Zaznacz stronę

Właściwości herbat ziołowych to przede wszystkim właściwości lecznicze, a więc wspomagające pracę jelit, trawienie, uspokajające, pomagające zasnąć i, o czym również warto wspomnieć, wspomagające odchudzanie.

Wszystko zależy od składu herbat, czyli jak zioła zostały skomponowane. Herbatka ziołowa powinna również smakować, a więc dodaje się do niej różnego rodzaju ingrediencje, aby złagodzić smak dominujących ziół. Dzisiaj omówię właściwości pokrzywy i mięty.

Pokrzywa traktowana jest bardzo często jak chwast, który trzeba wyrwać, skosić ( w moim ogródku zadomowiła się i cały czas próbuje rozszerzyć swoje terytorium ). Pokrzywa podobno rośnie tylko tam gdzie przebywa człowiek. Ma ona właściwości lecznicze, ponieważ zawiera gamę mikro i makroelementów takich jak między innymi wapń, magnez żelazo, potas, krzem oraz witaminę C, B2, A, K. Napar z pokrzywy stosuje się przy dolegliwościach gastrycznych, czyli związanych z układem pokarmowym. Poza tym jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej (działanie moczopędne). Pokrzywa sprzyja również obniżeniu poziomu ciśnienia krwi oraz poziomu cukru we krwi. Trzeba też wspomnieć o wykorzystywaniu pokrzywy w kosmetyce. Woda pokrzywowa zalecana była przy łojotoku skóry głowy oraz świetnie wpływała na wzmocnienie włosów. Słyszałam również, że o pokrzywie mówi się – naturalny antybiotyk.

Drugą herbatą, którą omówię jest mięta. Mięta jest to genialne zioło, które ma właściwości zarówno lecznicze jak i smakowe (dodaje się ją dań mięsnych, warzywnych itp). Zasadziłam miętę w ogródku i zapach, kiedy łan mięty zaczyna falować np. przy wietrze, jest niepowtarzalny. Mięta zawiera witaminę C i A oraz mnóstwo soli mineralnych. Po ciężkostrawnym posiłku powinniśmy napić się herbatki z mięty, gdyż łagodzi konsekwencje przejedzenia oraz przyspiesza trawienie. Dlatego też często wypijana jest przez osoby stosujące dietę odchudzającą. Napar z mięty ma również właściwości antyseptyczne. Dlatego często płuczemy jamę ustną płukankami z dodatkiem mięty. Natomiast mentol, wyciąg z mięty, stosowany jest przy dolegliwościach takich jak katar czy zapalenie dróg oddechowych. Herbatkę z mięty mogą pić kobiety w ciąży – do dwóch szklanek. Łagodzi mdłości, wzmacnia organizm (przeciwdziała przeziębieniom) i działa uspokajająco.

Czy są przeciwwskazania? Przeczytałam w literaturze, że dzieci do 4 roku życia nie powinny pić herbaty miętowej. Spożywanie jej powinny ograniczyć osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz kobiety karmiące piersią (mięta zmniejsza laktację).

Ja w gorące dni dodaję do wody z cytryną kilka liści mięty i proszę mi wierzyć, że świetnie gasi pragnienie. Drugi sposób to picie herbaty miętowej na zimno. Właściwości herbat ziołowych a właściwie zalety herbat ziołowych są ogromne. Warto zamiast po pastylkę (suplement diety) sięgnąć po napar z herbatek ziołowych. I zdrowsze i tańsze.

0
X