Do herbat mlecznych zalicza się między innymi  Masala chai, Chai late.

Wszystkie te herbaty łączy dodatek mleka i są coraz bardziej popularne, również w Europie.

Przedstawiam dwa przepisy:

Przepis na herbatę mleczną Masala Chai

3/4 szklanki wody,

2 do 4 strąków kardamonu (należy je delikatnie zmiażdżyć),

1 do 2 cienkich plasterków świeżego imbiru,

2,5 do 3 cm laski cynamonowej,

1 sztuka anyżu (gwiazdki),

3/4 szklanki mleka,

1 do 2 łyżeczek czarnej herbaty najlepiej liściastej Assam lub Cejlońskiej,

Słodzik do smaku np. miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy.

Dwa sposoby parzenia.

Do wody dodaj kardamon, imbir, cynamon i anyż. Mieszankę doprowadź  do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż do momentu, gdy poczujesz intensywny zapach. Następnie  dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu  przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty. Po przecedzeniu pijemy.

Drugi sposób parzenia

Jeśli preferujesz bardzo aromatyczną herbatę, dzień wcześniej  kardamon, cynamon i anyż zalej zimną woda i zagotuj. Pod przykryciem zostaw na noc. Rano dodaj pokrojony imbir i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu  przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty następnie przecedź. I jest już gotowe do spożycia.

Przepis na herbatę mleczną Chai late

Składniki

2 laski cynamonu, rozbite na kawałki,

2 łyżeczki całe czarnego pieprzu,

10 całych goździków,

6 zielonych strąków kardamonu, popękanych,

5 cm świeżego imbiru, cienko pokrojonego,

4 filiżanki wody,

2 łyżki stołowe czarnej herbaty liściastej najlepiej Assam lub cejlońskiej,

1/2 szklanki słodziku np. trzcinowy cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie),

3 filiżanki zimnego mleka lub opcjonalnie  mleko kokosowe lub inne mleko np. roślinne.

Umieść cynamon, pieprz, goździki i kardamon w małym rondelku na średnim ogniu. Podgrzewaj przez 3-4 minuty do czasu, aż zacznie pachnieć (potrząsaj i nie dopuść do przypalenia). Dodaj imbir i wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dosyp herbatę i zostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie dodaj środek słodzący.Mieszaj aż do rozpuszczenia. Odcedź napój przez sitko o drobnych oczkach. Spień mleko i je podgrzej. Wlej 3/4 szklanki ciepłej bazy herbaty do każdego kubka. Dodaj 1/4 szklanki podgrzanego mleka i zamieszaj. Na wierzch dodaj  czubatą łyżką mlecznej piany.

0
X

ZGARNIAJ RABATY. ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).