Do herbat mlecznych zalicza się między innymi Masala chai, Chai late.
Wszystkie te herbaty łączy dodatek mleka i są coraz bardziej popularne, również w Europie.
Przepis na herbatę mleczną Masala Chai
3/4 szklanki wody,
2 do 4 strąków kardamonu (należy je delikatnie zmiażdżyć),
1 do 2 cienkich plasterków świeżego imbiru,
2,5 do 3 cm laski cynamonowej,
1 sztuka anyżu (gwiazdki),
3/4 szklanki mleka,
1 do 2 łyżeczek czarnej herbaty najlepiej liściastej Assam lub Cejlońskiej,
Słodzik do smaku np. miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy.
Dwa sposoby parzenia:
Do wody dodaj kardamon, imbir, cynamon i anyż. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż do momentu, gdy poczujesz intensywny zapach. Następnie dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty. Po przecedzeniu pijemy.
Drugi sposób parzenia – herbata mocno aromatyczna
Jeśli preferujesz bardzo aromatyczną herbatę, dzień wcześniej kardamon, cynamon i anyż zalej zimną woda i zagotuj. Pod przykryciem zostaw na noc. Rano dodaj pokrojony imbir i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty następnie przecedź. I jest już gotowe do spożycia.
Kardamon jest również często dodawany do kawy, herbaty. Ma wyraźny, korzenny aromat, Ma działanie bakteriobójcze jednocześnie wspomaga procesy trawienne. Herbata z dodatkiem kardamonu i bardzo ceniona w Indiach to Masala Chai.
Przepis na herbatę mleczną Chai late
Składniki
2 laski cynamonu, rozbite na kawałki,
2 łyżeczki całe czarnego pieprzu,
10 całych goździków,
6 zielonych strąków kardamonu, popękanych,
5 cm świeżego imbiru, cienko pokrojonego,
4 filiżanki wody,
2 łyżki stołowe czarnej herbaty liściastej najlepiej Assam lub cejlońskiej,
1/2 szklanki słodziku np. trzcinowy cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie),
3 filiżanki zimnego mleka lub opcjonalnie mleko kokosowe lub inne mleko np. roślinne.
Umieść cynamon, pieprz, goździki i kardamon w małym rondelku na średnim ogniu. Podgrzewaj przez 3-4 minuty do czasu, aż zacznie pachnieć (potrząsaj i nie dopuść do przypalenia).
Dodaj imbir i wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dosyp herbatę i zostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie dodaj środek słodzący.Mieszaj aż do rozpuszczenia. Odcedź napój przez sitko o drobnych oczkach. Spień mleko i je podgrzej. Wlej 3/4 szklanki ciepłej bazy herbaty do każdego kubka. Dodaj 1/4 szklanki podgrzanego mleka i zamieszaj. Na wierzch dodaj czubatą łyżką mlecznej piany.
0 komentarzy