Gdzie kupić dobrej jakości herbatę na wagę (liściaste)?


Gdzie kupić dobra herbatę na wagę? Herbaty dobrej jakości na wagę można nabyć zarówno w sklepach stacjonarnych jak i sklepach internetowych. Ważne jest, aby ich jakość była najwyższa.

Jednak sklepy spożywcze, hipermarkety maja zazwyczaj wyroby masowej produkcji. Do takich sklepów nie trafia herbata wysokiej jakości. Jeśli chcesz się zaopatrzyć w dobrej jakości herbatę to wybierz specjalistyczny sklep z herbatami, kawami.

Jak prawidłowo przechowywać herbatę na wagę?

Klient musi w prawidłowy sposób przechowywać herbatę liściastą. Do suszu nie może dochodzić wilgoć ani obce zapachy. Najlepiej przechowywać herbatę w specjalnych pojemnikach (puszkach), Nie zostawiajmy puszki otwartej, od razu po odmierzeniu odpowiedniej ilości zamknij puszkę.

Herbaty na wagę


Herbaty na wagę dają zdecydowanie więcej aromatu i doznań smakowych chociażby dlatego, że liście mogą się w pełni rozwinąć. Przy zaparzaniu herbaty bardzo ważna jest temperatura i czas parzenia. Na każdej etykiecie lub w opisie herbaty znajdziesz na ten temat informacje. Można parzyć herbatę na wzór europejski, azjatycki albo rosyjski.
Odsyłam do artykułu, w którym dokładnie opisuję sposoby parzenia herbat:

Sposoby parzenia herbaty

Świat żyje w ciągłym pośpiechu


W dzisiejszym zabieganym świecie warto znaleźć chwilę czasu dla siebie i przyjaciół. Nie należy poganiać czasu, ja to już wiem. Jak napisała Ania Brożyna (piewcy teiny) ludzie wolą wodę, bo kawę, czy herbatę trzeba zaparzyć, a to wymaga czasu.

Parafrazując wiersz Tuwima można powiedzieć:

a dokąd, a dokąd, a dokąd tak gnasz: po zawał, po udar. I po co i po co tak gnać, za forsą za forsą psia mać?

Szymon Jurga – neurolog, codziennie przyjmuje na oddział ludzi, którym w jednej sekundzie świat się zmienił o 180 st.
Już nie jest ważny nowy kontrakt, nowy samochód, nowy dom. Walczą o życie, albo jakość życia. Ich świat w jednym momencie się przedefiniował. Ale czy koniecznie trzeba włożyć łapę w ogień żeby uwierzyć, że parzy ?

Jeszcze jeden aspekt chciałabym poruszyć. Kiedy pracowałam zawodowo (sklep z herbatami dzban herbaty to moje hobby i pasja) codziennie słyszałam skargi młodych ludzi: ” rodzice nie mają nigdy dla nas czasu. I co z tego, że zasypują nas prezentami, kiedy widzimy ich parę godzin w miesiącu” itd., itp.

Do znudzenia uświadamiałam rodzicom, jak ważny jest kontakt z nastolatkiem, jak ulotne są chwile i czas, którego nigdy już nie nadrobią. Gdy dorosną sytuacja odwróci się o 180 st. To rodzic będzie zabiegał o kontakt z dzieckiem. Pamiętaj, czego Jaś się nie nauczył (relacji rodzinnych), tego Jan nie będzie umiał.


Dopracuj rytuał parzenia herbaty


Chciałabym jeszcze raz zwrócić uwagę na rytuał parzenia herbaty. Rytuał nadaje duże znaczenie czynności, którą wykonujesz. Naucz się i spróbuj go stosować, a szybko stanie się twoją przyjemnością. Zaparz swoją ulubioną herbatę w czajniczku, dzbanku etc. Po zaparzeniu, napar przelej do filiżanki lub ładnego/ulubionego kubka. Niech to będzie 15 minut tylko dla Ciebie. Zanurz się w swoich myślach, wspominaj piękne chwile i urokliwe miejsca – odpłyń.

Jeżeli przyjmujesz gości, zaparzaj herbatę na ich oczach. Możesz do tego użyć pięknej porcelany lub na wzór azjatycki czarek. Ważne jest, aby goście byli poinformowani, jaką herbatę serwujesz. Jakie ma właściwości, nie tylko zdrowotne, ale i smakowe, jaki jest jej sposób produkcji etc. Na herbatkę możesz zaprosić dorosłe lub dorastające dzieci. Czytaj jaki kupić dzbanek do herbaty


Herbaty w torebkach


Kiedyś nazywano je herbatami na smyczy, na sznurku itp. Niewątpliwie jest to najwygodniejsza i najszybsza forma parzenia, szczególnie, kiedy jesteś w ciągłym biegu, Ale chodzi o to, aby pić herbatę nie w biegu.

Na Sri Lance byłam na plantacji herbaty, a następnie zakładzie przetwórczym. Przedstawiono nam cały proces produkcji od zbiorów herbaty, poprzez jej przetworzenie. Dowiedziałam się, że zmiotki ( to, co pozostanie po przejściu przez sita) pakuje się właśnie do torebek. Podobno dzisiaj producenci tych herbat, podnoszą ich jakość, ale jaka może być jakość, jeżeli za 100 sztuk płacisz 5 zł. Bałabym się wypić taki erzac. Pomijając powyższe aspekty, zastanawiam się, jak można z herbaty w torebce zrobić rytuał i zaprosić gości? Wiem, że niektórzy rozrywają torebki, ale jaki ma to sens?


Tanie herbaty na wagę


Herbaty tanie zarówno na wagę, jak i w torebkach są złej albo bardzo złej jakości. Wyprodukowanie herbaty to cały proces od posadzenia krzaków, zbiorów i przetwarzania. Przypominam, że herbaty białe, żółte, zielone, czarne, oolong i Pu-erh są z tego samego krzaka camellia sinensis. Różni je tylko czas zbiorów, sposób przetwarzania i miejsca, w których są uprawiane. czytaj produkcja herbaty

Jak parzyć herbatę liściastą (na wagę /sypaną) , aby wydobyć z niej aromat i smak?

Każda herbata w opisie/na etykiecie ma podaną temperaturę i czas parzenia. Herbaty czarne i pu-erh parzymy we wrzątku, na naszej wysokości geograficznej jest to 100 st. Celsjusza. Herbaty zielone, białe, oolong, żółte, matcha parzymy w temperaturze między 75 a 90st. Celsjusza. Susz herbat zielonych oraz fermentowanych pu-erh możemy parzyć 3 -krotnie. czytaj jak parzyć herbatę sypaną.

Etapy produkcji herbat oolong

Więdnięcie

Najpierw liście herbaty są suszone na słońcu. Sa one podrzucane, przemieszczane tak, aby ilość słońca była równomierna. Po wstępnym więdnięciu słonecznym liście przenosi się do wnętrza. Umieszcza się je na tradycyjnych tacach bambusowych ustawionych na stojakach. Najważniejsze jest aby zapewnić równomierną cyrkulację powietrza.

Utlenianie

Proces utleniania wzmacnia profil smakowy a właściwie go kształtuje.
Podczas tego etapu liście herbaty są łamane aby więcej do nich dochodziło tlenu. Tradycyjny sposób nazywa się bębnowanie w bambusowych cylindrach.

W procesie utleniania zmienia się kolor liści na ciemniejszy odcień, czyli im więcej utleniania tym ciemniejszy kolor.
Na tym etapie produkcji (kontrolowanie poziomu utlenienia) umiejętności i doświadczenie producenta odgrywają bardzo ważną rolę.

Przerywanie oksydacji

Po osiągnięciu pożądanego poziomu oksydacji jest ona zatrzymywana poprzez podgrzewanie w procesie zwanym 殺青 (shaqing).

Używa się do tego (sposób tradycyjny) patelni, woków Liście są podgrzewane i ręcznie mieszane. Wykonuje się to również nową technologię np w. suszarki bębnowych.

Rolowanie, zwijanie

Po procesie utleniania liście są zwijane lub rolowane. Do rolowania używa się nowoczesnych maszyn. Po rolowaniu herbata ma kształt kulki.
Przy użyciu tradycyjnych , bardziej pracochłonnych metod zwija się liście. .

Proces walcowania i suszenia jest powtarzany w sposób ciągły do ​​12 godzin. Podczas każdego cyklu liście stają się bardziej zwinięte i bardziej suche. Od doświadczenia producenta herbaty i pożądanego efektu zależy, kiedy zatrzymać proces.

Ostatni proces to prażenie

To proces postprodukcyjny, który wymaga bardzo dużych umiejętności zawodowych. Eksperci herbaty biorą pod uwagę środowisko, w którym uprawiane są liście, czas zbioru, stan zebranych liści, sposób ich przetwarzania. Kilkakrotnemu prażeniu podlegają herbaty, które przeszły dłuższy proces utleniania.

O sposobie parzenia herbaty wg szkoły chińskiej możesz przeczytać w ostatnim wpisie herbaciane rytuały


Herbaciane rytuały

A Ty jaki masz rytuał parzenia i picia herbaty? Podziel się z nami, che†nie się dowiemy.

0