Jakie czynniki wpływają na dobry napar herbaty (camellia sinensis)
Herbata oprócz właściwości zdrowotnych (niewątpliwych) ma jeszcze właściwości smakowe. Aby herbata nas satysfakcjonowała musi nam smakować. Zaczynamy od zakupu. Kupuj herbatę tyko dobrej jakości od sprawdzonego sprzedawcy. Susz przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego nie przechodzą inne zapachy. Możesz też przechowywać w opakowaniu, w którym zakupiłeś herbatę. Jeżeli zużyłeś np. trzy łyżeczki herbaty, zwiń opakowanie tak, aby do pozostałego suszu nie dostało się powietrze.
Wielkość pojemników do przechowywania herbaty zależy od tego, jak często i ile sporządzasz naparów. Musimy pamiętać, że im mniej suszu w pojemniku, tym więcej powietrza, a więc herbata się utlenia i traci swoje właściwości.
Susz nie może być przechowywany w lodówce ani w zamrażarce. Najlepiej w miejscu, gdzie jest chłodno, nie dochodzą zapachy i nie ma wilgoci. Pamiętajcie herbata z zamrażarki zalana wrzątkiem traci wszystkie swoje właściwości.
Jak zaparzyć zieloną herbatę?
Najlepsze są całe liście herbaty a nierozdrobniony susz (poza Matcha). Przygotuj świeżą wodę (nie tą stojąca od wczoraj w czajniku). Podgrzej ją do temperatury 60-80 st. C. Ja używam czajnika z termoregulacją (80 zł z Biedronki).
Imbryk (czajniczek), do którego wsypiesz susz musi być lekko podgrzany, a więc przepłukuj go wrzątkiem. Wsyp 1-2 łyżeczki herbaty (przy każdej herbacie jest podana ilość suszu na litr wody). Następnie zalej wodą o temperaturze miedzy 60 a 80 st. C. Po 2, 3 minutach napar gotowy jest do picia.
Bardzo wygodnym sposobem parzenia herbaty jest umieszczanie suszu w tzw. zaparzaczkach. Trzeba jednak pamiętać, że cały aromat herbaty uwalnia się z liści, które musza mieć miejsce aby się rozwinąć. Jeżeli tyko możesz nie „tłamś” suszu w ciasnych zaparzaczkach, wsypuj bezpośrednio do imbryka lub do dużych zaparzaczek.
Osobiście przygotowuję napar herbaty w tradycyjny sposób (jest to mój rytuał). Nigdy nie piję jej w pośpiechu.
Nikt i nic nie jest mi w stanie przeszkodzić przed rozkoszowaniem się „boskim naparem”.
Chińczycy parzą herbatę trochę inaczej: wsypują dwa razy więcej suszu, dwa razy mniej wody i parzą napar przez 30 – 45 sekund. Ten sam susz może być zaparzany kilka razy.
Czy można parzyć zielona herbatę w temp. 100 st. C?
Przygotowując napar z zielonej herbaty musimy wziąć pod uwagę, czy chodzi nam przede wszystkim o walory smakowe, czy zdrowotne. Najwięcej garbników dających bardziej cierpki smak wydziela się w temperaturze od 80 ° C, aminokwasy odpowiedzialne za smak słodkawy już w 50 °C. Niestety, giną one podobnie, jak witaminy w wysokiej temperaturze. Najlepiej więc parzyć zieloną herbatę w temperaturze 60-80°C, żeby pogodzić wszystkie jej zalety.
Wyjątkowo, można zaparzyć Senchę w 100°C przez 2 minuty, kiedy zaczyna się przeziębienie lub grypa. Ten mocny napar ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.
Zapraszam do naszego sklepu
-
Sencha „Wiosenna Herbata”15.00zł – 90.00zł
-
Zielona herbata z dodatkiem jaśminu15.00zł – 41.00zł
-
Sencha Migdałowa20.00zł – 169.00zł
-
Herbata zielona Sencha Cytrynowa14.00zł – 180.00zł
-
Sencha Jagodowo-Figowa15.00zł – 180.00zł
-
Sencha Imbirowo-Jabłkowa14.00zł – 190.00zł
-
Herbata zielona z Wietnamu z uprawy organicznej15.00zł – 239.00zł
-
Herbata zielona z Rwandy uprawy organicznej14.00zł – 179.00zł
-
Herbata zielona Choui Fong z Tajlandii15.00zł – 139.00zł
-
Herbata zielona Sencha z Japonii15.00zł
-
Zielona japońska herbata prażona Houjicha22.00zł – 60.00zł
-
Japońska zielona herbata Konacha17.00zł – 200.00zł
-
Herbata Matcha z Japonii 100G65.00zł
-
Zielona herbata Bancha z uprawy ekologicznej22.00zł – 320.00zł
-
Herbata zielona MELFORT Special z Cejlonu (Sri Lanka)17.00zł – 169.00zł
0 komentarzy