Tradycyjny sposób picia herbaty Matcha to przygotowanie i picie ze specjalnej miseczki.
Podaję dwa przepisy kulinarne. Potrzebujesz średniej wielkości miseczki, bambusowej trzepaczki, drewnianej łyżeczki, gorącej wody i herbaty Matcha. Wsyp do miski 1 łyżeczkę herbaty dodaj 200 ml gorącą wodę (około 80- 90 st.C) i ubijaj trzepaczką aż do uzyskania piany. Tak przygotowana herbata gotowa jest do spożycia.
Jeżeli nie posiadasz wymienionych akcesoriów możesz również zrobić herbatę Matcha w kubku. Należy podgrzać wodę (400ml) do 80-90 stopni. Do sproszkowanej herbaty (2 łyżeczki) dodaj odrobinę wody i mieszaj (musisz uzyskać konsystencje pasty). Cały czas mieszając dodawaj powoli gorącą wodę. Ilość wody, którą dodasz zależy od twoich preferencji smakowych. Możesz również użyć elektryczny spieniacz do mleka (zastępuje miotełkę).
Inne przepisy kulinarne z wykorzystaniem herbaty Matcha
Kremowa Matcha Latte
Składniki:
- 340 gr. gorącego pełnotłustego mleka kokosowego
- 2 łyżeczki herbaty zielonej Matcha w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki proszku Moringa (dostępny w sklepach, zawiera bardzo dużo witaminy C)
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i możesz pić. Naprawdę bardzo smaczna Matcha latte
Jagodowo, truskawkowa Matcha Smoothie
Składniki:
- 2 szklanki mleka migdałowego (można zrobić samemu)
- 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
- 1 łyżka zielonej herbaty Matcha
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego (bardzo duży wybór w sklepach)
Umieść wszystkie składniki w blenderze, zmiksuj i pij. Koktajl ten jest bardzo energetyczny, zawiera wiele cennych składników takich jak witaminy, sole mineralne etc.
Zdrowa lemoniada Matcha
Składniki:
- 2 filiżanki gorącej wody
- ½ łyżeczki proszku zielonej herbaty Matcha
- 1 szklanka cukru- może być brzozowy
- ½ szklanki świeżego wyciśniętego soku z cytryny
- ¼ szklanki świeżego wyciśniętego soku z limonki
- 1 ½ litra zimnej wody
Połącz herbatę, cukier i gorącą wodę (cukier musi się rozpuścić), następnie dodaj soki z cytryny i limonki oraz zimną wodę. Musisz schłodzić napój przynajmniej przez 30 minut. Podawaj z kostkami lodu i plasterkami cytryny.
Inny przepisy kulinarne herbaty Matcha to ciasteczka ryżowe Matcha Mochi.
Jak widzicie herbata ta ma wiele zastosowań w przepisach kulinarnych. Można z niej przygotować tradycyjną herbatę jak i różnego rodzaju koktajle, nie tylko bardzo pożywne, ale również bardzo smaczne.
Krótka charakterystyka
Herbata Matcha pochodzi z krzaka camellia sinensis. Około 6 tygodni przed zbiorami krzaki herbaty są zaciemniane. Ustawia się specjalne rusztowania pokryte nieprzepuszczającym promieni słonecznych materiałem. 3 dni przed zbiorami rośnie w całkowitych ciemnościach.
Posiada bardzo dużo przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu wole rodniki, odpowiedzialne za choroby i starzenie się. Pochodna katechiny EGCG jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i występuje głównie w zielonych herbatach. Matcha zawiera teinę – jest to ten sam związek chemiczny co kofeina w kawie.
Działanie kofeiny łagodzi L-teanina. Dodatkowo działa uspokajająco, relaksująco, łagodzi stres, stabilizuje nastrój. Zarówno L-teanina jak i EGCG sprzedawane są jako suplement diety. Obowiązkowo zieloną herbatę szczególnie Matcha powinny pić osoby z chorobami układu krążenia, mające nieuregulowane ciśnienie krwi oraz z wysokim cholesterolem. Kobiety w ciąży ze względu na obecność teiny powinny zasięgnąć porady lekarza.
0 komentarzy