Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Właściwości herbaty czerwonej Yunnan Pu-erh

mar 13, 2018 | HERBATY | 0 komentarzy

Właściwości herbaty czerwonej Yunnan Pu-erh są ogromne. Zanim jednak je  wymienię,  kilka zdań o ich sposobach produkcji.

Produkcja herbaty Pu-erh

Chińskie herbaty Yunnan Pu-erh  potocznie nazywanymi czerwonymi ( w Niemczech zalicza się je do herbat czarnych) są herbatami, których liście po fermentacji są ponownie nawadniane, co umożliwia drugą fermentację.
Określa  się je post-fermentowanymi herbatami (Sheng). 
Przechowywane są w chłodnych piwnicach lub zakopuje się je w ziemi na minimum jeden rok.
Cena Pu-erh zależna jest od czasu dojrzewania.

Niektóre składowane są w tajemniczych grotach przez 60 lat i są to herbaty najdroższe.

Drugim sposobem produkcji jest przyspieszony proces fermentacji (Ripe).

Herbaty sprzedaje się w formie liściastej lub sprasowanej (kostki, ciasteczka, gniazda). Przed prasowaniem liście herbaty są zgniatane maszynowo. 

Właściwości herbaty czerwonej

Herbata pu-erh czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E.
W związku z powyższym posiada multum (ostatnio modne słowo) właściwości prozdrowotnych.
Jest silnym antyoksydantem, czyli likwiduje nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie.
Ułatwia trawienie tłuszczów, normuje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru.
Niezbędna jest po obfitym, ciężkostrawnym posiłku.

Ponadto czerwona  herbata, dzięki enzymom i teinie wspomaga proces odchudzania.
Uwaga herbata nie odchudza, natomiast zwiększa metabolizm.
Jeżeli chcesz schudnąć zastosuj dietę, włącz ruch i kubek  herbaty Pu-erh.

Do niedawna uważano, że czerwoną herbatę powinno się pić po posiłku (niesłodzoną), a nie na pusty żołądek. Inaczej może wypłukiwać magnez z organizmu. Dzisiaj te poglądy się zmieniły.
Natomiast ze względu na szczawiany w niej zawarte, nie powinno się przekraczać 6 filiżanek dziennie.

Jak parzyć herbatę liściastą pu-erh?

Właściwości herbaty czerwonej to również aromat, który ją wyróżnia oraz smak

Herbatę pu-erh powinno się parzyć od 3 do 5 minut w miękkiej wodzie.
Najlepiej zalewać ją wodą po tzw. białym wrzeniu.

Informację o białym wrzeniu znajdziesz na naszym blogu.
Krótkie parzenie herbaty (3 minuty) daje orzeźwiający i pobudzający napar.
Dłuższe parzenie daje napar o działaniu relaksującym.

Ten sam susz herbaty można parzyć nawet 3 razy.
Napar należy rozlać a pozostawione liście znów zaparzyć (nie zostawiać ich w wodzie).
Za każdym razem uzyskujemy inny smak. Jest on wyrazisty i mniej lub bardziej pikantny.

Oczywiście wszystkie zalety herbaty pu-erh, zarówno te prozdrowotne, jak i zwiększające metabolizm uzyskamy parząc herbatę najwyższej jakości. Przeczytaj jak poznać dobrą herbatę

Chińskie szkoły parzenia herbaty czerwonej Pu-erh:

Obejrzałam film przedstawiający zajęcia w szkole parzenia herbaty Pu-erh.

Uczniowie to głownie młodzi ludzie, którzy pragną  nauczyć się rytualnego jej przygotowania i podawania.

Jak twierdzą nauczyciele Jest to sztuka, bo przecież herbata to magia, to rytuał, to nawyk.

Chińczycy kochają herbatę i wierzą w jej moc. Nie piją herbaty w biegu, a wręcz przeciwnie.
Powstają co rusz to nowe szkoły jej parzenia, serwowania i celebracji.

Sukcesywnie organizowane są lokalne targi, na których herbata prezentowana jest przez lokalnych wytwórców.
Wielokroć w różnych regionach Chin organizowane jest Święto Herbaty. Stwarza to możliwość jej degustacji, porównywania i oceniania różnych plantacji. Święta te cieszą się masowym udziałem mieszkańców. 

Spróbuj i ty

Wprowadź w kalendarz dnia rytuał parzenia herbaty.  Pamiętaj Jest to chwila tylko dla Ciebie, gdzie możesz się skupić, oderwać od codzienności, marzyć a nawet medytować.

W Polsce też jest co raz więcej miłośników herbaty. Powstają grupy jej amatorów np. na Facebooku

„zaparzaj z nami w sieci”.

Chiński sposób parzenia herbaty czerwonej Yunnan Pu-erh

Wyparz czajniczek, wsyp susz do czajniczka i zalej wrzątkiem i bardzo szybko pierwsze parzenie wylej.
Ponownie zalej susz wrzątkiem.
Do wysokości 1/3 filiżanki wlej ciepłą wodę, następnie uzupełnij naparem (napar zaparza się od 20 do 40 sekund). Ten sposób parzenia herbaty możesz powtarzać kilka razy. 

Chińczycy do parzenia pu-erh mają specjalną misę trzech sfer. Składa się: z pokrywki – symbolizuje niebo, spodka -symbolizuje ziemię i miski- symbolizuje ludzkość. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *