Co to jest bawarka?

W Polsce  herbatę z mlekiem nazywamy bawarką. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa bavarois. (mieszkaniec Bawarii). Pod koniec XVII wieku podano ją w paryskiej kawiarni i nazwano ją bavarois
na cześć księcia bawarskiego, który towarzyszył Elżbiecie Charlotcie ( księżniczce bawarskiej) w drodze na ślub z Filipem Orleańskim.
Do Polski trafiła pod koniec XVIII wieku. W Polsce oprócz mleka do herbaty dodawano alkohol.
Do niedawna uważano, że bawarka jest doskonałym napojem dla kobiet karmiących piersią, gdyż
zwiększa laktację. Dziś tak się już nie uważa, nie mniej kilka pokoleń matek piło bawarkę aby dziecko nie było głodne. 

Obecnie największą popularnością herbata z dodatkiem mleka cieszy się w Anglii. Tak jak twierdzi  moja przyjaciółka Angielka, każdy rodowity Anglik pije herbatę z mlekiem. Kiedyś zawsze nalewano do filiżanki najpierw mleko a później herbatę. Dzisiaj, jak komu wygodnie.

Do jakich herbat dodaje się mleko?

Mleko dodaje się najczęściej do czarnych herbat uprawianych w regionie Assam oraz na Sumatrze Stanowią one bazę dla angielskiej herbaty śniadaniowej English Breakfast. Herbata English Breakfast charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Jest bardzo popularna wśród Anglików, ale znalazła również wielu zwolenników w Polsce. Intensywny smak naparu ciekawie komponuje się w połączeniu z odrobiną mleka i cukru.Herbaty uprawiane na Sri lance (Cejlon) charakteryzują się różnorodnością profili smakowych. Do większość herbat cejlońskich (czarnych) można dodawać mleko lub cytrynę, cukier lub miód. Herbaty Cejlońskie stanowią bazę dla herbat Earl Grey.

W Anglii do herbaty Earl Grey dokłada się plasterek cytryny i odrobinę cukru. Z kolei w Stanach Zjednoczonych dodaje się mleko. Moja przyjaciółka Angielka dodaje mleko do wszystkich czarnych herbat , zarówno aromatyzowanych jak i niearomatyzowanych. Herbaty te dosładza odrobiną cukru trzcinowego lub łyżeczką miodu. Takie herbaty pija często, niezależnie od pory dnia. I jak twierdzi – nie ma lepszego połączenia niż ciemna herbata o korzennym smaku z odrobiną mleka.

Do jakich herbat nie dodaje się mleka?

Generalnie nie dodaje się mleka  do czerwonej i białej. Czasami do niektórych herbat zielonych np. Gunpowder dodaje się cukier. Znawcy herbat twierdzą, że biała herbata jest zbyt skomplikowana i zbyt delikatna aby można było ją ulepszać dodatkami. Mleka również nie dodaje się do herbat owocowych i nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale taka mieszanka może wywołać rozstrój żołądkowy (połączenie owoców z mlekiem). Można je dosładzać, najlepiej miodem, syropem klonowym.
Z powyższych powodów do herbat ziołowych również nie dodajemy mleka.

Pić czy nie pić herbaty z mlekiem?

Są ludzie, którzy uważają, że mleko do herbaty powinno się dodawać i słodzić np. cukrem trzcinowym. Inni uważają, że jest to profanacja herbaty, że najlepsza herbata to ta, która nie ma dodatków. Jeżeli masz jakieś wątpliwości, poeksperymentuj. Wypij kilka łyków bez mleka, kilka łyków osłodzonej i kilka łyków z mlekiem. Następnie sam zdecyduj.

Istnieje też kategoria herbat mlecznych

W Polsce coraz częściej zyskuje na popularności. Ten rodzaj herbat omówię w następnych wpisach i podam kilka przepisów uzyskanych od swojej przyjaciółki.
A teraz eksperymentujcie i sami zdecydujcie czy pić herbatę z mlekiem czy też nie.

 

0
X