Nastąpiła fala upalnych dni, gdzie temperatura w niektórych rejonach Polski przekracza 30 st. Celsjusza

W czasie upałów bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu a więc dostarczenie wody i jeszcze raz wody. Można oczywiście pić wodę z kranu, napoje gazowane i niegazowane zakupione w sklepie, czy np. przegotowaną z czajnika. Myślę, że jednak najlepsza będzie smakowa, sporządzona w domu na bazie różnych herbat.

Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.  Masz natomiast pewność z jakich komponentów napój się składa oraz, że na pewno ma właściwości prozdrowotne.

W poprzednim wpisie podawałam przepisy na herbaty mrożone wykonane na bazie herbaty czarnej.

 

Jak zrobić mrożoną herbatę w domu?

W tym wpisie podam sposoby sporządzania napoi na gorące dni, na bazie herbaty białej Pai Mu Tan i herbaty Sencha.  Ze względu na zawartość kofeiny nie są to herbaty polecane dzieciom i kobietom w ciąży ale…….

Sprawdzone przepisy na mrożone herbaty 

Jako ciekawostka podam, że herbata mrożona powstała ponad 100 lat temu na targach handlowych w St. Louis.  Ale wracając do tematu. Bazując na poniższych przepisach napar możemy przyrządzać kilka razy na tym samym suszu. Zalewamy susz wodą w temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Po 3 minutach przelewamy napar do drugiego dzbanka i odstawiamy do wystygnięcia. Potocznie zwane fusy, które pozostały w dzbanku możemy ponownie zalać wodą.

Ice tea z herbaty Gruszkowa Pasja Kompozycja ta  składa się z dwóch herbat białej Pai Mu Tan i zielonej Senchy. Charakteryzuje się ona  gorzkawo- słodkim smakiem. Zawarte w mieszance owoce takie jak: gruszka, mango i ananas dodają nie tylko słodycz, ale i orzeźwienie.

  • Wsyp do dzbanka 4-5 łyżeczek suszu,
  • zalej 1 litrem wody w temperaturze 70-80 st. Celsjusza,
  • odczekaj 3 minuty a następnie przelej napar do drugiego dzbanka,
  • odstaw do całkowitego wystygnięcia, jeżeli lubisz zimne napoje to odstaw do lodówki,
  • do smaku możesz dodać trochę miodu, kawałki cytryny i kostki lodu.

Ponownie  zalej  „fusy” herbaty jeszcze dwa, trzy razy wodą w temperaturze 70- 80 stopni Celsjusza.  W ten sam sposób możesz przygotować dodatkowe porcje. Napój jest i smaczny i zdrowy.

Ice tea z herbaty Owoc Granatu

Mieszanka Owoc Granatu  składa się z 79 % białej herbaty Pai Mu Tan, pozostałe procenty to Sechna i Kukicha. Do tej mieszanki dodany jest  owoc dragon fruit  (  w Polsce znany pod nazwą smoczy owoc lub  truskawkowa gruszka). Ponadto kawałki kiwi, malin i granatu. Wspaniała kompozycja.

  • Wsypujemy do dzbanka 4 – 5 łyżeczek suszu,
  • zalewamy 1 litrem wody w temp. 70-80 st. Celsjusza,
  • po 3 minutach przelewamy napar do drugiego dzbanka i odstawiamy do przestudzenia lub do lodówki do wychłodzenia,
  • do tak przygotowanego napoju możemy dodać kawałki lodu, odrobinę miodu i plasterek cytryny.

I tak, jak w poprzednim przepisie, nie wyrzucamy herbaty pozostałej z naparu, tylko na jej bazie możemy sporządzić dwa, trzy dodatkowe porcje napoju.

Ze względu na zawartość kofeiny, tych herbat nie poleca się małym dzieciom i kobietom w ciąży. Moim zdaniem w tych naparach jest  znikoma ilość kofeiny i nikomu nie zaszkodzi szczególnie drugie lub trzecie parzenie. Naprawdę jest bardzo smaczna i uwaga; zielona herbata wychładza.

Herbata owocowa dla dzieci na upalne dni

Najlepszą herbatą dla dzieci jest herbata owocowa. Polecam wszystkie herbaty owocowe. Wystarczy 4-5 łyżek herbaty woda(1 litr) o temperaturze 100 st. Celsjusza. Odczekać 10 minut i napar do picia gotowy. Nie odcedzamy owoców! Do wystudzonego naparu możemy dodać:

  • kilka kostek lodu przygotowanego z owoców z naparu
    rozcieńczać  go zimną wodą (1/2 szklanki naparu i pół zimnej wody)
  • można dosłodzić miodem lub syropem.

0
Share via
Copy link