Właściwości herbaty czerwonej Yunnan Pu-erh są ogromne. Zanim jednak je wymienię, kilka zdań o ich sposobach produkcji.
Produkcja herbaty Pu-erh
Chińskie herbaty Yunnan Pu-erh potocznie nazywanymi czerwonymi ( w Niemczech zalicza się je do herbat czarnych) są herbatami, których liście po fermentacji są ponownie nawadniane, co umożliwia drugą fermentację.
Określa się je post-fermentowanymi herbatami (Sheng).
Przechowywane są w chłodnych piwnicach lub zakopuje się je w ziemi na minimum jeden rok.
Cena Pu-erh zależna jest od czasu dojrzewania.
Niektóre składowane są w tajemniczych grotach przez 60 lat i są to herbaty najdroższe.
Drugim sposobem produkcji jest przyspieszony proces fermentacji (Ripe).
Herbaty sprzedaje się w formie liściastej lub sprasowanej (kostki, ciasteczka, gniazda). Przed prasowaniem liście herbaty są zgniatane maszynowo.
Właściwości herbaty czerwonej
Herbata pu-erh czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E.
W związku z powyższym posiada multum (ostatnio modne słowo) właściwości prozdrowotnych.
Jest silnym antyoksydantem, czyli likwiduje nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie.
Ułatwia trawienie tłuszczów, normuje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru.
Niezbędna jest po obfitym, ciężkostrawnym posiłku.
Ponadto czerwona herbata, dzięki enzymom i teinie wspomaga proces odchudzania.
Uwaga herbata nie odchudza, natomiast zwiększa metabolizm.
Jeżeli chcesz schudnąć zastosuj dietę, włącz ruch i kubek herbaty Pu-erh.
Do niedawna uważano, że czerwoną herbatę powinno się pić po posiłku (niesłodzoną), a nie na pusty żołądek. Inaczej może wypłukiwać magnez z organizmu. Dzisiaj te poglądy się zmieniły.
Natomiast ze względu na szczawiany w niej zawarte, nie powinno się przekraczać 6 filiżanek dziennie.
Jak parzyć herbatę liściastą pu-erh?
Właściwości herbaty czerwonej to również aromat, który ją wyróżnia oraz smak
Herbatę pu-erh powinno się parzyć od 3 do 5 minut w miękkiej wodzie.
Najlepiej zalewać ją wodą po tzw. białym wrzeniu.
Informację o białym wrzeniu znajdziesz na naszym blogu.
Krótkie parzenie herbaty (3 minuty) daje orzeźwiający i pobudzający napar.
Dłuższe parzenie daje napar o działaniu relaksującym.
Ten sam susz herbaty można parzyć nawet 3 razy.
Napar należy rozlać a pozostawione liście znów zaparzyć (nie zostawiać ich w wodzie).
Za każdym razem uzyskujemy inny smak. Jest on wyrazisty i mniej lub bardziej pikantny.
Oczywiście wszystkie zalety herbaty pu-erh, zarówno te prozdrowotne, jak i zwiększające metabolizm uzyskamy parząc herbatę najwyższej jakości. Przeczytaj jak poznać dobrą herbatę
Chińskie szkoły parzenia herbaty czerwonej Pu-erh:
Obejrzałam film przedstawiający zajęcia w szkole parzenia herbaty Pu-erh.
Uczniowie to głownie młodzi ludzie, którzy pragną nauczyć się rytualnego jej przygotowania i podawania.
Jak twierdzą nauczyciele Jest to sztuka, bo przecież herbata to magia, to rytuał, to nawyk.
Chińczycy kochają herbatę i wierzą w jej moc. Nie piją herbaty w biegu, a wręcz przeciwnie.
Powstają co rusz to nowe szkoły jej parzenia, serwowania i celebracji.
Sukcesywnie organizowane są lokalne targi, na których herbata prezentowana jest przez lokalnych wytwórców.
Wielokroć w różnych regionach Chin organizowane jest Święto Herbaty. Stwarza to możliwość jej degustacji, porównywania i oceniania różnych plantacji. Święta te cieszą się masowym udziałem mieszkańców.
Spróbuj i ty
Wprowadź w kalendarz dnia rytuał parzenia herbaty. Pamiętaj Jest to chwila tylko dla Ciebie, gdzie możesz się skupić, oderwać od codzienności, marzyć a nawet medytować.
W Polsce też jest co raz więcej miłośników herbaty. Powstają grupy jej amatorów np. na Facebooku
„zaparzaj z nami w sieci”.
Chiński sposób parzenia herbaty czerwonej Yunnan Pu-erh
Wyparz czajniczek, wsyp susz do czajniczka i zalej wrzątkiem i bardzo szybko pierwsze parzenie wylej.
Ponownie zalej susz wrzątkiem.
Do wysokości 1/3 filiżanki wlej ciepłą wodę, następnie uzupełnij naparem (napar zaparza się od 20 do 40 sekund). Ten sposób parzenia herbaty możesz powtarzać kilka razy.
Chińczycy do parzenia pu-erh mają specjalną misę trzech sfer. Składa się: z pokrywki – symbolizuje niebo, spodka -symbolizuje ziemię i miski- symbolizuje ludzkość.
0 komentarzy