Japońskie słodycze zdecydowanie różnią się od tych europejskich. Lody o smaku szpinaku, czy desery z dodatkiem sosu sojowego to typowe japońskie przekąski.

Tym razem prezentujemy przepis na japońskie ciasteczka ryżowe Mochi, czyli ciasteczka ryżowe z dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Wystarczy raz zasmakować ten japoński smakołyk, by wracać do niego tak często, jak to tylko możliwe!

REKOMENDOWANA HERBATA: Matcha oryginalna herbata z Chin

PRODUKTY:

– 1 szklanka mąki ryżowej

– pół szklanki cukru trzcinowego

– niecała szklanka wody

– 2-3 łyżki zielonej herbaty Matcha

– łyżka cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasteczek Matcha Mochi:

Na początek uformuj ciasto. W tym celu wsyp do miski mąkę ryżową, pół szklanki cukru trzcinowego, 2-3 łyżki herbaty Matcha , niecałą szklankę wody.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, by składniki się ze sobą połączyły a ciasto nabrało intensywnie zielonego koloru. Tak uformowaną masę należy włożyć do naczynia oraz wstawić do mikrofalówki na około 5 minut.
Po ostudzeniu ciasta, można już formować kulki, które na koniec delikatnie uklepuje się wierzchnią częścią dłoni. Dzięki temu będą mieć nieco okrągły i spłaszczony kształt.
Na koniec należy osypać kulki niewielką ilością cukru pudru i gotowe! Jeśli chcesz poczuć prawdziwy klimat japońskiej kuchni, zaparz dodatkowo herbatę Matcha lub przyrządź Matcha latte. Mochi jedz koniecznie pałeczkami!
Smacznego:)

0
X

ZGARNIAJ RABATY. ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).