Zaznacz stronę

Jakie czynniki wpływają na dobry napar herbaty?

Herbata oprócz właściwości zdrowotnych (niewątpliwych) ma jeszcze właściwości smakowe. Aby herbata nas satysfakcjonowała musi nam smakować. Zaczynamy od zakupu. Kupuj herbatę tyko dobrej jakości od sprawdzonego sprzedawcy. Susz  przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego nie przechodzą inne zapachy. Możesz też przechowywać w opakowaniu, w którym zakupiłeś herbatę. Jeżeli zużyłeś np. trzy łyżeczki herbaty, zwiń opakowanie tak, aby do pozostałego suszu nie dostało się powietrze.

Wielkość pojemników do przechowywania herbaty  zależy od tego, jak często i ile sporządzasz naparów. Musimy pamiętać, że im mniej suszu w pojemniku, tym więcej powietrza, a więc herbata się utlenia i traci swoje właściwości.

Susz nie może być przechowywany w lodówce ani w zamrażarce. Najlepiej w miejscu, gdzie jest chłodno, nie dochodzą zapachy i nie ma wilgoci.  Pamiętajcie herbata z zamrażarki zalana wrzątkiem traci wszystkie swoje właściwości.

Jak zaparzyć zieloną herbatę?

Najlepsze są całe liście herbaty a nierozdrobniony susz (poza Matcha). Przygotuj świeżą wodę (nie tą stojąca od wczoraj w czajniku). Podgrzej ją do temperatury 60-80 st. C. Ja używam czajnika z termoregulacją (80 zł w Biedronce). Imbryk (czajniczek), do którego wsypiesz susz musi być lekko podgrzany, a więc przepłukuj go wrzątkiem. Wsyp 1-2 łyżeczki herbaty (przy każdej herbacie jest podana ilość  suszu na litr wody). Następnie zalej wodą o temperaturze miedzy 60 a 80 st. C. Po 2, 3 minutach napar gotowy jest do picia.

Bardzo wygodnym sposobem parzenia herbaty jest umieszczanie suszu w tzw. zaparzaczkach. Trzeba jednak pamiętać, że cały aromat herbaty uwalnia się z liści, które musza mieć miejsce aby się rozwinąć.  Jeżeli tyko możesz nie „tłamś” suszu w ciasnych zaparzaczkach, wsypuj bezpośrednio do imbryka.

Osobiście  przygotowuję napar herbaty w tradycyjny sposób (jest to mój rytuał). Nigdy nie piję jej w pospiechu.

Nikt i nic nie jest mi w stanie przeszkodzi przed rozkoszowaniem się „boskim naparem”.

Czy można  parzyć zielona herbatę w temperaturze 100 st.C?

Przygotowując napar z zielonej herbaty musimy wziąć pod uwagę, czy chodzi nam przede wszystkim o walory smakowe, czy zdrowotne.  Najwięcej garbników dających bardziej cierpki smak wydziela się w temperaturze od 80 ° C, aminokwasy odpowiedzialne za smak słodkawy już w 50 °C. Niestety, giną one podobnie jak witaminy w wysokiej temperaturze. Najlepiej więc parzyć zieloną herbatę w temperaturze 60-80° C, żeby pogodzić wszystkie jej zalety.

Wyjątkowo, można zaparzyć Senchę w 100°C przez 2 minuty, kiedy zaczyna się przeziębienie lub grypa. Ten mocny napar ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

0
X