Jakie herbaty nadają się do łączenia z whisky?


Coraz częściej herbata jest nie tylko serwowana w tradycyjny sposób, ale dodawana do potraw i do alkoholu. Szczególnie do cocktaili z whisky. Najbardziej popularne herbaty dodawane do alkoholu to herbata zielona, czarna i oolong. Przedstawiam trzy przepisy na herbatę z whisky.


Highball – Coctail whisky z sodą


Tutaj prym wiedzie Japonia. Japończycy przywiązują bardzo dużą wagę do ceremonii i do rytuałów. W ten sposób parzą herbatę, jak również przygotowują highball (cocktail whisky z sodą). Twierdzą, że każdy może połączyć whisky z sodą, ale nie każdy potrafi to zrobić w sposób kunsztowny.

W Japonii highball stał się formą sztuki, której uczą się barmani z całego świata. Zaczynają od lodu dodawanego do alkoholu. Lód musi być idealnie przezroczysty, albo w formie dużych kostek, albo grubego patyka (włóczni). Szklanki do highball powinny być zimne i dlatego przechowywane są w lodówce. Olejki cytrusowe – to zwieńczenie cocktailu.

Cała sztuka polega na proporcjach, odpowiednim lodzie oraz mieszaniu X razy. W Japonii jest bardzo dużo odmian whisky, trzeba wybrać swoją ulubioną.

Whisky łączy się z najbardziej popularnym napojem mianowicie: z zieloną herbatą- na ogół z senchą. Napar herbaty dodaje nieco pikanterii i z powodzeniem zastępuje olejek cytrusowy, plasterek cytryny lub limonki.


Przepis na herbatę zieloną z whisky

Składniki:

  • 60 ml japońskiej whisky,
  • 60 ml parzonej zielonej herbaty, schłodzonej (herbatę parzymy przez 2-3 minuty w temp. 80 st. Celsjusza),
  • klubowa soda do whisky – schłodzona,
  • lód w formie dość grubego kija (włóczni) lub dużych kostek lodu,
  • cukierki z liści klonu (opcjonalnie)

Przygotowanie: wlej  whisky i herbatę do zimnej szklanki (specjalnej), dodaj lód, albo w formie włóczni, albo kilku dużych kostek, wymieszaj herbatę, whisky i lód, aby składniki się połączyły. Na końcu dodaj sodę. Udekoruj cukierkiem z liści klonu.

Przepis wydaje się prosty. Ale tak jak Japończycy twierdzą – diabeł tkwi w szczegółach. Zielona herbata może to być sencha, ale nie koniecznie, każda nada trochę inny smak.  Lód powinien być przezroczysty i w ciekawej formie np. kija lub dużych kostek.  Wielokrotność mieszania ? – trzeba próbować. Klubowa soda – jest jej spory wybór.

Eksperymentuj i zaskocz swoich gości!

Herbata z whisky na przeziębienie

Taki cocktail poleciła mi moja przyjaciółka Angielka, na przeziębienie. Wypróbowałam i daję słowo nie tylko pomaga zwalczyć chorobę, ale doskonale wpływa na sen.

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  •  5  goździków,
  • 1 laska  cynamonu , opcjonalnie,
  • 1 strąk anyżu, opcjonalnie,
  • 1 łyżka liści czarnej herbaty,
  • 1 łyżka miodu,
  • 60 ml whisky,
  • 1 ćwiartka cytryny

Przygotowanie: W małym garnku wymieszaj wodę, goździki, cynamon, anyż. Doprowadź wodę do temperatury wrzenia i zdejmij ją z ognia. Dodaj liście czarnej herbaty i zaparzaj przez 4 minuty. Przecedź do dużego kubka lub specjalnej szklanki. Dodaj miód. Wlewaj powoli alkohol po tylnej części łyżki.
Dodaj ćwiartkę cytryny, może być sok.

Herbata z whisky i imbirem 12 porcji

Składniki:

  • 270 ml whisky żytniej George Dickel,
  • 90 ml likieru benedyktyńskiego,
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 180 ml syropu imbirowego*,
  • 90 ml miodu kwiatowego,
  • 8 łyżeczek herbaty oolong (zaparzaj w 900 ml wody przez 3 do 5 minut, napar musi być przestudzony),
  • dekoracja: 12 cytrynowych krążków  wysadzanych goździkami, 12 listków mięty, cukier cynamonowy

Przygotowanie:

  • Dodaj wszystkie składniki do naczynia na poncz i mieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą.
  • Udekoruj: każdą cytrynę nabij goździkami, listkiem mięty i posypką cukru cynamonowego.
  • Rozlej do 12 szklanek

*Syrop imbirowy:
1/3 szklanki świeżego, obranego i posiekanego korzenia imbiru. 
3/4 szklanki bardzo drobnego cukru,
3/4 szklanki wody

Przygotowanie : w małym rondelku zagotuj wszystkie składniki, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez 20 do 30 minut. Odcedź dwukrotnie do słoika. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce- do 2 tygodni.

Napiszcie czy sporządziliście któryś z cocktaili, a może zaproponujecie własny przepis, chętnie go opublikuję

0
Share via
Copy link