Zaznacz stronę

W kuchni chińskiej sucha herbata jest stosowana jako  przyprawa do dań mięsnych, ryb, warzyw, owoców morza i ryżu. Nadaje potrawom szczególny aromat i smak.

Oto przepisy, które znalazłam w książce „Herbata” Pochlebkina. (Już go cytowałam, pisząc o gotowaniu wody na herbatę).

Mięso duszone z herbatą

Produkty:  0,5 kg mięsa (może być drób),

2 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego)

25-50 g masła

3 łyżeczki suchej herbaty (czarnej, zielonej lub mieszanki obu, a najlepiej aromatyzowanej)

1 jabłko (kwaskowate)

3-4 ząbki czosnku

Mięso obgotować, pokroić na małe kawałki (ok.3 cm), włożyć do garnka razem z olejem i masłem i dusić przez 5-10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Trzeba je regularnie przewracać.

Teraz posypujemy mięso herbatą, dodajemy pokrojone jabłko, czosnek i jeszcze trochę masła.

Dusimy na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Myślę, że bardzo dobrze sprawdzi się jako przyprawa herbata aromatyzowana Żurawinowa Przygoda lub Sencha Zielone Jabłko – Kiwi. Może też być po prostu herbata czarna St. James

Gliwajn to napój z grzanego wina z przyprawami. Ale można go też zrobić z herbaty i soków.

Potrzebujemy:

1 litra mocnej herbaty , 300 g soku winogronowego lub wiśniowego, 300 g soku z jabłek (ale tylko klarownego), 200 g cukru, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki anyżu (jeśli ktoś lubi) i koniecznie 1 łyżeczkę cynamonu oraz 3-4 goździki.

Zaparzamy świeżą, w najlepszym gatunku herbatę. 5 łyżeczek czarnej lub 3 czarnej i 2 zielonej na litr wody. Najlepiej w dużym czajniku czy dzbanku, żeby nie trzeba było dolewać wody.

Do emaliowanego garnka wlewamy soki i dodajemy przyprawy. Dolewamy świeżą herbatę. Ważne żeby herbatę dodać do soku, a nie odwrotnie. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 30 minut. Napój nie powinien się zagotować.

Gorący wlewamy do pucharków, do których można wrzucić rodzynki, migdały i orzechy.

Jeśli bardzo chcemy, możemy wzmocnić gliwajn koniakiem (100g na litr napoju). Inne alkohole popsułyby aromat gliwajnu herbacianego.

Gliwajn można zrobić z różnych herbat czarnych i zielonych. Można wzbogacić jego owocowy smak Lichee Tea Bardziej korzenny uzyskamy dzięki Margaret’s Hope.  Ciekawy smak da nam też Kukicha. Niska zawartość kofeiny i garbników w tej herbacie sprawia, że nadaje się ona dla dzieci i seniorów. Dodałabym do niej mniej soku, żeby nie zagłuszyć całkiem smaku herbaty.

Ja wolę gliwajn na bazie klasycznej czarnej herbaty z prowincji Assam Mokalbari East.

Ale wybór w Dzbanie Herbaty jest duży. Próbujcie z różnymi herbatami i podzielcie się wrażeniami.

0
X