Termin ten z angielskiego Crushing-Tearing-Curling oznacza: miażdżenie – rozdarcie – skręcanie. Produkcja tą metodą została wynaleziona w XX wieku przez Williama Mckerscher’a.

Zielone liście herbaty poddawane są więdnięciu, podczas których herbata traci do 70% wilgotności. Następnie liście są miażdżone, rozdzierane i skręcane w specjalnych maszynach z cylindrycznymi wałkami. Dzięki tej metodzie komórki liści są rozbite dokładniej i szybciej niż w przypadku tradycyjnej produkcji herbaty.

Produkcja metodą CTC jest bardziej wydajna niż tradycyjna. Herbata posiada intensywniejszy kolor. Ogonek i nerwy liści są w dużym stopniu ekstrahowane, a jedynie miąższ zielonych liści jest dalej przetwarzany. W zależności od pożądanego rozmiaru liścia proces ten można powtarzać kilka razy.

Herbaty te sprzedawane są przede wszystkim w torebkach do bezpośredniego zaparzania. Obecnie w Indiach produkcja metodą CTC jest stosowana prawie w 50%, a w Kenii prawie w 100%. Jednak w prowincji Darjeeling produkowana jest tylko metodą tradycyjną.

Najważniejsze oceny to: BP = Broken Pekoe – herbata o łamanych liściach   PF = Pekoe Fanning odsiewy liści , PD = Pekoe Dust – pył

Poniżej najważniejsze oceny dla:

Herbaty liściaste

Kwiatowy Pomarańczowy Pekoe = FOP
W Darjeeling także Golden Flowery Orange Pekoe = GFOP i Tippy Golden Flowery Orange Pekoe = TGFOP.  Odnosi się to do cienkiego, żylastego liścia z pakami, które zawierają mniej garbników, a zatem nie ciemnieją podczas oksydacji. Wskazują, że użyto młodych liści; jednak niekoniecznie jest to wyznacznik wyjątkowej jakości.
Pomarańczowy Pekoe = OP
Długi, żylasty liść, większy niż FOP. Znaczenie tego terminu jest nieznane. Pomarańczowy odnosi się do Ducha „Oranje”, co oznacza „królewski”.
Pekoe = P i Kwiecisty Pekoe = FP

Liść ten jest krótszy i większy niż Orange Pekoe, często również bardziej otwarty i nie tak drobno zwinięty. Pekoe „niskie” Pekoe ma liść w kształcie kuli. Pąki są silniejsze w naparze niż Pekoe pomarańczowe, ponieważ zawiera więcej żyłek liści (po Polsku unerwienie liści) i mniej „miąższu”.

Broken Tea

Kwiecisty Broken Orange Pekoe = FBOP
Gatunek ten odnosi się do dużych i bardzo aromatycznych herbat o małych liściach. Dobrze zwinięty liść z wieloma końcówkami, które zapewniają atrakcyjny wygląd.
Złamany Pomarańczowy Pekoe = GBOP
Bardzo dobra i mocna herbata, szczególnie w odniesieniu do Assama.
Broken Pomarańczowy Pekoe = BOP
Dobrze skonstruowany liść, który ma mniej końcówek niż FBOP, ale jest silniejszy i w smaku mniej kwiecisty.
Broken Orange Pekoe1 = BOP1
Na plantacjach w Indiach jest to wyjaśnienie dla FBOP, na Cejlonie jest to jednak „herbata półlistna”, gatunek, który znajduje się między OP a BOP.
Broken Pekoe = BP
W odniesieniu do metody CTC, BP jest gatunkiem, który daje bardzo mocny smak
Fannings and Dust
Najmniejsze części liścia, bez łodygi i żyłek, które są zbierane podczas przesiewania. Garbniki i kurz o wysokiej wydajności, mocne, szybko barwią filiżankę i dlatego są preferowane do stosowania w torebkach z herbatą.

0
Share via
Copy link