Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Właściwości herbat ziołowych

lip 3, 2018 | HERBATY | 0 komentarzy

Właściwości herbat ziołowych to przede wszystkim właściwości lecznicze, a więc wspomagające pracę jelit. Herbaty ziołowe są dobre na trawienie, działają uspokajająco, pomagają zasnąć, wspomagają odchudzanie.

Wszystko zależy od składu herbat, czyli jak zioła zostały skomponowane. Herbatka ziołowa powinna również smakować, a więc dodaje się do niej różnego rodzaju ingrediencje, aby złagodzić smak dominujących ziół. Dzisiaj omówię właściwości pokrzywy i mięty.

Pokrzywa traktowana jest bardzo często jak chwast, który trzeba wyrwać, skosić ( w moim ogródku zadomowiła się i cały czas próbuje rozszerzyć swoje terytorium ).

Pokrzywa podobno rośnie tylko tam gdzie przebywa człowiek. Ma ona właściwości lecznicze, ponieważ zawiera gamę mikro i makroelementów takich jak między innymi wapń, magnez żelazo, potas, krzem oraz witaminę C, B2, A, K.

Napar z pokrzywy stosuje się przy dolegliwościach gastrycznych, czyli związanych z układem pokarmowym. Poza tym jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej (działanie moczopędne). Pokrzywa sprzyja również obniżeniu poziomu ciśnienia krwi oraz poziomu cukru we krwi. Trzeba też wspomnieć o wykorzystywaniu pokrzywy w kosmetyce. Woda pokrzywowa zalecana była przy łojotoku skóry głowy oraz świetnie wpływała na wzmocnienie włosów. Słyszałam również, że o pokrzywie mówi się – naturalny antybiotyk.

Drugą herbatą, którą omówię jest mięta. Mięta jest to genialne zioło, które ma właściwości zarówno lecznicze jak i smakowe (dodaje się ją dań mięsnych, warzywnych itp). Zasadziłam miętę w ogródku i zapach, kiedy łan mięty zaczyna falować np. przy wietrze, jest niepowtarzalny. Mięta zawiera witaminę C i A oraz mnóstwo soli mineralnych. Po ciężkostrawnym posiłku powinniśmy napić się herbatki z mięty, gdyż łagodzi konsekwencje przejedzenia oraz przyspiesza trawienie.

Dlatego też często wypijana jest przez osoby stosujące dietę odchudzającą. Napar z mięty ma również właściwości antyseptyczne. Dlatego często płuczemy jamę ustną płukankami z dodatkiem mięty. Natomiast mentol, wyciąg z mięty, stosowany jest przy dolegliwościach takich jak katar czy zapalenie dróg oddechowych. Herbatkę z mięty mogą pić kobiety w ciąży – do dwóch szklanek. Łagodzi mdłości, wzmacnia organizm (przeciwdziała przeziębieniom) i działa uspokajająco.

Czy są przeciwwskazania? Przeczytałam w literaturze, że dzieci do 4 roku życia nie powinny pić herbaty miętowej. Spożywanie jej powinny ograniczyć osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz kobiety karmiące piersią (mięta zmniejsza laktację).

Ja w gorące dni dodaję do wody z cytryną kilka liści mięty i proszę mi wierzyć, że świetnie gasi pragnienie. Drugi sposób to picie herbaty miętowej na zimno. Właściwości herbat ziołowych a właściwie zalety herbat ziołowych są ogromne. Warto zamiast po pastylkę (suplement diety) sięgnąć po napar z herbatek ziołowych. I zdrowsze i tańsze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *