Dziś prezentuję dwa przepisy kulinarne z herbatą Matcha
Ciasteczka z herbatą Matcha
Potrzebujesz:
2 szklanki maki,
2 i ½ łyżki stołowej herbaty Matcha,
niecała kostkę masła 7/8
1 szklankę cukru pudru
2 żółtka jajek
5 dkg białej czekolady połamanej na małe kawałki.
szczypta soli
Mąkę połącz z herbatą Matcha i koniecznie przesiej. Utrzyj masło w robocie kuchennym . Jeżeli nie posiadasz takiego urządzenia, możesz utrzeć masło w misce, drewnianą łyżką. Masło najlepiej się uciera, kiedy parę minut postoi w ciepłym miejscu. Dodaj odrobinę soli.
Gdy masło będzie utarte powoli dodawaj cukier puder. Ucieraj dotąd aż będzie gładka masa bez żadnych grudek.
Stale ucierając dodaj dwa żółtka (miksuj),następnie zacznij powoli dodawać mąkę z Matchą (przesianą). Miksuj, ucieraj aż ciasto będzie gładkie. Następnie zacznij dodawać małe kawałki białej czekolady, cały czas mieszaj.
Przekrój ciasto na pół i uformuj dwa wałki o mniej więcej średnicy 4 cm i długości 18 cm. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Minimum to 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 175 st.C. Ciasto wyjmij z folii i pokrój w plastry o grubości mniej więcej 7mm. Plasterki ułóż na blaszce wcześniej wyłożonej papierem lub silikonem do pieczenia. Odstępy miedzy plastrami powinny wynosić około 2,5 cm. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut. Do momentu, kiedy brzegi zrobią się lekko złociste.
Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut, następnie przenieś ciasteczka w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Przygotowane ciasto zawinięte w folię możesz przechowywać w zamrażalniku do około 2 miesięcy. Ciato możesz zacząć formować po 15 minutach po wyjęciu z zamrażalnika.
Przepis ten podała i wypróbowała moja przyjaciółka na stałe mieszkająca w Anglii.
Czekolada z herbatą Matcha
Potrzebujesz:
40 dkg białej czekolady (4 tabliczki). Czekolada musi być najwyższej jakości czyli zawierać masło a nie olej. Dobrej jakości biała czekolada jest koloru kości słoniowej,
½ szklanki gęstej śmietany najlepiej 38 %,
2 łyżki stołowe masła dobrej jakości,
2 łyżki herbaty Matcha
Uwaga :przed przystąpieniem do tworzenia masy czekoladowej upewnij się, że wszystkie naczynia są suche. Woda może spowodować, że składniki nie połączą się.
Czekoladę posiekaj na bardzo małe kawałki albo ją zetrzyj na grubej tarce.
Masło posiekaj na malutkie kawałki.
Śmietanę podgrzewaj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zobaczysz, że prawie się zaczyna gotować, zdejmij z ognia. Natychmiast dodawaj białą czekoladę i masło. Musisz ciągle mieszać w przeciwnym razie powstaną gródki. Gdy mieszanka będzie gładka, dodaj 2 łyżki przesianej herbaty Matcha, cały czas mieszając.
Przelej masę do wcześnie wyłożonego pergaminem lub papierem do pieczenia pojemnika. Pojemnik powinien mieć równe dno, aby nie tworzyła się niecka. Upewnij się, że nie ma żadnych pęcherzyków na powierzchni. Jeżeli są musisz je zlikwidować lekko uderzając pojemnikiem o blat stołu. Gdy to nie pomoże wygładzaj masę silikonową łopatką.
Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wyjmij czekoladę z pojemnika i pokrój wg uznania suchym i bardzo ciepłym nożem. Możesz ją obsypać herbatą. Pokrojoną czekoladę podawaj zimną z lodówki. Czekoladę można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Smacznego!
0 komentarzy