Przepis na japońskie Mochi
Japońskie słodycze zdecydowanie różnią się od tych europejskich. Lody o smaku szpinaku, czy desery z dodatkiem sosu sojowego to typowe japońskie przekąski.
Tym razem prezentujemy przepis na japońskie ciasteczka ryżowe Mochi, czyli ciasteczka ryżowe z dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Wystarczy raz zasmakować ten japoński smakołyk, by wracać do niego tak często, jak to tylko możliwe!
REKOMENDOWANA HERBATA: Matcha oryginalna herbata z Chin
PRODUKTY:
– 1 szklanka mąki ryżowej
– pół szklanki cukru trzcinowego
– niecała szklanka wody
– 2-3 łyżki zielonej herbaty Matcha
– łyżka cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasteczek Matcha Mochi:
Na początek uformuj ciasto. W tym celu wsyp do miski mąkę ryżową, pół szklanki cukru trzcinowego, 2-3 łyżki herbaty Matcha , niecałą szklankę wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać, by składniki się ze sobą połączyły a ciasto nabrało intensywnie zielonego koloru. Tak uformowaną masę należy włożyć do naczynia oraz wstawić do mikrofalówki na około 5 minut.
Po ostudzeniu ciasta, można już formować kulki, które na koniec delikatnie uklepuje się wierzchnią częścią dłoni. Dzięki temu będą mieć nieco okrągły i spłaszczony kształt. Na koniec należy osypać kulki niewielką ilością cukru pudru i gotowe! Jeśli chcesz poczuć prawdziwy klimat japońskiej kuchni, zaparz dodatkowo herbatę Matcha lub przyrządź Matcha latte. Mochi jedz koniecznie pałeczkami! Smacznego:)
0 komentarzy