Zaznacz stronę

Chińskie czerwone herbaty Yunnan Pu-erh lub Pu-er są herbatami, których liście po fermentacji są ponownie nawadniane, co umożliwia drugą fermentację. Nazywa się je post-fermentowanymi herbatami. Są one przechowywane w chłodnych piwnicach lub zakopuje się je w ziemi na minimum jeden rok.

Cena Pu-erh zależna jest od długości dojrzewania. Niektóre przechowywane są w tajemniczych grotach przez 60 lat..

Właściwości herbaty czerwonej

Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E. Pu-erh – oprócz tego, że pomaga w redukcji wagi – ma wiele właściwości zdrowotnych.

Ponadto czerwona herbata, dzięki enzymom i teinie, jest niezwykłe skuteczna przy odchudzaniu ponieważ likwiduje nadmiar tkanki tłuszczowej. Stosując odchudzającą dietę nie zapominaj o czerwonej herbacie.  Czerwoną herbatę powinno się pić po posiłku (niesłodzoną), a nie na pusty żołądek. Inaczej może wypłukiwać magnez z organizmu. Zawiera ona również szczawiany, więc  ze względu na nerki nie należy przekraczać 6 filiżanek dziennie .

Jak parzyć herbatę?

Herbatę powinno się parzyć od 3 do 5 minut w miękkiej wodzie. Najlepiej zalewać ją wodą po tzw. białym wrzeniu. Informację o białym wrzeniu znajdziesz na naszym blogu. Krótkie parzenie herbaty (3 minuty) daje orzeźwiający i pobudzający napar. Dłuższe parzenie daje napar o działaniu relaksującym. Tę samą herbatę można parzyć nawet 3 razy. Za każdym razem uzyskujemy inny smak naparu. Herbata charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem mniej lub bardziej pikantnym. Oczywiście wszystkie zalety herbaty czerwonej, zarówno te prozdrowotne jak i odchudzające, uzyskamy parząc herbatę najwyższej jakości.

0
X