Domowa herbata mrożona Ice Tea
Zbliżają się gorące dni, coraz częściej sięgamy po herbatę mrożoną. Podam kilka przepisów, które skomponowałam i wypróbowałam. Herbaty te są bardzo smaczne, a przede wszystkim maja właściwości prozdrowotne. Mogą być zdrowymi zamiennikami herbat ice tea, napojów gazowanych nabywanych w sklepach.
Udostępniam bezpłatnie e-book – „Kompendium wiedzy o herbacie” a w nim wszystko co powinieneś wiedzieć o herbatach.
Zanim zaczniesz robić herbatę mrożoną (ice tea) musisz poznać parę zasad:
- Jeżeli używasz herbaty z krzaka camellia ( herbata czarna, zielona, biała, puerh, oolong), susz musisz koniecznie zaparzyć we właściwej temperaturze i czasie.
- Po zaparzeniu pozostaw napar do wystygnięcia.
- Jeżeli lubisz herbatę słodką, możesz dosłodzić ją syropem klonowym lub. miodem, ale pamiętać, że powyżej 40 st.C miód traci swoje właściwości. Unikaj białego cukru.
- Lód w kostkach, kulkach etc. dodajesz zawsze do naparu wystudzonego. Kawałki lodu powinno się zrobić z czystej wody, herbaty owocowej, czarnej i zielonej.
Możesz dodać również liście mięty, czy też melisy, kawałki cytryny i limonki. Herbata mrożona zrobiona z herbat owocowych jest również doskonała. Smakuje fantastycznie i wspierać dietę odchudzającą. Przy diecie odchudzającej należy dużo pić i nie dodajemy niczego co słodzi.
Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu? – sprawdzone przepisy
Herbata czarna połączona z herbatą owocową, w moim przypadku herbata Jagodowy Sen, Bora-Bora lub Rozkoszna Pokusa.Przypominam, że herbata czarna jest bardzo silnym antyoksydantem.
Składniki:
- 1 łyżeczka suszu czarnej herbaty niearomatyzowanej Black Gunpowder
- 5 łyżek stołowych herbaty owocowej Szarlotka
- Kilka kostek lodu przygotowanego z naparu herbaty owocowej lub czystej wody
- ½ łyżeczki miodu
Susz czarnej herbaty zaparzam w imbryku (3/4 szklanki wody w temperaturze 99-100 st. C) przez 3 minuty. Napar przelewam do oddzielnego naczynia. Herbatę owocowa 4-5 łyżek zalewam 1 litrem wody o temperaturze 100 st. C.
Odstawiam do ostygnięcia, następnie do letniego naparu dodaję napar z czarnej herbaty, pół łyżeczki miodu, a na koniec wrzucam kilka kostek lodu przygotowanych z czystej wody lub naparu herbaty.
Tak przygotowane ice tea ma bardzo ciekawy, niepowtarzalny smak. Jest to połączenie słodkiego smaku z nutą goryczy.
Herbata mrożona z kostek lodu
Sporządź bardzo mocny napar z herbaty czarnej, np 3 łyżeczki herbaty Pettiagala, zalej 1/3 szklanki wody w temperaturze 99-100 stopni Celsjusza. W tych samych proporcjach możesz zrobić kostki lodu z herbat zielonych np. Sencha. Pamiętaj, że zieloną herbatę zaparzasz w temp. 70-80 st.Celsjusza. Napar z herbat pozostaw do ostygnięcia, a następnie przelej w pojemniki na lód i wstaw do zamrażarki.
Z herbaty owocowej np.herbaty Bora Bora przygotuj napar i pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną herbatę możesz dosłodzić łyżką miodu. Do tak przygotowanego naparu dodaj kostki lodu z herbaty zielonej lub czarnej.
Kostki lodu przełamią smak słodkiej herbaty, dodadzą trochę goryczy i nadadzą jej niepowtarzalny smak.
Herbata mrożona z czarnej i owocowej truskawkowy ogród
Składniki:
- 7-8 łyżeczek czarnej wysokogatunkowej herbaty Margaret’s Hope.
- 7 łyżek owocowej herbaty Truskawkowy Ogród.
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie).
- 2-3 plasterki cytryny lub limonki
Najpierw zaparzamy herbatę czarną. Zalewamy 2 szklankami wody w 100 st. Celsjusza. Po trzech minutach odcedzamy napar. Herbatę owocową zalewamy 6 szklankami wody w 100 st. Celsjusza. Odstawiamy na 10 minut.
Z herbaty owocowej wybierz 1 łyżkę owoców, dodaj zimna wodę. Mieszankę tę (włącznie z owocami ) zamroź w kulkach lub kwadracikach. Połącz napar z czarnej herbaty z herbatą owocową. Ostudzoną wstaw do lodówki. Dodaj miód, plasterki cytryny lub limonki. Na koniec dodaj kostki lodu z owocami. Mieszanka ta ma bardzo ciekawy, niespotykany smak.
Przepis na mrożona herbatę mojej przyjaciółki Angielki
- 7 łyżeczek niearomatyzowanej czarnej wysokogatunkowej herbaty Gunpowder
- 2 łyżki słodziku – może to być miód, cukier puder, lub syrop klonowy,
- 300 ml. świeżego wyciśniętego soku pomarańczowego,
- sok z 1 limonki,
- kilka plasterków pomarańczy,
- liście mięty,
- kilka kostek lodu.
Susz czarnej herbaty zaparzamy w 1 litrze gorącej wody w 100 stopniach Celsjusza. Napar przelewamy do dzbanka i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy jest już chłodny, dodajemy jeden ze słodzików i porządnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia, następnie dodajemy sok z limonki, sok z pomarańczy (koniecznie świeży), potem kostki lodu i liście mięty. To napój i smaczny i zdrowy.
Herbaty mrożone z herbat owocowych
Herbatę mrożoną robi się również z herbat owocowych. Smakuje fantastycznie i wspiera dietę odchudzającą. Bo wiadomo, że przy diecie odchudzającej trzeba dużo pić. Do herbaty owocowej, która wspiera dietę odchudzającą nie dodajemy niczego co słodzi.
Sposób przyrządzania ice tea z herbaty owocowej
Zalewamy 5 łyżek suszu herbaty owocowej 1 litrem gorącej wody, ostawiamy do wystygnięcia i możemy doda łyżeczkę miodu, plasterki cytryny lub limonki oraz kostki lodu, najlepiej zrobione z naparu herbaty.
Herbata owocowa charakteryzuje się różnymi smakami np.
- Jagodowy Sen – kompozycja, który w swoim składzie ma m. innymi jagody, czarne porzeczki, truskawki, jabłka, dziki bez, kwiat hibiskusa. Jest to herbata bardzo smaczna i bardzo kolorowa.
- Granat Jagoda– w jej skład wchodzą między innymi nasiona granatu, jagody, kawałki jabłka, dziki bez, płatki nagietka i chabra. Po zaparzeniu możesz zobaczyć wirujące płatki nagietka i chabra.
- Bora –Bora – niezwykła kompozycja, w skład której wchodzą: jabłko, papaja, porzeczki, czarna porzeczka, maliny, truskawki, kwiaty hibiskusa, słonecznika i chabra
- Truskawkowy Ogród – niezwykła kompozycja truskawek, malin, jeżyny, jabłka, czarnej porzeczki, kawałków jabłka, kwiaty hibiskusa i dzikiego bzu. Herbata jest bardzo oryginalna w smaku.
- Rozkoszna Pokusa – jak sama nazwa wskazuje kusi swoim oryginalnym składem i smakiem. W skład wchodzą: maliny, truskawki, jeżyny, jagody, czarne porzeczki, kwiat hibiskusa i rodzynki.
- Szarlotka– w jej skład wchodzi przede wszystkim jabłko i cynamon, dodatkowo migdały, dzika róża, dziki bez, porzeczki. Przepyszna herbata, smakiem przypominająca domową szarlotkę.
Wymienione herbaty można łączyć z czarną herbatą (przepis powyżej). Można je zaparzać prze 10 -15 minut i pić sam napar. Ja osobiście nie przecedzam i piję napar wraz z wkładem.
Z czym najlepiej smakuje herbata mrożona Ice tea?
Mrożona herbata może być wspaniałym, orzeźwiającym napojem, który idealnie pasuje do wielu dodatków smakowych. Oto kilka propozycji, z czym możesz połączyć mrożoną herbatę, aby podkreślić jej smak:
Owoce – owoce cytrusowe, takie jak limonki, cytryny, pomarańcze lub grejpfruty, świetnie komponują się z mrożoną herbatą. Możesz także dodać do niej jagody, truskawki, maliny, borówki czy brzoskwinie.
Syropy – do mrożonej herbaty możesz dodać syrop z miodem, karmelem, wanilią, malinami czy kokosem. Syropy dodadzą słodkiego smaku i urozmaicą smak napoju. Chociaż ten sposób nie będzie najzdrowszy to wiele osób lubi dosładzać
Mięta – dodanie świeżej mięty do mrożonej herbaty nada jej dodatkowy, orzeźwiający smak.
Imbir – kawałki imbiru dodane do mrożonej herbaty nada jej pikantnego smaku i zapach.
Kwiaty – do mrożonej herbaty możesz dodać kwiaty jadalne, takie jak kwiaty róży, lawendy, hibiskusa czy jaśminu. Kwiaty dodadzą nie tylko smaku, ale także pięknego koloru.
Pamiętaj, że to tylko kilka propozycji, a smaki i dodatki zależą od twojego gustu i preferencji smakowych.
Pamiętajcie, że herbaty mrożone są doskonałym zamiennikiem wszystkich napojów wysoko słodzonych.
Zapraszam do sklepu internetowego i wypróbowania powyższych przepisów z herbatami, które wg mnie najlepiej sprawdzą się jako herbaty mrożone.
Przepisy do wypróbowania w najbliższym czasie! Uwielbiam mrożone herbatki, robię z owocowych herbat (np. gruszka z ananasem z Malwy) i lodem, orzeźwiają doskonale 🙂
Polecam też mrożone herbaty z zielonej herbaty lub Rooibos, są wyśmienite. Moze chciałaby Pani podać swój przepis albo przepisy i zgodzic się na opublkowanie. W zamian otrzyma Pani paczuszkę herbaty owocowej.
Pozdrawiam
Joanna Michałowska