Nastąpiła fala upalnych dni, gdzie temperatura w niektórych rejonach Polski przekracza 30 st. Celsjusza.

W czasie upałów bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu a więc dostarczenie wody i jeszcze raz wody. Można oczywiście pić wodę z kranu, napoje gazowane i niegazowane zakupione w sklepie, czy np. przegotowaną z czajnika. Myślę, że jednak najlepsza będzie smakowa, sporządzona w domu na bazie różnych herbat.
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.  Masz natomiast pewność z jakich komponentów napój się składa oraz, że na pewno ma właściwości prozdrowotne.

W poprzednim wpisie podawałam przepisy na herbaty mrożone wykonane na bazie herbaty czarnej.

Jak zrobić mrożoną herbatę w domu?

W tym wpisie podam sposoby sporządzania napoi na gorące dni, na bazie herbaty białej Pai Mu Tan i herbaty  Sencha.  Ze względu na zawartość kofeiny nie są to herbaty polecane dzieciom i kobietom w ciąży ale…….

Ułatwienia

Bazując na poniższych przepisach napar możemy przyrządzać kilka razy na tym samym suszu. Zalewamy susz wodą w temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Po 3 minutach przelewamy napar do drugiego dzbanka i odstawiamy do wystygnięcia. Potocznie zwane fusy, które pozostały w dzbanku możemy ponownie zalać wodą.

Przepisy na mrożone herbaty cd.

Ice tea z herbaty  Gruszkowa Pasja

Kompozycja ta  składa się z dwóch herbat białej Pai Mu Tan i zielonej Sencha.

Charakteryzuje się ona  gorzkawo słodkim smakiem. Zawarte w mieszance owoce takie jak: gruszka, mango i ananas dodają nie tylko słodycz, ale i orzeźwienie.

  • Wsyp do dzbanka 4-5 łyżeczek suszu,
  • zalej 1 litrem wody w temperaturze 70-80 st. Celsjusza,
  • odczekaj 3 minuty a następnie przelej napar do drugiego dzbanka,
  • odstaw do całkowitego wystygnięcia, jeżeli lubisz zimne napoje to odstaw do lodówki,
  • do smaku możesz dodać trochę miodu, kawałki cytryny i kostki lodu.

Ponownie  zalej  „fusy” herbaty jeszcze dwa, trzy razy wodą w temperaturze 70- 80 stopni Celsjusza.  W ten sam sposób możesz przygotować dodatkowe porcje. Napój jest i smaczny i zdrowy.

Ice tea z herbaty Owoc Granatu

Mieszanka Owoc Granatu  składa się z 79 % białej herbaty Pai Mu Tan, pozostałe procenty to Sechna i Kukicha. Do tej mieszanki dodany jest   owoc dragon fruit  (  w Polsce znany pod nazwą smoczy owoc lub  truskawkowa gruszka). Ponadto kawałki kiwi, malin i granatu. Wspaniała kompozycja.

  • Wsypujemy do dzbanka 4 – 5 łyżeczek suszu,
  • zalewamy 1 litrem wody w temp. 70-80 st. Celsjusza,
  • po 3 minutach przelewamy napar do drugiego dzbanka i odstawiamy do przestudzenia lub do lodówki do wychłodzenia,
  • do tak przygotowanego napoju możemy dodać kawałki lodu, odrobinę miodu i plasterek cytryny.

I tak, jak w poprzednim przepisie, nie wyrzucamy herbaty pozostałej z naparu, tylko na jej bazie możemy sporządzić dwa, trzy dodatkowe porcje napoju.

Ze względu na zawartość kofeiny, tych herbat nie poleca się małym dzieciom i kobietom w ciąży. Moim zdaniem w tych naparach jest  znikoma ilość kofeiny i nikomu nie zaszkodzi szczególnie drugie lub trzecie parzenie. Naprawdę jest bardzo smaczna i uwaga zielona herbata wychładza.

Herbata dla dzieci na upalne dni

Najlepszą herbatą dla dzieci jest herbata owocowa.
Polecam wszystkie herbaty owocowe. Wystarczy 4-5 łyżek herbaty woda(1 litr) o temperaturze 100 st. Celsjusza. Odczekać 10 minut i napar do picia gotowy. Nie odcedzamy owoców !
Do wystudzonego naparu możemy dodać:

  • kilka kostek lodu przygotowanego z owoców z naparu
    rozcieńczać  go zimną wodą (1/2 szklanki naparu i pół zimnej wody)
  • można dosłodzić miodem lub syropem.

                      Smacznego 

 

 

 

0
X

ZGARNIAJ RABATY. ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).