowo naczyniowy, układ odpornościowy.

*L-teanina aminokwas nie białkowy łagodzi działanie teiny (jest to ten sam związek chemiczny co kofeina występująca w kawie), stabilizuje stres, łagodzi nastrój, ma właściwości rozluźniające.

Zapraszam do sklepu.

0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).