Nastąpiła fala upalnych dni, gdzie temperatura w niektórych rejonach Polski przekracza 30 st. Celsjusza
W czasie upałów bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu a więc dostarczenie wody i jeszcze raz wody. Można oczywiście pić wodę z kranu, napoje gazowane i niegazowane zakupione w sklepie, czy np. przegotowaną z czajnika. Myślę, że jednak najlepsza będzie smakowa, sporządzona w domu na bazie różnych herbat.
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Masz natomiast pewność z jakich komponentów napój się składa oraz, że na pewno ma właściwości prozdrowotne.
W poprzednim wpisie podawałam przepisy na herbaty mrożone wykonane na bazie herbaty czarnej.
Jak zrobić mrożoną herbatę w domu?
W tym wpisie podam sposoby sporządzania napoi na gorące dni, na bazie herbaty białej Pai Mu Tan i herbaty Sencha. Ze względu na zawartość kofeiny nie są to herbaty polecane dzieciom i kobietom w ciąży ale…….
Sprawdzone przepisy na mrożone herbaty
Jako ciekawostka podam, że herbata mrożona powstała ponad 100 lat temu na targach handlowych w St. Louis. Ale wracając do tematu. Bazując na poniższych przepisach napar możemy przyrządzać kilka razy na tym samym suszu. Zalewamy susz wodą w temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Po 3 minutach przelewamy napar do drugiego dzbanka i odstawiamy do wystygnięcia. Potocznie zwane fusy, które pozostały w dzbanku możemy ponownie zalać wodą.
Ice tea z herbaty Gruszkowa Pasja Kompozycja ta składa się z dwóch herbat białej Pai Mu Tan i zielonej Senchy. Charakteryzuje się ona gorzkawo- słodkim smakiem. Zawarte w mieszance owoce takie jak: gruszka, mango i ananas dodają nie tylko słodycz, ale i orzeźwienie.
- Wsyp do dzbanka 4-5 łyżeczek suszu,
- zalej 1 litrem wody w temperaturze 70-80 st. Celsjusza,
- odczekaj 3 minuty a następnie przelej napar do drugiego dzbanka,
- odstaw do całkowitego wystygnięcia, jeżeli lubisz zimne napoje to odstaw do lodówki,
- do smaku możesz dodać trochę miodu, kawałki cytryny i kostki lodu.
Ponownie zalej „fusy” herbaty jeszcze dwa, trzy razy wodą w temperaturze 70- 80 stopni Celsjusza. W ten sam sposób możesz przygotować dodatkowe porcje. Napój jest i smaczny i zdrowy.
Ice tea z herbaty Owoc Granatu
Mieszanka Owoc Granatu składa się z 79 % białej herbaty Pai Mu Tan, pozostałe procenty to Sechna i Kukicha. Do tej mieszanki dodany jest owoc dragon fruit ( w Polsce znany pod nazwą smoczy owoc lub truskawkowa gruszka). Ponadto kawałki kiwi, malin i granatu. Wspaniała kompozycja.
- Wsypujemy do dzbanka 4 – 5 łyżeczek suszu,
- zalewamy 1 litrem wody w temp. 70-80 st. Celsjusza,
- po 3 minutach przelewamy napar do drugiego dzbanka i odstawiamy do przestudzenia lub do lodówki do wychłodzenia,
- do tak przygotowanego napoju możemy dodać kawałki lodu, odrobinę miodu i plasterek cytryny.
I tak, jak w poprzednim przepisie, nie wyrzucamy herbaty pozostałej z naparu, tylko na jej bazie możemy sporządzić dwa, trzy dodatkowe porcje napoju.
Ze względu na zawartość kofeiny, tych herbat nie poleca się małym dzieciom i kobietom w ciąży. Moim zdaniem w tych naparach jest znikoma ilość kofeiny i nikomu nie zaszkodzi szczególnie drugie lub trzecie parzenie. Naprawdę jest bardzo smaczna i uwaga; zielona herbata wychładza.
Herbata owocowa dla dzieci na upalne dni
Najlepszą herbatą dla dzieci jest herbata owocowa. Polecam wszystkie herbaty owocowe. Wystarczy 4-5 łyżek herbaty woda(1 litr) o temperaturze 100 st. Celsjusza. Odczekać 10 minut i napar do picia gotowy. Nie odcedzamy owoców! Do wystudzonego naparu możemy dodać:
- kilka kostek lodu przygotowanego z owoców z naparu
rozcieńczać go zimną wodą (1/2 szklanki naparu i pół zimnej wody) - można dosłodzić miodem lub syropem.
0 komentarzy