Herbaty rozgrzewające, to przede wszystkim herbaty czarne z ingrediencjami, aczkolwiek niekoniecznie. Herbaty zielone oziębiają, ale nie zaszkodzi jedna czy dwie filiżanki nawet w chłodniejsze dni jesienno-zimowe. Można też je wypić z dodatkami np. jabłka i imbiru. Pamiętajcie też, że herbata zielona przygotowana na lodzie daje zastrzyk energii na cały dzień. Koniecznie spróbuj!

Co dodajemy do herbat?

Imbir

Imbir nie traci swoich właściwości w żadnej temperaturze.
Napój z imbiru rozgrzewa, działa bakteriobójczo i jest idealny przy przeziębieniach oraz stosowany profilaktycznie. Można dodawać w postaci startego czy pokrojonego korzenia, gotowanego (napój jest bardziej esencjonalny) lub w formie syropu.

Przepis na syrop imbirowy:
1/3 szklanki świeżego, obranego i posiekanego korzenia imbiru, 
3/4 szklanki bardzo drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
3/4 szklanki wody.

Przygotowanie: w małym rondelku zagotuj wszystkie składniki, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez 20 do 30 minut. Odcedź dwukrotnie do słoika. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.

Goździki

Drugim bardzo ważnym składnikiem są goździki. Charakteryzują się silnym aromatem i zapachem. W goździkach pierwszą rolę gra olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest eugenol. Dzięki niemu goździki mają właściwości nie tylko zapachowe i smakowe, ale i prozdrowotne.

Goździki hamują stany zapalne i wspomagają trawienie.


Przyprawę tę wykorzystuje się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu np. przeziębień. Eugenol ponadto ma właściwości lekko znieczulające. Przy bólach zęba niezastąpiony jest dentysta, ale jeżeli czekamy kilka godzin na wizytę, to bardzo pomaga żucie goździka.


Podsumowując: goździki przyśpiesza trawienie, działają bakteriobójcze oraz lekko znieczulająco i, co ważne, odświeżają oddech. Dodatkowo dają specyficzny aromat i pikantny smak. Są jednym z popularniejszych dodatkiem do herbat.

Jak sprawdzić jakość goździków?

Na Sri Lance pokazywano nam sposoby sprawdzania jakości goździków.
Najwyższej jakości goździki pływają na powierzchni wody.
Goździki złej jakości opadają na dno.

Uwaga: goździk, podobnie jak imbir, nie traci swych wartości w wysokiej temperaturze.
Pora jesienno-zimowa to pora przeziębień, dlatego profilaktycznie pijmy herbatę z goździkiem.

Pozostałe składniki dodawane do herbat rozgrzewających

Pozostałe składniki to: suszone jabłko, blanszowana pomarańcza, cynamon, cytryna, anyż, kardamon,
sok np. malinowy lub miód.

Musimy pamiętać, że miód w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości prozdrowotne i staje się słodzikiem.

Powyższe składniki nie tylko działają prozdrowotnie, ale również nadają wyjątkowy smak naparowi herbat rozgrzewających.

Sprawdzone przepisy na herbaty rozgrzewające z imbirem i goździkami oraz pozostałym ingrediencjami:

Herbata rozgrzewająca z imbirem:

  • 2 łyżki korzenia świeżego imbiru obranego i pokrojonego
    w plasterki,
  • 1,5 do 2 szklanek wody,
  • 1 do 2 łyżek miodu (lub nektaru z agawy),
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki lub cytryny,
  • zaparzona wysokogatunkowa czarna herbata.

Obrany i pokrojony imbir w cienkie plasterki, gotuj w wodzie przez dziesięć minut. Uwaga – jeżeli chcemy bardziej esencjonalny napój, możemy dodać więcej korzenia świeżego imbiru i dłużej gotować.
Po zagotowaniu odstaw z ognia i dodaj limonkę, miód i zaparzoną wcześniej czarną herbatę.
Herbata może być przestudzona lub gorącą, w zależności od tego, jaką temperaturę naparu chcemy uzyskać. Przypominam, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze traktujemy go jako słodzik.

Do tego naparu możesz dodać również goździki, cynamon i kawałki pomarańczy.

3 przepisy na herbaty rozgrzewające z udziałem goździków:


I przepis:

  • czarna herbata liściasta,
  • kilka goździków
  • syrop z imbiru,
  • plastry pomarańczy.
    Wskazówki: zaparz czarną herbatę w temperaturze 100st.C i dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj syrop imbirowy jest dość słodki i bardzo esencjonalny, ilość goździków zależy od indywidualnych preferencji

II przepis:

  • herbata owocowa (sprawdzaj koniecznie skład),
  • kilka goździków,
  • opcjonalnie miód lub sok.

Wskazówki: herbaty owocowe zaparzamy w temperaturze 100 st. Celsjusza przez dziesięć minut. Wszystkie składniki od razu łączymy.

III przepis:

Wskazówka: Herbaty zielone parzy się w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, ale
w tym wypadku, jeżeli jesteśmy przeziębieni, możemy zaparzać w temp.100 stopni Celsjusza razem z goździkami.

Najlepiej samemu, według własnych kryteriów i kubków smakowych, skomponować swoją herbatę rozgrzewającą jesienno-zimową.
Najważniejsze – musimy mieć na podorędziu imbir i goździki najlepszej jakości, dodatkowo pomarańczę
i trochę miodu lub np. sok malinowy. Eksperymentujmy i kosztujmy.

3 przepisy z plastrami pomarańczy, sokiem malinowym i rozmarynem oraz jabłkiem i anyżem

Herbata z plastrami z pomarańczy:

  • czarna herbata
  • 1-2 plastry pomarańczy blanszowanej,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4-5 goździków,
  • obrany korzeń imbiru (ilość zależy od indywidualnych upodobań) lub syrop imbirowy,
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu.

Wskazówki:
Zaparz 2 łyżeczki czarnej herbaty w 250-300 ml wrzącej wody. Dodaj cynamon i imbir.
Na koniec dodaj plastry pomarańczy, goździki i miód.
Należy pić natychmiast po przygotowaniu. W tym przepisie miód pełni rolę słodzika

Herbata z sokiem malinowym i rozmarynem

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 2-3 łyżki syropu malinowego (najlepiej własnego wyrobu),
  • 1 plasterek blanszowanego grejpfruta, 
  • 1 gałązka rozmarynu.

Wskazówka:
Zaparz czarną herbatę w 250 -300 ml wrzącej wody, dodaj syrop malinowy, gałązkę rozmarynu i plasterek grejpfruta. Należy wypić natychmiast po przygotowaniu.

Herbata z jabłkiem i anyżem

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • kilka plasterków jabłka (może być suszone)),
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1-2 ziarna czerwonego pieprzu (bardzo ważne),
  • 1-2 łyżki miodu.

Wskazówki:
Zaparz czarną herbatę w 250-300 ml wrzącej wody. Dodaj plasterki jabłka, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i ziarnka pieprzu
Dosłodź miodem. Należy wypić natychmiast po przygotowaniu. Uwaga – miód w tym przepisie jest słodzikiem.

Herbaty z alkoholem

Herbata z whisky na przeziębienie

Taki cocktail poleciła mi moja przyjaciółka Angielka, który jest wspaniałym napojem na przeziębienie, rozgrzanie organizmu i poprawę nastroju.
Wypróbowałam i daję słowo – nie tylko pomaga zwalczyć chorobę, ale doskonale wpływa na sen.

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  •  5 goździków,
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie),
  • 1 strąk anyżu (opcjonalnie),
  • 1 łyżka liści czarnej herbaty,
  • 1 łyżka miodu,
  • 60 ml whisky,
  • 1 ćwiartka cytryny.

Przygotowanie:
W małym garnku wymieszaj wodę z goździkami, cynamonem i anyżem. Doprowadź wodę do temperatury wrzenia i zdejmij ją z ognia. Dodaj liście czarnej herbaty i zaparzaj przez 4 minuty. Przecedź do dużego kubka lub specjalnej szklanki. Dodaj miód. Wlewaj powoli alkohol po tylnej części łyżki.
Dodaj ćwiartkę cytryny, może być sok.

Herbata z whisky i imbirem -12 porcji

Składniki:

  • 270 ml whisky żytniej George Dickel,
  •  90 ml likieru benedyktyńskiego,
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 180 ml syropu imbirowego,
  • 90 ml miodu (najlepiej wielokwiatowego),
  • 8 łyżeczek herbaty oolong – zaparzaj w 900 ml wody przez
    3 do 5 minut w temperaturze 90st.C. Następnie napar przestudź,
  • dekoracja: 12 cytrynowych krążków wysadzanych goździkami,
    12 listków mięty, cukier cynamonowy.

Przygotowanie:
Dodaj wszystkie składniki do naczynia na poncz i mieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą
Udekoruj: każdą cytrynę nabij goździkami, listkiem mięty i posypką cukru cynamonowego.

Rozlej do 12 szklanek do whisky

.

Przepis na herbatę zieloną z whisky,

Przepis ten został stworzony przez barmanów japońskich.
Ciekawostka – na kurs przyjeżdżają barmani z całego świata, ponieważ cały sekret tkwi w umiejętności mieszania włócznią zrobioną z lodu.

Składniki:

  • 60 ml japońskiej whisky,
  • 60 ml parzonej zielonej herbaty, schłodzonej (herbatę parzymy przez 2-3 minuty w temp. 80 st. Celsjusza),
  • klubowa soda do whisky – schłodzona,
  • lód w formie dość grubego kija (włóczni) lub dużych kostek lodu,
  • cukierki z liści klonu (opcjonalnie).

Przygotowanie: wlej whisky i herbatę do zimnej szklanki (specjalnie trzymanej w lodówce)), dodaj lód, albo w formie włóczni, albo kilku dużych przezroczystych kostek. Wymieszaj herbatę, whisky i lód, aby składniki się połączyły. Na końcu dodaj sodę. Udekoruj cukrem z liści klonu.

Przepis wydaje się prosty. Ale tak, jak Japończycy twierdzą – diabeł tkwi w szczegółach. Zieloną herbatą może być sencha, ale nie koniecznie. Każda z zielonych herbat nada trochę inny smak.  Lód powinien być przezroczysty i w ciekawej formie np. kija lub dużych kostek.  Wielokrotność mieszania- i tu tkwi sekret.
Trzeba próbować.
Klubowa soda – jest jej spory wybór.

Eksperymentuj i zaskocz swoich gości!

Czarna herbata z wódką

Składniki niezbędne:

  • 750 ml wódki czystej,
  • 6 łyżeczek wysokogatunkowej czarnej czystej lub aromatyzowanej herbaty,
  • opcjonalnie syrop lub miód.

Umieść rozdrobnione liście herbaty w butelce wódki, najlepiej przez lejek.  Potrząsaj butelką około 1 minuty. Odstaw na 18 godzin. Odcedź i wlej do butelki. Możesz dodać ulubiony syrop lub miód.

Tak przygotowana wódka gotowa jest do spożycia. Można ją również potraktować, jako bazę do koktajli lub dodać do zaparzonej herbaty.

Herbata z dodatkiem mleka

Przepis na herbatę mleczną Masala Chai

  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 do 4 strąków kardamonu (należy je delikatnie zmiażdżyć),
  • 1 do 2 cienkich plasterków świeżego imbiru,
  • 2,5 do 3 cm laski cynamonowej,
  • 1 sztuka anyżu (gwiazdki),
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 do 2 łyżeczek czarnej herbaty – najlepiej liściastej Assam
    lub
    Cejlońskiej,

Słodzik do smaku np. miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy.

Pierwszy sposoby parzenia:

Do wody dodaj kardamon, imbir, cynamon i anyż. Mieszankę doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż do momentu, gdy poczujesz intensywny zapach. Następnie dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty. Po przecedzeniu herbata jest gotowa do spożycia (bardzo smaczna).

Drugi sposób parzenia – herbata mocno aromatyczna

Jeśli preferujesz bardzo aromatyczną herbatę, to dzień wcześniej zalej zimną woda i zagotuj kardamon, cynamon i anyż. Pod przykryciem pozostaw na noc. Rano dodaj pokrojony imbir i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu przez minutę. Odstaw z ognia na dwie minuty, a następnie przecedź. Napój jest już gotowy do spożycia.

Kardamon jest również często dodawany do kawy i herbaty. Ma wyraźny, korzenny aromat. Ma również działanie bakteriobójcze i jednocześnie wspomaga procesy trawienne. Herbata z dodatkiem kardamonu, i bardzo ceniona w Indiach, to Masala Chai.

Przepis na herbatę mleczną Chai late

Składniki:

  • 2 laski cynamonu rozbite na kawałki,
  • 2 łyżeczki całe czarnego pieprzu,
  • 10 całych goździków,
  • 6 zielonych strąków kardamonu – popękanych,
  • 5 cm świeżego, cienko pokrojonego imbiru,
  • 4 filiżanki wody,
  • 2 łyżki stołowe czarnej herbaty liściastej najlepiej Assam
    lub z Cejlonu,
  • 1/2 szklanki słodziku np. trzcinowy cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie),
  • 3 filiżanki zimnego mleka lub opcjonalnie mleko kokosowe lub inne mleko roślinne.

Umieść cynamon, pieprz, goździki i kardamon w małym rondelku na średnim ogniu.
Podgrzewaj przez 3-4 minuty do czasu, aż zacznie pachnieć (potrząsaj i nie dopuść do przypalenia).

Dodaj imbir i wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dosyp herbatę i zostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie dodaj wybrany słodzik. Mieszaj do rozpuszczenia. Odcedź napój przez sitko o drobnych oczkach. Spień mleko i je podgrzej. Wlej 3/4 szklanki ciepłej bazy herbaty do każdego kubka. 
Dodaj 1/4 szklanki podgrzanego mleka i zamieszaj. Na wierzch dodaj czubatą łyżkę mlecznej piany.

Przepis na herbatę przygotowaną na lodzie, która doda Ci energii na cały dzień.

Każdemu polecam daje więcej energii niż kilka filiżanek kawy (moim zdaniem)

  • 4 łyżeczki herbaty Konacha lub Senchy,
  • Szklanka lub niewielki dzbanek wypełniony kostkami lodu.

Na kostki lodu wsypujemy herbatę odstawiamy na noc w chłodne miejsce ale nie do lodówki.

Rano przecedzamy przez sitko i wypijamy.

Herbatę można również przygotować w szybszy sposób.

Na kostki lodu sypiesz susz herbaty zielonej i dodajesz odrobinę wrzątku. Czekasz, aż lód się roztopi (około 1/2 h). Następnie przecedzasz i wypijasz.

Podsumowanie

Przedstawiłam 14 przepisów na herbaty rozgrzewające i dodające energii. Wszystkie te przepisy możesz modyfikować, dodać więcej imbiru (ja uwielbiam syrop imbirowy), więcej lub mniej goździków, anyżu etc.

Jeżeli znasz jakiś ciekawy przepis przyślij do nas, opublikuję go a w nagrodę otrzymasz paczkę 200g wybranej herbaty.

0