Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Najczęściej sięgamy po czarną herbatę

maj 1, 2018 | HERBATY | 0 komentarzy

Według przeprowadzanych badań, najczęściej sięgamy po czarną herbatę. Pijemy ją do śniadania, do kolacji, przy spotkaniach towarzyskich w domach, w kawiarniach, herbaciarniach. Często też herbatę traktujemy jak lekarstwo na niestrawność, przejedzenie etc.

Proces produkcji herbaty

Herbata uprawiana jest na plantacjach herbacianych i zbierana jest w stosownym czasie, na ogół mechanicznie. Będąc na Sri Lance odwiedziłam plantację, gdzie liście herbaty zbierane były ręcznie przez kobiety (mężczyźni nadzorowali pracę).

Czas zbioru herbaty jest różny. Głównie zależy od klimatu i miejsca w jakim uprawiana jest herbata. Z tego samego krzaka uzyskujemy herbatę czarną, czerwoną, zieloną i białą. Każda z tych herbat  ma inny proces produkcji, np. inny proces fermentacji, oksydacji, suszenia.

W produkcji herbaty czarnej wyróżniamy cztery etapy: więdnięcie liści,  skręcanie, oksydację i suszenie.

Jakie właściwości ma czarna herbata?

Napar z czarnej herbaty zawiera flawonoidy. Mają one właściwości antyoksydacyjne, czyli „wymiatają” z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki są przyczyną wielu chorób i to między innymi przez nie nasz organizm się starzeje.

Najcenniejszymi flawonoidami pochodzącymi z czarnej herbaty są teaflawiny, które powstają na skutek oksydacji. Chronią one organizm przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi.

Napar z czarnej herbaty pobudza również wydzielanie soków trawiennych,  a więc przyczynia się do poprawy trawienia. Dodatkowo herbata ma właściwości pobudzające, czyli stawiające nas do pionu, albo uspokajające, a to zależy od czasu parzenia.

W procesie parzenia naparu najpierw wydziela się teina, która ma właściwości pobudzające, natomiast tanina, która osłabia działanie teiny, uwalnia się po 3-5 minutach. Po tym czasie napar ma właściwości uspokajające.

Herbata długo parzona ma gorzki smak, a to za sprawą dużej ilości garbnika znajdującego się w herbacie. Większą mocą charakteryzują się odmiany wysokogatunkowe, gdyż w suszu jest więcej młodych liści.

Właściwości czarnej herbaty zaczął doceniać przemysł kosmetyczny. Powstają linie kosmetyków na bazie naparu z herbaty. Są to kosmetyki przeciwstarzeniowe.

Czytaj również:

Kosmetyczne właściwości herbaty

Czy czarną herbatę można pić w dowolnych ilościach?

Najczęściej sięgamy po czarną herbatę. Ale,  tak jak we wszystkim,  należy zachować umiar. Czarna herbata pita w nadmiarze może powodować drżenie rąk, bezsenność, zbytnie pobudzenie.

W takim razie ile możemy wypić filiżanek czarnej herbaty? Moim zdaniem tyle, aby nie występowały działania uboczne. I pamiętajmy – sięgamy po herbatę najwyższej jakości,  np. oferowaną w naszym sklepie.

KUBKI, DZBANKI DO HERBATY

  • Promocja! przepiękny porcelanowy dzbanek z sitkiem

    Dzbanek Porcelanowy z zaparzaczem 900 ml

    139.00
  • Promocja! świąteczny kubek z sitkiem

    Kubek Porcelanowy Świąteczny z zaparzaczem Cha Cult 230 ml

    55.00

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *