Indie są siódmym co do wielkości państwem na świecie i jednym z czołowych producentów herbaty.
Całe Indie od połowy XIX wieku do połowy XX należały do Wielkiej Brytanii. Według danych historycznych uprawa herbaty w Indiach rozpoczęła się na początku XVIII wieku. Angielscy naukowcy odkryli sposób przeflancowania sadzonek chińskiej herbaty.
W tym samym czasie odkryto krzaki „thea assamica” w regionie Assam. Krzaki assamica i sinnesis były mnóstwo razy krzyżowane i stanowiły podstawę do uprawy herbaty na światową skalę. Łagodny tropikalny klimat, który dominuje w regionie Assam, okazał się idealny do uprawy mocnych, pikantnych herbat.
Z drugiej strony chłodniejsze wyżyny Darjeeling były idealne do uprawy herbaty drobniejszej, bardziej delikatnej z lekko nutką gałki muszkatołowej. Czarna herbata z górskich płaskowyżów Sikkim przypomina herbatę Darjeeling, ale ma bardziej łagodniejszy smak.
Indyjska herbata Assam
Assam to prowincja w północno-wschodnich Indiach o tropikalnym klimacie. Otoczona Bangladeszem, Birmą, Bhutanem, Tybetem, Chinami. Jedynym połączeniem z Indiami jest pas ziemi w północno-zachodniej części tej prowincji.
Uprawia się tu około połowy herbat produkowanych w Indiach i jest to największy region uprawy herbaty na świecie. Te mocne i pikantne herbaty dobrze sprawdzają się w przypadku twardej wody i stanowią podstawę dla kilku klasycznych mieszanek czarnej herbaty.
Rośliny herbaciane są uprawiane w dużych ogrodach herbacianych o powierzchni uprawnej do 1000 hektarów. W Assam jest około 2000 plantacji.
Pierwszy zbiór- połowa kwietnia, późny maj. Herbaty z tego zbioru nie cieszą się popularnością na rynku europejskim. Przeważnie są bardzo aromatycznie, mają lekki kubek a w smaku są raczej cierpkie.
Drugi zbiór odbywa się na początku czerwca do połowy sierpnia
Herbaty z tego zbioru są bardzo dobrej jakości. Przeważnie ten zbiór jest eksportowany na rynek europejski. Napar jest bardzo ciemny, ostry i pikantny o bardzo mocnym aromacie
Koneserom herbat, którzy lubią mocny wyrazisty, mocny kubek, proponuje dwie herbaty czarne z regionu Assam
Mokalbari East (drugi zbiór) ta doskonała herbata produkowana jest od ponad 100 lat. Charakteryzuje się najwyższą jakością o bardzo bogatym korzennym smaku. Można do niej dodać odrobinę cukru trzcinowego albo śmietankę.
Hathikuli z uprawy organicznej. (drugi zbiór) Herbata ta pochodzi z jednej z najlepszych certyfikowanych plantacji organicznych. Charakteryzuje się głębokim kolorem, słodkawo -chlebowym posmakiem. Ulubiona herbata wszystkich koneserów.
Z regionu Darjeeling proponuję: herbatę SOOM , herbatę LINGIA , herbatę Margaret’s Hope
Herbaty czarne parzymy w temperaturze 100 st. Celsjusza lub tzw. białym wrzeniu.
0 komentarzy