Co to jest kombucha (kombucza)?

Kombucha jest to słodzona, sfermentowana herbata. Wytwarzana jest z herbat pochodzących z krzaka camellia sinensis (są to herbaty czarne, zielone, białe). Herbaty ziołowe nie nadają się do produkcji kombuchy. Wybraną herbatę należy osłodzić. Może być to cukier, miód, syrop klonowy lub inny słodzik. Najważniejszy jest proces fermentacji. Aby go uzyskać dodaje się „samonapędzające się” kultury bakterii i drożdży (SKOBY), wyglądem przypominające duży mięsisty kapelusz grzyba. Tak przygotowany napój gotowy jest do picia nie później niż po 30 dniach.  Kombucha- inaczej niż herbata- posiada zawartość alkoholu od 0, 5% do 1% .Od dawna cieszy się niezwykłą popularnością a sklepy, które sprzedają gotową kombuchę dużymi obrotami.

Jakie ma działanie kombucha?

Czy są jakieś dowody naukowe na temat zdrowotnych właściwości kombuchy? Otóż jest to wszystko w fazie „mocnych przypuszczeń”, ale jak do tej pory niepotwierdzonych dowodami naukowymi. Potrzebnych jest więcej badań, aby stwierdzić jej niezaprzeczalne właściwości prozdrowotne.

Kombucha może pomóc w zapobieganiu takich chorób jak:

  • zatrucie pokarmowe – likwiduje bakterie zakłócające prawidłowa pracę układu pokarmowego,
  •  może pomagać przy walce z nowotworem- hamować jego rozwój
  • działać osłonowo na wątrobę i pomagać w detoksykacji całego organizmu,
  • obniżać poziom złego cholesterolu LDH i podwyższać poziom dobrego HDL, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca
  • regulować poziom cukru we krwi, a więc zapobiegać cukrzycy
  • poprawiać pracę nerek i wątroby,
  • jest bogatym źródłem bakterii priobiotycznych bardzo korzystnych dla układu pokarmowego.

 Kombucha ma też działania niepożądane.  

Przede wszystkim zawiera duża ilość cukru, chyba nie muszę pisać o jego szkodliwości. U osób spożywających regularnie kombuchę  mogą  występować zawroty i bóle głowy oraz reakcje alergiczne. Ponadto fermentacja zwiększa poziom kwasów, które nie dla wszystkich są dobroczynne.

Raport z 2018 roku opublikowany w Journal of Primary Health Care zaleca, aby kobiety w ciąży i karmiące piersią unikały kombuchy.

Jak przygotować kombuchę?

W Polsce kombucha kilka lat temu cieszyła się niezwykła popularnością, czy dzisiaj też sobie przekazujemy galaretkę w formie kapelusza grzyba – nie wiem.Jeżeli decydujesz się na spożywanie kombuchy to musisz przestrzegać paru zasad. .Do przygotowania napoju naczynia muszą  być sterylne, SCOBY bez plam i żadnej pleśni. Kulturę bakterii możesz  zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub otrzymać od przyjaciół.

 Pamiętaj, że najważniejszy jest we wszystkim umiar.

 

 

0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).