W kuchni chińskiej sucha herbata jest stosowana jako przyprawa do dań mięsnych, ryb, warzyw, owoców morza i ryżu. Nadaje potrawom szczególny aromat i smak.
Oto przepisy z użyciem herbat
Znalazłam je w książce „Herbata” Pochlebkina. (Już go cytowałam, pisząc o gotowaniu wody na herbatę).
Mięso duszone z herbatą
Składniki:
- 0,5 kg mięsa (może być drób),
- 2 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego)
- 25-50 g masła
- 3 łyżeczki suchej herbaty (czarnej, zielonej lub mieszanki obu, a najlepiej aromatyzowanej)
- 1 jabłko (kwaskowate)
- 3-4 ząbki czosnku
Mięso należy obgotować, pokroić na małe kawałki (ok.3 cm), włożyć do garnka razem z olejem i masłem i dusić przez 5-10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Trzeba je regularnie przewracać.
Teraz posypujemy mięso herbatą, dodajemy pokrojone jabłko, czosnek i jeszcze trochę masła. Dusimy na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Myślę, że bardzo dobrze sprawdzi się jako przyprawa herbata aromatyzowana Żurawinowa Przygoda lub Sencha Zielone Jabłko – Kiwi. Może też być po prostu herbata czarna St. James
Gliwajn to napój z grzanego wina z przyprawami. Ale można go też zrobić z herbaty i soków.
Potrzebujemy:
1 litra mocnej herbaty , 300 g soku winogronowego lub wiśniowego, 300 g soku z jabłek (ale tylko klarownego), 200 g cukru, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki anyżu (jeśli ktoś lubi) i koniecznie 1 łyżeczkę cynamonu oraz 3-4 goździki.
Zaparzamy świeżą, w najlepszym gatunku herbatę. 5 łyżeczek czarnej lub 3 czarnej i 2 zielonej na litr wody. Najlepiej w dużym czajniku czy dzbanku, żeby nie trzeba było dolewać wody.
Do emaliowanego garnka wlewamy soki i dodajemy przyprawy. Dolewamy świeżą herbatę. Ważne żeby herbatę dodać do soku, a nie odwrotnie. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 30 minut. Napój nie powinien się zagotować.
Gorący wlewamy do pucharków, do których można wrzucić rodzynki, migdały i orzechy.
Jeśli bardzo chcemy, możemy wzmocnić gliwajn koniakiem (100g na litr napoju). Inne alkohole popsułyby aromat gliwajnu herbacianego.
Gliwajn można zrobić z różnych herbat czarnych i zielonych. Można wzbogacić jego owocowy smak Lichee Tea Bardziej korzenny uzyskamy dzięki Margaret’s Hope. Ciekawy smak da nam też herbata Kukicha. Niska zawartość kofeiny i garbników w tej herbacie sprawia, że nadaje się ona dla dzieci i seniorów. Dodałabym do niej mniej soku, żeby nie zagłuszyć całkiem smaku herbaty.
Ja wolę gliwajn na bazie klasycznej czarnej herbaty z prowincji Assam Mokalbari East.
Ale wybór w Dzbanie Herbaty jest duży. Próbujcie z różnymi herbatami i podzielcie się wrażeniami.
0 komentarzy