Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Jakie 4 produkty są pomocne w ochronie przed rakiem?

mar 7, 2023 | ZADBAJ O SIEBIE PORADY | 0 komentarzy

4 produkty, które pomogą w ochronie przed rakiem.

Czy raka można wyleczyć ? Co powoduje ryzyko wystąpienia raka?

Na te pytania lekarze naukowcy próbują znaleźć odpowiedź. Nauka robi bardzo duże postępy i coraz częściej chorobę można wyleczyć (szczególnie, kiedy jest w pierwszej fazie rozwoju) jak również znamy większość przyczyn powstawania nowotworu.

Jakie jest ryzyko zachorowania na nowotwór?

Bardzo często, kiedy próbujesz dowiedzieć się, jak duże występuje u Ciebie ryzyko zachorowania na raka otrzymujesz do wypełnienia formularz, w którym zawarte są następujące pytania.

  • Czy palisz papierosy i jak długo i jak dużo ?
  • Czy pijesz alkohol i jak często ?
  • Czy w twojej rodzinie zdarzały się zachorowania na raka ?
  • Czy prowadzisz aktywny tryb życia (uprawiasz sport lub inną aktywność fizyczną)?
  • Czy jesz i jak często czerwone mięso i wędliny ?
  • Czy jesz i jak często owoce i warzywa ?
  • Czy używasz kremów z filtrem przeciwsłonecznym ?

Na podstawie zebranych informacji formułowana jest diagnoza ryzyka zachorowania na nowotwór.

Co niszczy raka ?

W publikacji Metody Holistyczne i Alternatywne w leczeniu raka

Beate Rossbach napisała o związkach między odżywianiem a rakiem:

Błonnik obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Alkohol podwyższa ryzyko raka piersi

Wegetarianie chorują na raka o 40% rzadziej niż osoby jedzące mięso

300 do 600g owoców i warzyw dziennie chroni przed rakiem żołądka, płuc, jelita grubego

Czerwone mięso i wędliny podwyższają  ryzyko zachorowania na nowotwór

Czosnek i cebula  obniżają ryzyko nowotworu jajników

Regularne spożywanie ryb to dobra ochrona przed rakiem jelita grubego.

Potrawy smażone w głębokim tłuszczu zwiększają ryzyko zachorowania na raka prostaty o ponad 1/3

Brokuły i kiełki brokułów działają antynowotworowo

Maliny hamują wzrost nowotworu.

4 produkty, które są pomocne w ochronie przed rakiem

1. Herbaty

Herbaty zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu. a jest on przyczyną wielu chorób.

Przy walce z rakiem szczególna rolę odgrywa herbata zielona. Zawiera bardzo dużo antyutleniaczy a najważniejszy z nich to EGCG (galusan epigallokatechiny) EGCG odgrywa ogromną rolę bowiem


EGCG łączy się z receptorami komórek nowotworowych i blokuje tutaj enzym o nazwie reduktaza dihidrofolianowa, w wyniku czego uniemożliwia zarówno wzrost, jak i podziały komórkowe komórek nowotworowych.

Beate Rossbach “Metody holistyczne i alternatywne w leczeniu raka”
Należy jeszcze nadmienić, że herbata zielona zawiera aminokwas (nie) białkowy l-teaninę, która wycisza organizm, powodując stabilizację nastroju.

Rodzaje zielonej herbaty


Zieloną herbatę możesz kupić w czystej postaci jak i z ingrediencjami. Dodatki do herbaty łagodzą jej smak lub zaostrzaj np. zielona z herbata z migdałami.
Jest kilka sposobów parzenia zielonej herbaty: na wzór zachodni i wschodni oraz przygotowana na zimno lub na lodzie – mój ulubiony sposób, przeczytaj Jak parzyć zielona herbatę


Pij zielona herbatę codziennie najlepiej kilka filiżanek.

2. Warzywa


Jedz warzywa kapustne ze względu na zawartość olejków gorczycznych.
Jak wykazują badania mają działanie przeciwnowotworowe.
Warzywa, które wykazują działania przeciwnowotworowe to : brokuły, rzodkiewki, kalarepa, jarmuż, kapusta, szpinak brukselka, rukiew wodna.

Uwaga brokuły, rzodkiewki, rukiew wodna ( Polsce znana pod nazwą Rzerzucha wodna) możesz spożywać pod postacią kiełków.

Dzienna dawka to około 400 g


3. Owoce jagodowe

Zaliczymy do nich przede wszystkim czarne jagody, maliny, jeżyny, truskawki, winogrona, żurawinę, granat.
Powyższe owoce posiadają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu nadmiar oksydantów. W nadmiarze są przyczyną wielu chorób.
Najważniejszym antyoksydantem jest kwas elagowy.
W różnych publikacjach można przeczytać, że kwas ten zapobiega powstawaniu komórek rakowych oraz unieszkodliwia rakotwórcze toksyny takie jak: aflatoksyny (pleśnie) oraz akrylamid.

Ten ostatni to substancja rakotwórcza powstająca wskutek np. termicznej obróbki.
Występuje w produktach takich jak :chipsy, frytki, cukiernicze wyroby gotowe oraz przy smażeniu w głębokim tłuszczu, grillowaniu.

Zalecana porcja owoców to około 400 g

4. Tłuszcze


Najlepszymi tłuszczami są oleje z pierwszego tłoczenia NNKW (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Olej zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6. Ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najlepsze oleje to: lniany, oliwa z oliwek , olej rzepakowy, olej konopny, olej z czarnuszki, olej rzepakowy.

Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia, najlepszy jest olej rzepakowy.

Nie wszystkie oleje posiadają właściwości zdrowotne. Oleje roślinne rafinowane zawierają tłuszcze trans co może być szkodliwe dla naszego zdrowia. I tu też opinie są podzielone jedne badania wskazują na nieszkodliwość , drugie na szkodliwość tych olei.

Natomiast nie ulega wątpliwości , że najlepsze są oleje z pierwszego tłoczenia.

Uwaga : wystrzegaj się olejów palmowych. Chronisz zdrowie i lasy tropikalne

Podsumowując:

Czy da się wyleczyć nowotwór za pomocą 4 rodzajów produktów ? Niestety nie, ale właściwa dieta wspiera organizm w walce z chorobą nowotworową. Musisz tez pamiętać, że profilaktyka jest najważniejsza.
I jak wykazują badania nowotwór bardzo lubi cukier a zieloną herbatę – nie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *