Jakie herbaty nadają się do łączenia z whisky?
Coraz częściej herbata jest nie tylko serwowana w tradycyjny sposób, ale dodawana do potraw i do alkoholu. Szczególnie do cocktaili z whisky. Najbardziej popularne herbaty dodawane do alkoholu to herbaty z krzaka Camellia Sinensis takie jak: zielona, czarna i oolong.
Przedstawiam trzy przepisy na herbatę z whisky.
Highball – Coctail whisky z sodą
Tutaj prym wiedzie Japonia. Japończycy przywiązują bardzo dużą wagę do ceremonii i do rytuałów.
W sposób rytualny parzą herbatę, jak również przygotowują highball (cocktail whisky z sodą). Twierdzą, że każdy może połączyć whisky z sodą, ale nie każdy potrafi to zrobić w sposób kunsztowny.
W Japonii highball stał się formą sztuki, której uczą się barmani z całego świata. Zaczynają od lodu dodawanego do alkoholu. Lód musi być idealnie przezroczysty, albo w formie dużych kostek, albo grubego patyka (włóczni). Szklanki do highball powinny być zimne i dlatego przechowywane są w lodówce. Olejki cytrusowe – to zwieńczenie cocktailu.
Cała sztuka polega na proporcjach, odpowiednim lodzie oraz mieszaniu X razy. W Japonii jest bardzo dużo odmian whisky, trzeba wybrać swoją ulubioną.
Whisky łączy się z najbardziej popularnym napojem mianowicie: z zieloną herbatą- na ogół z senchą.
Napar herbaty dodaje nieco pikanterii i z powodzeniem zastępuje olejek cytrusowy, plasterek cytryny lub limonki.
Przepis na herbatę zieloną z whisky
Składniki:
- 60 ml japońskiej whisky,
- 60 ml parzonej zielonej herbaty, schłodzonej (herbatę parzymy przez 2-3 minuty w temp. 80 st. Celsjusza),
- klubowa soda do whisky – schłodzona,
- lód w formie dość grubego kija (włóczni) lub dużych kostek lodu,
- cukierki z liści klonu (opcjonalnie)
Przygotowanie: wlej whisky i herbatę do zimnej szklanki (specjalnej), dodaj lód, albo w formie włóczni, albo kilku dużych kostek, wymieszaj herbatę, whisky i lód, aby składniki się połączyły. Na końcu dodaj sodę. Udekoruj cukierkiem z liści klonu.
Przepis wydaje się prosty. Ale tak jak Japończycy twierdzą – diabeł tkwi w szczegółach. Zielona herbata może to być sencha, ale nie koniecznie, każda nada trochę inny smak. Lód powinien być przezroczysty i w ciekawej formie np. kija lub dużych kostek. Wielokrotność mieszania ? – trzeba próbować.
Klubowa soda – jest jej spory wybór.
Eksperymentuj i zaskocz swoich gości!
Herbata z whisky na przeziębienie
Taki cocktail poleciła mi moja przyjaciółka Brytyjkę, na przeziębienie. Wypróbowałam i daję słowo nie tylko pomaga zwalczyć chorobę, ale doskonale wpływa na sen.
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 5 goździków,
- 1 laska cynamonu , opcjonalnie,
- 1 strąk anyżu, opcjonalnie,
- 1 łyżka liści czarnej herbaty,
- 1 łyżka miodu,
- 60 ml whisky,
- 1 ćwiartka cytryny
Przygotowanie: W małym garnku wymieszaj wodę, goździki, cynamon, anyż. Doprowadź wodę do temperatury wrzenia i zdejmij ją z ognia. Dodaj liście czarnej herbaty i zaparzaj przez 4 minuty. Przecedź do dużego kubka lub specjalnej szklanki. Dodaj miód. Wlewaj powoli alkohol po tylnej części łyżki.
Dodaj ćwiartkę cytryny, może być sok.
Herbata z whisky i imbirem 12 porcji
Składniki:
- 270 ml whisky żytniej George Dickel,
- 90 ml likieru benedyktyńskiego,
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 180 ml syropu imbirowego*,
- 90 ml miodu kwiatowego,
- 8 łyżeczek herbaty oolong (zaparzaj w 900 ml wody przez 3 do 5 minut, napar musi być przestudzony),
- dekoracja: 12 cytrynowych krążków wysadzanych goździkami, 12 listków mięty, cukier cynamonowy
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do naczynia na poncz i mieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą.
- Udekoruj: każdą cytrynę nabij goździkami, listkiem mięty i posypką cukru cynamonowego.
- Rozlej do 12 szklanek
*Syrop imbirowy:
1/3 szklanki świeżego, obranego i posiekanego korzenia imbiru.
3/4 szklanki bardzo drobnego cukru,
3/4 szklanki wody
Przygotowanie : w małym rondelku zagotuj wszystkie składniki, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez 20 do 30 minut. Odcedź dwukrotnie do słoika. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce- do 2 tygodni.
0 komentarzy