Każda pora roku jest dobra, by napić się dobrej herbaty. Herbata zwłaszcza w dobrym towarzystwie zawsze smakuje lepiej. W upalne dni pije się często ice tea, zaś w zimowe hot tea.
Herbata zimowa idealna na jesienno-zimową porę
Herbata zimowa ma za zadanie głównie smakować i rozgrzewać jednocześnie. Najlepiej oczywiście będzie smakować z ulubioną książką i ulubionym kubkiem do tego. Wówczas te długie często pochmurne, deszczowe wieczory znacznie milej mijają. Herbata zimowa ma się kojarzyć nam miło, ze spokojem, odpoczynkiem.
Przede wszystkim dzisiaj zimową porą czas na herbaty rozgrzewające z imbirem, alkoholem, a także przepis na herbatę idealną na przeziębienie. Poniżej podaję dwa przepisy z alkoholem i jeden z imbirem.
Gorąca herbata Toddy (Hot Toddys) – podobno świetny lek na przeziębienie.
Głównie potrzebujecie:
- 1szklankę wody,
- 5 goździków,
- laskę cynamonu,
- gwiazdkę anyżu,
- łyżkę wysokogatunkowej czarnej herbaty,
- łyżkę miodu (najlepiej ciemnego),
- 50 -60 ml alkoholu np. koniaku, brandy, rumu, whisky,
- cytrynę.
Do wody dodaj goździki, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Podgrzewaj aż do wrzenia. Odstaw z ognia. Dodaj liście herbaty i zaparzaj napar przez 4 minuty, następnie odcedź. Dodaj miód. Wybrany alkohol powoli (najlepiej po wierzchu łyżki) wlewaj do naparu. Wyciśnij cytrynę lub dodaj cytrynę pokrojoną. Możesz już herbatę serwować. Nie wiem, czy wyleczy, ale jest to napój niewątpliwie poprawiający humor.
Wódka z czarną herbatą
Składniki niezbędne:
- 750 ml wódki czystej,
- 6 łyżeczek wysokogatunkowej czarnej herbaty, czystej lub aromatyzowanej,
- opcjonalnie syrop lub miód.
Następnie umieść rozdrobnione liście herbaty w butelce wódki najlepiej przez lejek. Potrząsaj butelką około 1 minuty. Odstaw na 18 godzin. Odcedź i wlej do butelki. Możesz dodać ulubiony syrop lub miód. Tak przygotowana wódka gotowa jest do spożycia. Można ją również potraktować, jako bazę do koktajli.
Herbata zimowa rozgrzewająca Imbirowa
Najważniejszym składnikiem jest imbir, który ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych- działa bakteriobójczo, wspomaga trawienie etc.
- 2 łyżki korzenia świeżego imbiru obranego i pokrojonego w plasterki,
- 1, 5 do 2 szklanek wody,
- 1 do 2 łyżek miodu (lub nektaru z agawy),
- 1 łyżkę świeżego soku z limonki,
- zaparzoną wysokogatunkową czarną herbatę.
Obrany i pokrojony imbir w cienkie plasterki gotuj w wodzie, przez co najmniej 10 minut. Uwaga – jeżeli chcemy bardziej esencjonalny napój możemy dodać więcej korzenia świeżego imbiru i dłużej gotować. W dalszym etapie odstaw z ognia i dodaj limonkę, miód, i zaparzoną wcześniej czarną herbatę, Herbata może być przestudzona lub gorącą w zależności od tego, jaką temperaturę naparu chcemy uzyskać. Przypominam, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 st.C. W wyższej temperaturze traktujemy go, jako słodzik. W związku z tym do tego napoju możesz dodać również goździki, cynamon, kawałki pomarańczy. Zapraszam do wypróbowania przepisów i czas na herbatę rozgrzewającą.
0 komentarzy