Japońskie słodycze zdecydowanie różnią się od tych europejskich. Lody o smaku szpinaku, czy desery z dodatkiem sosu sojowego to typowe japońskie przekąski.

Tym razem prezentujemy przepis na japońskie ciasteczka ryżowe Mochi, czyli ciasteczka ryżowe z dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Wystarczy raz zasmakować ten japoński smakołyk, by wracać do niego tak często, jak to tylko możliwe!

REKOMENDOWANA HERBATA: Matcha oryginalna herbata z Chin

PRODUKTY:

– 1 szklanka mąki ryżowej

– pół szklanki cukru trzcinowego

– niecała szklanka wody

– 2-3 łyżki zielonej herbaty Matcha

– łyżka cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasteczek Matcha Mochi:

Na początek uformuj ciasto. W tym celu wsyp do miski mąkę ryżową, pół szklanki cukru trzcinowego, 2-3 łyżki herbaty Matcha , niecałą szklankę wody.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, by składniki się ze sobą połączyły a ciasto nabrało intensywnie zielonego koloru. Tak uformowaną masę należy włożyć do naczynia oraz wstawić do mikrofalówki na około 5 minut.
Po ostudzeniu ciasta, można już formować kulki, które na koniec delikatnie uklepuje się wierzchnią częścią dłoni. Dzięki temu będą mieć nieco okrągły i spłaszczony kształt.
Na koniec należy osypać kulki niewielką ilością cukru pudru i gotowe! Jeśli chcesz poczuć prawdziwy klimat japońskiej kuchni, zaparz dodatkowo herbatę Matcha lub przyrządź Matcha latte. Mochi jedz koniecznie pałeczkami!
Smacznego:)

0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).