Blog o herbacie, ziołach i nie tylko (dywagacje przy herbacie)

KATEGORIE: DIETA W CIĄŻY / DYWAGACJE PRZY HERBACIE / HERBATY / INSPIRACJE / PRZEPISY / ZADBAJ O SIEBIE

Herbata mleczna przepisy

sty 8, 2019 | PRZEPISY | 0 komentarzy

Do herbat mlecznych zalicza się między innymi  Masala chai, Chai late.

Wszystkie te herbaty łączy dodatek mleka i są coraz bardziej popularne, również w Europie. 

Przepis na herbatę mleczną Masala Chai

3/4 szklanki wody,

2 do 4 strąków kardamonu (należy je delikatnie zmiażdżyć),

1 do 2 cienkich plasterków świeżego imbiru,

2,5 do 3 cm laski cynamonowej,

1 sztuka anyżu (gwiazdki),

3/4 szklanki mleka,

1 do 2 łyżeczek czarnej herbaty najlepiej liściastej Assam lub Cejlońskiej,

Słodzik do smaku np. miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy.

Dwa sposoby parzenia:

Do wody dodaj kardamon, imbir, cynamon i anyż. Mieszankę doprowadź  do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż do momentu, gdy poczujesz intensywny zapach. Następnie  dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu  przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty. Po przecedzeniu pijemy.

Drugi sposób parzenia – herbata mocno aromatyczna

Jeśli preferujesz bardzo aromatyczną herbatę, dzień wcześniej  kardamon, cynamon i anyż zalej zimną woda i zagotuj. Pod przykryciem zostaw na noc. Rano dodaj pokrojony imbir i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko i liście herbaty i dalej gotuj na wolnym ogniu  przez minutę. Odstaw z ognia na 2 minuty następnie przecedź. I jest już gotowe do spożycia.

Kardamon jest również często dodawany do kawy, herbaty. Ma wyraźny, korzenny aromat, Ma działanie bakteriobójcze jednocześnie wspomaga procesy trawienne. Herbata z dodatkiem kardamonu i bardzo ceniona w Indiach to Masala Chai.

Zapraszam również do artykułu, by dowiedzieć się m.in. co to jest bawarką, do jakich herbat dodaje się mleko?

Przepis na herbatę mleczną Chai late

Składniki

2 laski cynamonu, rozbite na kawałki,

2 łyżeczki całe czarnego pieprzu,

10 całych goździków,

6 zielonych strąków kardamonu, popękanych,

5 cm świeżego imbiru, cienko pokrojonego,

4 filiżanki wody,

2 łyżki stołowe czarnej herbaty liściastej najlepiej Assam lub cejlońskiej,

1/2 szklanki słodziku np. trzcinowy cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie),

3 filiżanki zimnego mleka lub opcjonalnie  mleko kokosowe lub inne mleko np. roślinne.

Umieść cynamon, pieprz, goździki i kardamon w małym rondelku na średnim ogniu. Podgrzewaj przez 3-4 minuty do czasu, aż zacznie pachnieć (potrząsaj i nie dopuść do przypalenia).

Dodaj imbir i wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dosyp herbatę i zostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie dodaj środek słodzący.Mieszaj aż do rozpuszczenia. Odcedź napój przez sitko o drobnych oczkach. Spień mleko i je podgrzej. Wlej 3/4 szklanki ciepłej bazy herbaty do każdego kubka. Dodaj 1/4 szklanki podgrzanego mleka i zamieszaj. Na wierzch dodaj  czubatą łyżką mlecznej piany.


0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *